Anton Csehov – Sirály – Olvasónapló

Nyina nem igazán ért meg Trigorin gondolatmenetét, szerinte az írót csak elkényezteti a siker.

Trigorin szerint viszont nem így van, a férfi szenved attól, hogy bár tisztában van vele, hogy a természet, a táj hozza lázba, arról tud igazán jól írni, azonban mint híres író, az emberek nem csak ezt a témát várják el tőle. Más témában viszont nem érzi otthon magát, nem érzi azt, hogy tehetséges lenne.

Nyina szerint pedig csak túlhajszolta magát és pihenésre lenne szüksége.

Érdemes megfigyelni, ahogy a két ember elbeszél egymás mellett. Trigorin az igazán tehetséges emberek belső bizonytalanságával küzd: soha nem biztos benne, hogy amit ír, az valóban jó-e, és amikor megkapja a közönsége pozitív visszajelzését, akkor meg nem hiszi el.

Nyina viszont nem elég okos ahhoz, hogy felfogja, hogy Trigorin miről is beszél valójában.

Nyina végül azt is összefoglalja, hogy mit szeretne:

„Azért a boldogságért, hogy írónő vagy színésznő legyek, elviselném a hozzátartozóim ellenszenvét, a nyomort, a csalódást is, padlásszobában laknék, rozskenyéren élnék, szenvednék a magammal való elégedetlenségtől, tökéletlenségem tudatától, de ezért aztán megkövetelném a hírnevet, az igazi, zajos hírnevet…  (Tenyerébe rejti arcát)  Beleszédülök… Uh!…”

A beszélgetést Arkagyina zavarja meg, aki kikiabál Trigorinnak az udvarház ablakából, hogy menjen csomagolni.

Trigorin csak ekkor veszi észre a lelőtt sirályt Nyina mellett, aki elmondja, hogy Trepljov lőtte a madarat.

Trigorin erre megint bejegyez valamit a noteszébe, Nyina persze tudni akarja, hogy mi az:

„TRIGORIN
Csak úgy jegyezgetek… Eszembe ötlött egy téma…  (Zsebre teszi a könyvecskét)  Egy kis elbeszélés témája: egy tó partján gyermekkora óta él egy fiatal lány, olyan, mint maga; szereti a tavat, akár a sirály, és boldog és szabad, akár a sirály. De véletlenül jött egy ember, meglátta és unalmában elpusztította, mint ezt a sirályt.”

Ez a gesztus tökéletes lenne búcsúzásként, de ekkor megint Arkagyina kiabál ki az ablakon, és közli, hogy mégsem utaznak sehova…

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .