Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap kilencedik novella – A sólyom feláldozása – Elemzés

A tartalom nagyon röviden, címszavakban, izé… mondatokban: (Részletes olvasónapló itt)

   • Federigo Alberighi, a gazdag lovag, szerelmes a férjezett monna Giovannába, akit hidegen hagy a firenzei nemes szerelme.
   • Federigo elszegényedik, kénytelen utolsó megmaradt birtokára, Campiba költözni, ahol kedvenc sólymával tölti az idejét.
   • Meghal monna Giovanna férje, végrendeletében vagyonát közös fiukra hagyja, a fiú halála esetére pedig feleségére, Giovannára.
   • Giovannának is van birtoka Campiban, ahol a nyarat tölti a fiával. Véletlenül éppen szomszédos Federigóéval.
   • Giovanna fia és Federigo összebarátkoznak, a fiút nagyon érdekli a solymászat, tetszik neki Federigo sólyma.
   • Giovanna fia megbetegszik, az asszony bármit megtenne a gyógyulásáért. A fiú Federigo sólymát akarja.
   • Giovanna elmegy Federigóhoz, hogy elkérje a sólymot. Federigo megvendégeli az asszonyt, de mivel szegény, így csak a sólymát tudja feltálalni ebédre, anélkül, hogy Federigo tudná, miért is jött Giovanna, és anélkül, hogy Giovanna tudná, éppen a sólymot eszi.
   • Miután megebédelték a sólymot, Giovanna előadja, hogy Federigo kedvenc madarát szeretné elkérni beteg fiának.
   • Federigo szomorúan vallja be, hogy éppen a súlyom volt az ebéd. Giovanna hazamegy.
   • Giovanna fia meghal.
   • Giovannának bátyjai nyomására újra férjhez kell mennie. Az asszony emlékszik Federigo önzetlenségére, ahogy kedvenc madarát feláldozta az ő ebédje kedvéért, ezért férjhez megy Federigóhoz.
   • Federigo tehát végül az imádott asszonyt és a vagyont is megkapta.

Az elemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap kilencedik novella – A sólyom feláldozása – Elemzés” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Magyartanárként örömmel olvastam ezt a részletes és egyéni ötleteket is tartalmazó elemzést!

  Válasz
  • Kedves Szökőcsné Beregszászy Ágnes!

   Köszönöm szépen, mindig jól esik a szakmai megerősítés! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Hm, én ezzel a szerelem kérdésével csínján bánnék. A szöveg sehol sem tér ki valóban arra, hogy szereti.. De arra sem, hogy nem szereti.
  A novella végi tartózkodása, ellenkezése nem Federigonak szól, hanem bátyjai nógatásának. Ő a kényszert nem szereti.
  Itt hívom fel mindenki figyelmét, hogy még egy kényszert nem szeret, ami hosszú vitát eredményezne. Nézzük meg ezeket a sorokat: „.. nem vonhatom ki magamat az anyák közös törvénye alól; mivel pedig e törvények ereje kényszerít, akaratom és minden illendőség és minden tartózkodásom ellenére ajándékul kell kérnem tőled valamit…”. Ha valamely nő – mondom férfiként – tényleg szereti a gyerekét, akkor nem hivatkozik kényszerítő erőre, hanem odamegy és elkéri. Nem külső kényszerre, szokásra hivatkozik, hanem valódi, belső, szülői kényszerre. (Persze lehet, hogy vagy a fordító vagy maga Boccaccio nem érzi át az anyai szeretet erejét.)
  Ezért az én olvasatom az, hogy voltaképpen a kényszer elől megy a házasságba. Olyan nőt látunk tehát, aki a saját döntése alapján kívánja az életét leélni. A reneszánsznak szvsz az a mozzanata kerül itt elő, mely a mindenfajta kényszerek ellenére saját döntését meghozni tudó személyiséget magasztalja fel. Giovanna XX. századi nőként dönt – döntését a bátyjai is elismerik.
  És még egy a szerelemhez: „a boldogan élt az asszonnyal” mondatrészlet azért -annak ellenére, hogy a férfi oldaláról mutatja az életüket – nem az érzelem nélküli kapcsolatról szól.

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Egy apró hiányosságot szeretnék jelezni: „A sólyom feláldozása” című novella szereplőinek felsorolásából kimaradtak Monna Giovanna bátyjai… A mű utolsó pár sorában még dialógusuk is van a főszereplő hölggyel:)
  Egyébként szép munka, gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Büki Bernadett!

   Köszönöm, igazad van, javítva! 🙂 Nincs kedved írni az oldalra? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm a kérdést, a lehetőséget – gondolkodni fogok rajta. Jelenleg eléggé leköt az, hogy a diákjaimnak írom a tananyagot…
  További jó munkát!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .