Anton Csehov – Sirály – Olvasónapló

A társalgás megakad, szerencsére Szorin elalszik a tolószékben, és horkolni kezd, így újra van közös téma.

Arkagyina szerint Szorin rossz bőrben van, gyógyíttatnia kellene magát. Szorin közli, hogy ő benne lenne, de Dorn, az orvos, nem akarja gyógyítani.

Dorn szerint Szorin 60 éves, hova akar már gyógyulni?

A társaság tagjaitól jönnek az ötletek: fürdőbe kéne mennie, abba kéne hagynia a dohányzást. Dorn teljesen közönyös a felvetésekre, pedig mindenki tőle várná, hogy valamelyik ötletre rábólintson.

Dorn szerint, ha Szorin akar, akkor menjen fürdőbe, de otthon is maradhat, le is szokhat a dohányzásról, de cigarettázhat is, teljesen mindegy, hiszen már öregember, és valamiben valamikor mindenkinek meg kell halnia.

Szorin persze nem osztja ezt a véleményt, érthető módon ő még igenis élni akar:

„Szorin
(nevet) Maga könnyen beszél. Maga élte világát, de én? Leszolgáltam a törvényszéken huszonnyolc esztendőt, de még nem éltem, semmit sem tapasztaltam, és érthető, hogy nagyon szeretnék még élni. Maga jóllakott és közönyös, és ezért hajlamos a filozófiára, én meg élni akarok […]”

Dorn azonban rámutat Szorin érvelésének hibájára:

„Dorn
Komolyan kell venni az életet, de hatvanéves korban gyógyíttatni magát és sopánkodni, hogy fiatal korában keveset élvezett, ez  – bocsánatot kérek – könnyelműség.”

Mása áll fel és közli, hogy ideje lassan tízóraizni, és bemegy a házba. Távozása után persze rögtön kibeszélik: most még evés előtt bedob két kupicával. Vagyis Mása túlzott ivászata nyílt titok.

Az unalomba fulladt délelőttöt Arkagyina foglalja össze:

„Ah, mi lehet unalmasabb ennél a kedves falusi unalomnál?! Meleg van, csend, senki sem csinál semmit, mindenki csak filozofál… Jó itt magukkal, kellemes hallgatni magukat, de otthon a szállodai szobában ülni és szerepet tanulni százszorta jobb!”

Nyina természetesen lelkesen egyetért Arkagyinával, hiszen ő is színésznő szeretne lenni.

Még mielőtt vita robbanna ki, vagy esetleg teljesen belesüppednének az unalomba, érkezik Samrajev, a jószágizgató, és felesége Polina.

Samrajev azt tudakolja Arkagyinától, hogy jól hallotta-e, miszerint a hölgy a városba akar aznap menni bevásárolni.

Arkagyina szerint ez így van. Samrajev erre kiborul, hogy erről szó sem lehet, mert az összes ló, azok is, amik egyébként a hintót húzzák, be vannak fogva a rozs aratásához.

Erre viszont Arkgyina borul ki, miszerint milyen dolog az, hogy neki, a híres színésznőnek nem hajlandóak fogatot adni.

Szorin természetesen a húga védelmére kel, annál is inkább, hiszen elméletben Samrajev, a jószágigazgató, Szorin alkalmazottja.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .