Anton Csehov – Sirály – Olvasónapló

Mivel a levegő közben lehűlt, ezért Szorin azt javasolja, hogy menjenek be a házba. Így is tesznek, közben mindenki a saját történetét mondja tovább:

  • Szorin megkéri Samrajevet, hogy engedje el a kutyát, mert vonyít.
  • Smrajev szerint az lehetetlen, mert félti a magtárat a tolvajoktól, majd egy régi templomi karénekesről kezd magyarázni.
  • Medvegyenkot persze rögtön az érdekli, hogy mennyit keres egy templomi karénekes.

A színpad előtt csak Dorn marad, és úgy tűnik, hogy ő az egyetlen, akit nem csak érdekelt az előadás, de tetszett is neki:

„Dorn
Nem tudom,lehet, hogy nem értek hozzá, vagy megőrültem, de ez a darab tetszik nekem. Van benne valami. Amikor ez a lány a magányról beszélt, meg amikor megjelent a sátán vörös szeme, megremegett a kezem az izgalomtól. Friss, naiv… Azt hiszem, jön. szeretnék minél több kellemes dolgot mondani neki.”

Valóban érkezik Trepljov, aki persze már csak Dornt találja a nézőtéren.

„Dorn
Nekem rendkívül tetszett a darabja, Konsztantyin Gavrilovics. Egy kissé furcsa, és a végét nem is hallottam ugyan, de mégis erős hatást tett rám. Maga tehetséges, folytatni kell.”

Trepljov meglepődik Dorn szavain, arra pont nem számított, hogy éppen az orvostól fog megerősítést kapni. Ettől függetlenül persze jól esik neki, hevesen átöleli a doktort.

„Trepljov
Az mondja – folytassam?”

Az orvos helyesel, a baj csak az, hogy ezután azt is meg akarja mondani, hogy miről és hogyan kéne írnia Trepljovnak. Ez persze már nem tetszik a fiatal írónak, így az érdeklődését is elveszti Dorn szavai iránt.

Hirtelen inkább az kezdi el érdekelni, hogy hol van a szerelme, Nyina. Dorn közli, hogy hazament.

Trepljov kiborul, amiért nem tudott elköszönni Nyinától, mindenáron utána akar menni. Dorn és a közben megjelenő Mása nyugtatgatják:

„Mása
Jöjjön be a házba, Konsztantyin Gavrilovics. Várja a mamája. Nyugtalan.

Trepljov
Mondja meg neki, hogy elmentem. És kérem mindnyájuknak, hagyjanak békében engem! Hagyjanak! Ne mászkáljanak utánam!”

Ez a mondat, mint hamarosan kiderül egyenesen Másának szólt. Trepljov távozása után ugyanis a fiatal Mása Dornhoz fordul tanácsért.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .