Török Bálint átka

Ez a jelenet valójában nem is lenne olyan érdekes. Nem történt semmi különös, egy magyar főúr udvarában raboskodó töröknél elszakadt a cérna és megátkozta fogva tartóját. Papagáj nagyjából úgy viselkedik, mint minden hosszú időre bebörtönzött ember, legfeljebb egy kicsit kevesebb méltósággal.

A török fogoly átka azonban a III. rész 2. fejezetében különös jelentőséget kap. Ebben a fejezetben a konstantinápolyi Héttoronyban beszélget Török Bálint és Maylád István. Arról elmélkednek, hogy tulajdonképpen egyikük sem tudja, hogy Török Bálintot miért is ejtette fogságba a török szultán.

A valóságban is a történelem egyik nagy rejtélye ez, amiről majd egyszer mi is írni fogunk.

Török Bálint ekkor emlékszik vissza Papagájra.

„- Egy rab jut sokszor az eszembe – szólt bús elmélázással. – Egy sovány, rossz török, akit a Duna partján ejtettem fogságba. Évekig ott tartottam a várban. Az egyszer engem szemtől szembe megátkozott.”

Mivel Bálint úr nem talál reális magyarázatot arra, hogy miért zárták a Héttoronyba, ezért az átok felé fordul, abban keresi a megoldást.

Figyeljük meg, hogy mennyire meggyötörhette már a fogság Török Bálintot. Egy életerős ember volt, ráadásul az egyik legnagyobb magyarországi nemes, akinek korábban soha nem jutott volna eszébe, hogy komolyan vegyen egy átkot, pláne nem egy török fogoly átkát.

Mostanra viszont – a bezártság, az unalom, a távol lévő szerettei miatt – hajlamos azon is elgondolkodni, hogy mi van, ha Papagáj átka mégis fogott rajta?

Márpedig, akár hiszünk a török rab átkában, akár nem, az bizony bejött. Török Bálint nemcsak hogy megőszült a bilincsben, de török fogságban is halt meg 1550-ben. Nyughelye a mai napig ismeretlen.

 – Vége – 
“Török Bálint átka” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. szia Zsiráf! Nekem le kéne írnom 2 konfliktust, de nem tudok egyet sem. Szeretném a segítségedet kérni! Előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Kiraa!

   Ha van valami, amiben bővelkedik az Egri csillagok, akkor az konfliktus 🙂

   -Jumurdzsák és Gergely konfliktusa a gyűrű miatt, erről találsz anyagot itt és itt

   -Aztán ott van Gergely és Fürjes konfliktusa: Gergely Fürjest kéri fel, hogy legyen a párbaj segédje, de közben a törökök csellel elfoglalják Budát, Fürjes pedig gyáván megfutamodik. Később Gergely megszökteti Évát, amikor az éppen Fürjeshez menne hozzá feleségül.

   – Vagy Török Bálint és a Szultán konfliktusa, amikor a Héttoronyban raboskodó Török Bálint szabad lehetne, ha a Szultán parancsár áttérne a muzulmán hitre. Természetesen erre nem hajlandó.

   -Vagy már az ostrom alatt Gergely és Hegedüs konfliktusa, erről itt olvashatsz bővebben.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .