Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló

III. rész 7. fejezet: Az édes otthon

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Noémi
Teréza mama
1829 A Senki szigete

Tímár kalandos körülmények között tér vissza az áradó Dunán keresztül a szigetre, ahol persze nagy örömmel fogadják. Csónakját elviszi a zajló Duna, így akkor sem tudna hazatérni, ha akarna, majd csak hónapok múlva, amikor kereskedők érkeznek a szigetre.

Tímár ezt nem bánja, boldog a szigeten, keményen dolgozik, részt vesz Noémi és Teréza mama mindennapi munkájába és közben élvezi, hogy szerelmes lehet és szeretik. De nyughatatlan természete hamarosan megszólal. Mi lehet vajon otthon, Komáromban, mi lett a vége a Brazíliába induló üzletének?

„Két helyen élt a lelke, kétfelé volt szakítva: ott vagyona, becsülete, világi állása, itt szerelme tartóztatta le.”

Tímár tehát végül nem bír kíváncsiságával és úgy dönt, visszatér Komáromi életéhez.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatásoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia Zsiráf! Lenne egy olyan kérdésem, hogy mikor Tímár A Senki szigetén volt és elment a csónakja akkor hogy tudott vissza menni Komáromba?

  Válasz
  • Kedves Csabi!

   A szigetre gyümölcskufárok, azaz kereskedők érkeznek, akik a szokásos éves csereüzletet akarják lebonyolítani a szigetlakókkal. Tímár velük kel át a Dunán. A túlparton megkér egy halász, aki jó pénzért elviszi őt a révig. A révcsárdában felfogad egy fuvarost, aki elviszi Levetincére, ahol birtoka van. Itt találkozik össze váratlanul Tímeával, aki a távollétében állhatatosan intézte az ügyeit.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon sokat segített sőt a tanárom azt mondta h az olvasónaplóval semmire se megyek és jó lett minden és ötös lett a dogám.

  Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem amikor olvasom a fejezetek alá az van írva, hogy kattintsak még nincs vége, de amikor kattintok nem csinál semmit.Mit tegyek?

  Válasz
  • Kedves Sára!

   Néha előfordul, ilyenkor frissíts rá az oldalra, és akkor már tudsz kattintani!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf!
  Nekem az lenne a kérdésem hogy te hogyan tudnád megválaszolni azt a kérdést hogy jó ember-e Tímár Mihály?
  Előre köszi a segítséget

  Válasz
  • Kedves Luca!

   Hm, ez egy elég összetett és kicsit gonosz kérdés, mert tulajdonképpen az egész regény arról szól, hogy vajon jó ember-e Tímár?! Érveket lehet találni amellett is, hogy rossz (hiszen megcsalja a feleségét, hazudik neki, eltitkol előle dolgokat stb.), és amellett is, hogy jó. Összességében talán mégis inkább azt lehet mondani, hogy Tímár egy jó ember, különösen a regény végére válik azzá, amikor végre sikerül neki úgy dönteni, hogy lemond a vagyonáról és végleg a Senki szigetére költözik Noémihez. ez a katarzis, a megnyugvás számára, ezzel válik véglegesen jó emberré.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .