A két koldusdiák szereplői betűrendben

A bejegyzéshez kapcsolódó, ajánlott posztok:

Francka néni Nesselroth Ágnes nénje, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik.
Gabcsa Gábor Apafi Mihály erdélyi fejdelem udvari piktora (fejtője) ő festi meg Veres Laci nemesi címerét, ami egy fehér kutyát ábrázol zöld mezőben. A kutya utalás Laci fehér kutyájára, Drávára.
Garas András Debreceni gombkötő, mellékszereplő, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik a nevét a 3. fejezetben.
Gencsy Krucsay hadnagya a 12. fejezetben. Mellékszereplő, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége. A keresztnevét nem tudjuk meg.
Gencsy Miska Veres Laci és Pista iskolatársa Debrecenben. A cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik futólag a nevét.

„Nézd csak a Gencsy Miskát vagy a Szentpályi Gabit, az iskolatársainkat, mennyivel különb öklöket adott nekem meg neked az Isten, de azért mégis ők a hatalmasabbak.” (5. fejezet)

Hajdú János Jóska apó katonatársa a kuruc seregben. Amikor Jóska apó, azaz Dobos bácsi rájön, hogy a saját örökbe fogadott fát fogta el Magday István személyébe, akkor inkább átadja a foglyot Hajdú Jánosnak.
Heister Teljes neve Sigbert Heister gróf, császári tábornok. Valós történelmi személyiség.

A történet során csata közben párbajozik Magday Istvánnal, azaz Veres Pistával. mivel Pista lovagiasan viselkedik vele, ezért később segít neki, amikor Pista a kuruc táborból menekül és átáll a labancokhoz.

Inczédi Erdélyi főúr Apafi Mihály fejedelem udvarában Gyulafehérváron. A keresztnevét nem tudjuk meg. Mellékszereplő, csak a 7. fejezetben van kisebb szerepe, amikor az urak a túlvilágról vitatkoznak. Érdekesség, hogy a 8. fejezetben már Inczédy-ként jelenik meg.
Istók bácsi A ragyás arcú kapuőr Apafi Mihály erdélyi fejdelem palotájánál Gyulafehérváron. A 8. fejezetben nem engedi be, pontosabban vissza Veres Lacit a palotába. Mellékszereplő.
Jóska apó Dobos bácsi, akit ezen a néven emlegetnek a kurucok között a Rákóczi-szabadságharc idején. Ő ejti fogságba Magday Istvánt, amikor az már a labanc seregben szolgál. Ekkor még egyikük sem tudja, hogy tulajdonképpen a saját fogadott fiát fogta el.
Kartos Gáspár Debreceni szabó, mellékszereplő, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik.

„Már csak másképp áll az a ruha, amit a híres Kartos Gáspár varr, mint amit Kozsehuba János uram csirizel össze gyatrán. Ez a két „kecske” ruházta akkor egész Debrecen városát, ami nyilvánvaló tanúság, hogy a ruha is erősebb volt a régi jó világban.” (3. fejezet)

Kendefi János Erdélyi főúr Apafi Mihály fejedelem udvarában Gyulafehérváron. Mellékszereplő, csak a 8. fejezetben jelenik meg, amikor az urak a túlvilágról vitatkoznak.
Kertész János A végrendelkező öregasszony unokája a 6. fejezetben. az anyó rá hagyja az összes földjét. Mellékszereplő, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik a nevét.
Kornis Pál Apafi Mihály erdélyi fejedelem apródja. Mellékszereplő, csak a 7. fejezetben van egy minimális szerepe.
Kovasóczi Miklós A gyulafehérvári urak egyike, akikkel Veres Laci az Arany medve fogadóban ismerkedik meg. A többiek: Naláczi Farkas, Veér István, Petki Gábor
Kozsehuba János Debreceni szabó, mellékszereplő, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik.

„Már csak másképp áll az a ruha, amit a híres Kartos Gáspár varr, mint amit Kozsehuba János uram csirizel össze gyatrán. Ez a két „kecske” ruházta akkor egész Debrecen városát, ami nyilvánvaló tanúság, hogy a ruha is erősebb volt a régi jó világban.” (3. fejezet)

A bejegyzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .