Anton Csehov – Sirály – Olvasónapló

Trepljov kezdő, fiatal író, és mint ilyen forradalmasítani akarja az egész színházat, drámaírást és színjátszást. A fiatalok lendületével és hevességével ítéli el a régi színházat, mindenáron új formákat, új eszközöket akar bevezetni, bármit is jelentsen ez.

Feszültség azért van közte és az anyja között, mert Arkagyina éppen ennek a régi színháznak az egyik legnagyobb csillaga, ráadásul ennek a színháznak a tehetséges képviselőivel (színészekkel, írókkal) veszi körbe magát, akiknek körében Trepljov (aki még túl fiatal ahhoz, hogy bármilyen eredményt fel tudjon mutatni) mindig senkinek érzi magát.

Szóba kerül Arkagyina barátja (szeretője) is, Trigorin.

Trigorin:

Teljes neve Borisz Alekszejevics Trigorin. Befutott, híres író, pedig még nincs 40 éves. Számos könyve, regénye, kisregénye, színdarabja jelent már meg, de örökké új műveken dolgozik. Feltűnő jellegzetessége, hogy amikor éppen nem ír, akkor imád horgászni, Arkagyinát is a tó miatt kísérte el Szorinhoz.

Trepljov szerint Trigorin „Okos, közvetlen ember, tudod, egy kissé mélabús. Nagyon rendes.” Trepljov azonban nincs túl nagy véleménnyel Trigorin írásairól, nem tartja őt igazán tehetségesnek.

Szorin és Trepljov beszélgetését Nyina érkezése szakítja félbe. A lány majdnem elkésett az előadásról, amiben övé a főszerep, de nem véletlenül: meg kellett várnia, amíg apja és mostohaanyja elmennek otthonról, csak azután jöhetett. Ráadásul csak egy fél órát maradhat.

Ez pedig sürgetővé teszi az előadás kezdetét, meg egyébként is, hamarosan fél kilenc. Szorin elmegy, hogy szóljon a többieknek, hogy kezdődik az előadás.

A két fiatal egyedül marad, és beszélgetésükből kiderül, hogy szerelmesek egymásba, Trepljov győzködi a lányt, hogy ne menjen haza olyan hamar, de Nyina nem maradhat:

„Nyina:
Apám meg a felesége nem enged ide. Azt mondják, ez bohémtársaság…attól félnek, hogy színésznőnek megyek…Engem pedig úgy vonz valami ehhez a tóhoz, akár a sirályt…Magával van tele a szívem”

Nyina természetesen izgul az előadás miatt. Kiderül, hogy nem is a híres színésznő, Arkagyina jelenléte miatt, hanem a híres író, Trigorin miatt, mert a lány rajong érte.

Trepljovnak persze nem tetszik, hogy szerelme egy másik férfi után érdeklődik, kissé megsértődik. Ez még tovább mélyül, amikor Nyina ártatlanul megjegyzi, hogy igazán furcsa lesz ez a darab, hiszen nincsenek benne élő emberek, nincs cselekmény, csak szavalás az egész.

Trepljov felfortyan:

„Trepljov
Élő emberek! Nem olyannak kell ábrázolni az életet, amilyen, nem is olyannak, amilyennek lennie kellene, hanem olyannak, ahogy álmainkban megjelenik.”

A lány ebből nem sokat ért, és az olvasó számára is világos, hogy valami elvont dolog fog kisülni Trepljov darabjából.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .