Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Negyedik rész – Olvasónapló

Negyedik rész A bábaszéki intelligencia

 1. fejezet Vacsora Mravucsánéknál

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Mravucsán és a felesége
Wibra Gyuri
Bélyi Veronka
madame Kriszbay
Rafanidesz Sámuel, lutheránus lelkész
Klempa Teofil, a kántor
Konopka szenátor
Kukucska Pál, a mészáros
Szliminszky Vladimír, az erdész és felesége
Mokry, a jegyzősegéd
Az előző fejezet után Bábaszék
A polgármesterék háza

 

Mravucsán és felesége természetesen vacsorát ad Gyuriék tiszteletére. Résztvevők:

 • Mravucsán és a felesége
 • Wibra Gyuri
 • Bélyi Veronka
 • madame Kriszbay
 • Rafanidesz Sámuel, lutheránus lelkész
 • Klempa Teofil, a kántor
 • Konopka szenátor
 • Kukucska Pál, a mészáros
 • Szliminszky Vladimír, az erdész és felesége
 • Mokry, a jegyzősegéd

 

Gyakorlatilag az egész fejezet a vacsora leírása, Mikszáth humorosan írja le, ahogy a különböző stílusú és természetű emberek vacsoráznak, beszélgetnek, viccelődnek egymással:

 • madame Kriszbaynak, aki először jár Szlovákiában, az a legnagyobb problémája, hogy a paprikás pörkölt túl csípős, ráadásul nem nagyon érti az asztal körül ülők beszédét.
 • Szliminszky Vladimírt gyakorlatilag állandóan terrorizálja a felesége, nem szabad sokat ennie, inni, dohányozni, vigyáznia kell, meg ne fázzon, nehogy hideget igyon stb. Vladimír hősiesen tűr s mindent úgy tesz, ahogy a felesége mondja.
 • Gyuri és Veronka egész este egymással vannak elfoglalva, csak egymással beszélgetnek. Veronka mesél a glogovai életről, a lepkegyűjteményéről. Az Olvasó számára egyértelmű, hogy a két fiatal szimpatikus egymásnak.

Vacsora közben aztán a vendégek elkezdenek egymás egészségre inni. Gyuri számára Vladimír, az erdész pohárköszöntője érdekes:

„- Emelem poharamat, uraim, a legszebb virágszálra ebben a társaságban. Urunk, Jézus Krisztus húgocskájára, az ártatlanság bárányára, kiért Isten csodát művelt, mondván a szolgájának: »Eredj hamar, Péter, ne hagyd a kicsikét megázni.« Éljen sokáig Bélyi Veronka kisasszony!”

Gyuri persze nem érti, hogy az erdész milyen csodáról beszél, az asztaltársaság meg azt nem érti, hogy Gyuri hogyhogy nem hallott eddig a csodáról. Elmesélik neki, hogy amikor Veronka kislány volt, akkor Szent Péter küldött neki esernyőt, hogy ne fázzon meg a viharban.

Gyuri rögtön izgatott lesz, azonnal átlátja, hogy itt az öreg Gregorics ernyőjéről van szó. Megkérdezi, hogy kinek a tulajdonában van az ernyő. Az esernyő Veronkáé, de a templomban tartják és Veronka magával fogja vinni, ha férjhez megy.

Végül a társaság női tagjai elfáradnak és nyugovóra térnek, Gyuri is lefekszik a szobájában. Az asztal körül csak a bábaszéki férfiak maradnak, akik végigkártyázzák az éjszaka további részét. Vicces jelenet, amikor az asztal szélén alvó Klempa Teofil szakállát gyertyaviasszal odaragasztják az asztalhoz.

A fejezetben még két érdekes dolog van:

 • Madame Kriszbay még soha nem látott dunnát, nem mer belefeküdni, mert fél, hogy megfullad, végül Mravucsán nagy szőrmebundáját kapja meg takaróként, amitől úgy megijed, hogy egész éjszaka fáj a feje.
 • Veronka szobájában van egy kiscica, akit a lány nem tud kihajtani. Viszont annyira szégyenlős, hogy a cica előtt nem mer levetkőzni, ezért beköti a macska szemét, úgy öltözik át.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Negyedik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 34 hozzászólás

  • Kedves Posts Róbert!

   Ha már egyszer ilyen szépen megszólítottál, és udvariasan kérted, hogy segítsek, nem pedig csak odavetettél egy mondatot…

   “Ezzel el volt intézve a kérdés. Gyuri engedelmesen meghajtotta fejét (egy verőfényes mosoly volt a jutalma), Mravucsán pedig felvillanyozva rohant be a tanácsterembe, rábízni az elnöklést Konopkára (nem adta egy vak lóért, hogy megszabadult), neki vendégei vannak, ő rá nem ér, azon melegiben oda is súgott néhány szenátornak (a jobb kabátúaknak), hogy szívesen látja őket vacsorára, majd hazafutott intézkedéseket tenni a nevezetes vendégek ellátására, útközben a lépcsőkön megpillantván Fialát, legott elszalasztá a Wibra ügyvéd úr kocsijáért, mely a Münczné boltja előtt áll, hogy azt az ő udvarába terelje.”

   Üdv:

   Zsiráf

 1. Hali!

  Lenne egy olyan hozzászólásom, hogy a harmadik rész első fejezetében van egy hiba:nem helyett nm-et írtál. Lehet, hogy már észrevették de gondoltam leírom :).

 2. Kedves Zsiráf !
  A bábaszéki intelligencia a vacsora résztvevőire, vagyis a település “krémjére” , “elitjére” utal ?
  Nem találtam jobb szót…

  Köszönöm előre is ! És az eddig olvasottakat is ! 🙂

  Üdv: Kriszti

  • Kedves ZsiráfBarátjaZebra!

   Köszi, igazad van, hiba javítva. Amúgy szívesen! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 3. Helló Zsiráf!

  Véletlen nem szoktál vázlatokat írni a könyvek fejezeteiből?
  Nagyon megköszönném ha írnál mert a mi tanárunk mindig így kéri.

  • Kedves Nudli!

   Látod, ezért jó dolog az internet, biztos találsz jobbat, hajrá! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves ☺!

   Még jobb lenne, ha nem is lenne itt olvasónapló és Neked kéne az egészet önállóan megírni a regény alapján…

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Szia Zsiráf!

  Nagyon sokat segítesz. Minden kötelezőt elolvasok, ha van film róla megnézem, de a te olvasónaplóid segítenek rengeteget. Köszönöm a munkádat!

 5. Kedves Zsiráf!
  Itt nincs benne de nekünk feltette a tanár a kérdést:
  “hogy mi az oka annak hogy Veronka így köszön el Gyuritól: -amint parancsolja Tamás úr?”
  Előre is köszi a választ 😄. Amúgy nagyon jó hogy ilyet is csinálnak az emberek, nekem is sokat segített, mindent innen töltöttem ki. KÖSZI!!

  • Kedes egytitokzatos!

   EZ egy szellemes utalás arra, hogy Gyuri nem hitte el az esernyő történetét, miszerint az Szent Pétertől származik. “Tamáskodni” azt jelenti, hogy “hitetlenkedni”, és Szent Tamásra, vagy másképp Hitetlen Tamásra utal, aki Jézus egyik apostola volt, és amikor Jézus a feltámadása után megjelent Tamásnak, akkor az nem hitte el, hogy valóban Jézust látja.

   Üdv:

   Zsiráf

 6. Szia!

  Ez az irodalom házim: Készíts ajánlást a regényről! Írd le, hogy mit találtál benne érdekesnek!

  És, hogy valamilyen település lakóitól elhangzó anekdoták: 2db

  Segítségedet nagyon megköszönném. (az oldalad nagyon állat, királyak a naplók 😉 )

  • Kedves Titkos hihi!

   Abban sajnos nem tudok segíteni, hogy Te mit találtál érdekesnek a regényben 🙂 Anekdotákkal kapcsolatban, ha megnézed az olvasónapló kérdéseket, akkor fogz találni megfelelőeket!

   Üdv:

   Zsiráf

 7. Kedves Zsiráf!

  Nem csak erre vonatkoztatva, hanem szinte az összes többire is: megmentetted egy magyar szakos halogató hallgató szóbelijét 😀 Köszi szépen, nagyon király minden.

 8. Kedves Zsiráf

  Még el sem olvastam a könyvet, de innen is nagyon királyul megismerem a tartalmat. Hogy volt ennyi türelmed, hogy csak az lusta emberek kedvéért(mint én) leírd az egész könyv tartalmát?

  Nagyon köszi a segítséget! 🙂

 9. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm szépen a segítséget mert erre a részre a tanárunk egy hétvégét adott hogy elolvassuk, de nekem nem volt sok időm. Ebből a “jegyzetből” sokat tudtam meg!
  Üdvözlettel: Bendegúz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..