Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Negyedik rész – Olvasónapló

Negyedik rész A bábaszéki intelligencia

 1. fejezet Vacsora Mravucsánéknál

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Mravucsán és a felesége
Wibra Gyuri
Bélyi Veronka
madame Kriszbay
Rafanidesz Sámuel, lutheránus lelkész
Klempa Teofil, a kántor
Konopka szenátor
Kukucska Pál, a mészáros
Szliminszky Vladimír, az erdész és felesége
Mokry, a jegyzősegéd
Az előző fejezet után Bábaszék
A polgármesterék háza

 

Mravucsán és felesége természetesen vacsorát ad Gyuriék tiszteletére. Résztvevők:

 • Mravucsán és a felesége
 • Wibra Gyuri
 • Bélyi Veronka
 • madame Kriszbay
 • Rafanidesz Sámuel, lutheránus lelkész
 • Klempa Teofil, a kántor
 • Konopka szenátor
 • Kukucska Pál, a mészáros
 • Szliminszky Vladimír, az erdész és felesége
 • Mokry, a jegyzősegéd

 

Gyakorlatilag az egész fejezet a vacsora leírása, Mikszáth humorosan írja le, ahogy a különböző stílusú és természetű emberek vacsoráznak, beszélgetnek, viccelődnek egymással:

 • madame Kriszbaynak, aki először jár Szlovákiában, az a legnagyobb problémája, hogy a paprikás pörkölt túl csípős, ráadásul nem nagyon érti az asztal körül ülők beszédét.
 • Szliminszky Vladimírt gyakorlatilag állandóan terrorizálja a felesége, nem szabad sokat ennie, inni, dohányozni, vigyáznia kell, meg ne fázzon, nehogy hideget igyon stb. Vladimír hősiesen tűr s mindent úgy tesz, ahogy a felesége mondja.
 • Gyuri és Veronka egész este egymással vannak elfoglalva, csak egymással beszélgetnek. Veronka mesél a glogovai életről, a lepkegyűjteményéről. Az Olvasó számára egyértelmű, hogy a két fiatal szimpatikus egymásnak.

Vacsora közben aztán a vendégek elkezdenek egymás egészségére inni. Gyuri számára Vladimír, az erdész pohárköszöntője érdekes:

„- Emelem poharamat, uraim, a legszebb virágszálra ebben a társaságban. Urunk, Jézus Krisztus húgocskájára, az ártatlanság bárányára, kiért Isten csodát művelt, mondván a szolgájának: »Eredj hamar, Péter, ne hagyd a kicsikét megázni.« Éljen sokáig Bélyi Veronka kisasszony!”

Gyuri persze nem érti, hogy az erdész milyen csodáról beszél, az asztaltársaság meg azt nem érti, hogy Gyuri hogyhogy nem hallott eddig a csodáról. Elmesélik neki, hogy amikor Veronka kislány volt, akkor Szent Péter küldött neki esernyőt, hogy ne fázzon meg a viharban.

Gyuri rögtön izgatott lesz, azonnal átlátja, hogy itt az öreg Gregorics ernyőjéről van szó. Megkérdezi, hogy kinek a tulajdonában van az ernyő. Az esernyő Veronkáé, de a templomban tartják és Veronka magával fogja vinni, ha férjhez megy.

Végül a társaság női tagjai elfáradnak és nyugovóra térnek, Gyuri is lefekszik a szobájában. Az asztal körül csak a bábaszéki férfiak maradnak, akik végigkártyázzák az éjszaka további részét. Vicces jelenet, amikor az asztal szélén alvó Klempa Teofil szakállát gyertyaviasszal odaragasztják az asztalhoz.

A fejezetben még két érdekes dolog van:

 • Madame Kriszbay még soha nem látott dunnát, nem mer belefeküdni, mert fél, hogy megfullad, végül Mravucsán nagy szőrmebundáját kapja meg takaróként, amitől úgy megijed, hogy egész éjszaka fáj a feje.
 • Veronka szobájában van egy kiscica, akit a lány nem tud kihajtani. Viszont annyira szégyenlős, hogy a cica előtt nem mer levetkőzni, ezért beköti a macska szemét, úgy öltözik át.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Negyedik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 64 hozzászólás

  • Kedves Posts Róbert!

   Ha már egyszer ilyen szépen megszólítottál, és udvariasan kérted, hogy segítsek, nem pedig csak odavetettél egy mondatot…

   „Ezzel el volt intézve a kérdés. Gyuri engedelmesen meghajtotta fejét (egy verőfényes mosoly volt a jutalma), Mravucsán pedig felvillanyozva rohant be a tanácsterembe, rábízni az elnöklést Konopkára (nem adta egy vak lóért, hogy megszabadult), neki vendégei vannak, ő rá nem ér, azon melegiben oda is súgott néhány szenátornak (a jobb kabátúaknak), hogy szívesen látja őket vacsorára, majd hazafutott intézkedéseket tenni a nevezetes vendégek ellátására, útközben a lépcsőkön megpillantván Fialát, legott elszalasztá a Wibra ügyvéd úr kocsijáért, mely a Münczné boltja előtt áll, hogy azt az ő udvarába terelje.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Hali!

  Lenne egy olyan hozzászólásom, hogy a harmadik rész első fejezetében van egy hiba:nem helyett nm-et írtál. Lehet, hogy már észrevették de gondoltam leírom :).

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf !
  A bábaszéki intelligencia a vacsora résztvevőire, vagyis a település „krémjére” , „elitjére” utal ?
  Nem találtam jobb szót…

  Köszönöm előre is ! És az eddig olvasottakat is ! 🙂

  Üdv: Kriszti

  Válasz
  • Kedves ZsiráfBarátjaZebra!

   Köszi, igazad van, hiba javítva. Amúgy szívesen! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Helló Zsiráf!

  Véletlen nem szoktál vázlatokat írni a könyvek fejezeteiből?
  Nagyon megköszönném ha írnál mert a mi tanárunk mindig így kéri.

  Válasz
  • Kedves Nudli!

   Látod, ezért jó dolog az internet, biztos találsz jobbat, hajrá! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves ☺!

   Még jobb lenne, ha nem is lenne itt olvasónapló és Neked kéne az egészet önállóan megírni a regény alapján…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf!

  Nagyon sokat segítesz. Minden kötelezőt elolvasok, ha van film róla megnézem, de a te olvasónaplóid segítenek rengeteget. Köszönöm a munkádat!

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!
  Itt nincs benne de nekünk feltette a tanár a kérdést:
  „hogy mi az oka annak hogy Veronka így köszön el Gyuritól: -amint parancsolja Tamás úr?”
  Előre is köszi a választ 😄. Amúgy nagyon jó hogy ilyet is csinálnak az emberek, nekem is sokat segített, mindent innen töltöttem ki. KÖSZI!!

  Válasz
  • Kedes egytitokzatos!

   EZ egy szellemes utalás arra, hogy Gyuri nem hitte el az esernyő történetét, miszerint az Szent Pétertől származik. „Tamáskodni” azt jelenti, hogy „hitetlenkedni”, és Szent Tamásra, vagy másképp Hitetlen Tamásra utal, aki Jézus egyik apostola volt, és amikor Jézus a feltámadása után megjelent Tamásnak, akkor az nem hitte el, hogy valóban Jézust látja.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Szia!

  Ez az irodalom házim: Készíts ajánlást a regényről! Írd le, hogy mit találtál benne érdekesnek!

  És, hogy valamilyen település lakóitól elhangzó anekdoták: 2db

  Segítségedet nagyon megköszönném. (az oldalad nagyon állat, királyak a naplók 😉 )

  Válasz
  • Kedves Titkos hihi!

   Abban sajnos nem tudok segíteni, hogy Te mit találtál érdekesnek a regényben 🙂 Anekdotákkal kapcsolatban, ha megnézed az olvasónapló kérdéseket, akkor fogz találni megfelelőeket!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!

  Nem csak erre vonatkoztatva, hanem szinte az összes többire is: megmentetted egy magyar szakos halogató hallgató szóbelijét 😀 Köszi szépen, nagyon király minden.

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf

  Még el sem olvastam a könyvet, de innen is nagyon királyul megismerem a tartalmat. Hogy volt ennyi türelmed, hogy csak az lusta emberek kedvéért(mint én) leírd az egész könyv tartalmát?

  Nagyon köszi a segítséget! 🙂

  Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm szépen a segítséget mert erre a részre a tanárunk egy hétvégét adott hogy elolvassuk, de nekem nem volt sok időm. Ebből a „jegyzetből” sokat tudtam meg!
  Üdvözlettel: Bendegúz

  Válasz
 10. Helló Zsiráf!

  Lenne két kérdésem az olvasónaplóval kapcsolatban.
  -Mi a Veronka kedvenc szórakozása?
  -Miért nevezi Veronka Gyurit Tamás úrnak?

  Előre is köszi a választ! 🙂

  Válasz
  • Kedves Mojzerka!

   Mi Veronka kedvenc szórakozása?
   „Én a
   lepkéket fogdosom az erdőben.
   – S vannak szép lepkék? Diákkoromban nekem is volt gyűjteményem. Még most is van néhány példány.
   De már erre elfogta Veronkát is a dicsekvési vágy:
   – Az én gyűjteményemet látná. Van abban már minden: gyászpalást, admirál, papmacska, Apolló. Kár, hogy az Apollómnak el van hasadva az egyik szárnya.”

   Miért nevezi Veronka Gyurit Tamás úrnak?
   Hitetlen Tamás Jézus egyik apostola volt, aki nem hitte el, hogy Jézus feltámadt. Olyan emberekre is szokták mondani, kik nem hisznek el valamit. Itt azért hívja Veronka Gyurit Tamás úrnak, azaz Hitetlen Tamásnak, mert Gyuri nem hitte el neki az esernyő eredetéről szóló történetét.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem ,hogy ki mondta el az esernyő legendáját Gyurinak, és mi volt a foglalkozása annak aki elmesélte?
  Válaszod előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Fruzsi!

   Nem egészen egyértelmű a kérdés, mert Gyurinak sokan mesélnek az ernyőről, de valószínűleg Szliminszky Wladimir, az erdész felesége, Szliminszkyné lesz a válasz.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Találtam egy hibát a negyedik rész, második oldalán, ahol ”Eddig abban sem lehetet” Az nem lehetett? Te vagy a legjobb, nagyon gyorsan kész lettem a MF.-vel! Jó éjt!
  Üdv: Gabi

  Válasz
  • Kedves vki!

   A komikum abból adódik, hogy Wladimir felesége mindentől (huzat, füst, alkohol, hideg) óvni akarja a férjét, aki így a „szeretet mártírja” lesz. A feleség férje minden megmozdulását, szavát kommentálja, amit alapvetően szeretetből tesz, de valójában nagyon idegesíti a férjét.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia Zsiráf nyagyon szépen köszönom rengeteget segíettél.
  Tőled olvastam az összes könyvet amit kellet olvasni Gratuálok ehez a remek oldalhoz!

  Válasz
  • Kedves Zsofi!

   „Mokry a háziasszonyt éltette, Mravucsán újból felállt, felesége és a maga nevében a vendég-koszorúért ivott, köszönetet mondván szíves megjelenésükért. Megjegyzé, hogy a meghívottak közül csak az egy Münczné nem jöhetett, mert belejött estefelé lábába a köszvény, nem csoda, sokat csütlött-botlott ma, vásár idején, a szegény öregasszony. Üríti poharát Bábaszék távollevő zsidóasszonyáért.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm hogy ezt az oldalt meg csináltad. Mindig inenn készitem el az olvasónaplókat, (már alsós korom óta😅).

  A 4. Rész 1. Fejezetében „Vacsora közben aztán a vendégek elkezdenek egymás egészségre inni” az nem az akart lenni hogy egészségére inni?

  Üdv.: Zsaklin

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .