Giovanni Boccaccio – Dekameron – Harmadik nap – Olvasónapló

Harmadik nap negyedik novella

Mesélő A novella
Pamfilo főbb szereplői helyszíne
Puccio di Rinieri
Izabetta, Puccio felesége
Don Felice, a barát
A San Brancazio kolostor közelében.

San Brancazio nevű kolostor közelében lakott egy Puccio di Rinieri nevű gazdag ember. Jólelkű, jámbor, kissé ostobácska ember, aki belépett Szent Ferenc harmadik rendjébe és ott a Puccio testvér bevet kapta.

A legtöbb szerzetesrendnek van harmadik rendje, amihez általában bárki – tehát akár nős, családos emberek – is csatlakozhatnak. Rájuk nem azok a szigorú szabályok vonatkoznak, mint a kolostorokban lakó barátokra.

Puccio testvér szorgalmasan látogatta az istentiszteleteket, megtartotta a böjtöket, szóval igyekezett meglehetősen jámbor életet folytatni.

Ez persze nem tetszett különösebben Izabetta nevű feleségének, aki körülbelül 30 éves, gömbölyded asszony volt és jobban örült volna neki, ha férje inkább őt látogatja olyan szorgalmasan, mint ahogy harmadik rendbeli kötelezettségeinek tesz eleget.

A kolostorba hamarosan új barát érkezik, a fiatal és jóképű Don Felice, aki hamar felfigyel Puccio testvér csinos, ámde nélkülöző feleségére, és elhatározza, hacsak lehet, szívesen helyettesíti valahogy Puccio mestert férji kötelezettségeinek teljesítésében.

Izabetta asszony is észreveszi a jóképű szerzetest, nem is lenne kifogása a kaland ellen, de biztonsági okokból csak a saját házában lenne hajlnadó találkozni a baráttal. Ez pedig azért nem megoldható, mert Puccio testvér mindig otthon van, sohasem utazik el.

A probléma megoldásra vár, és Don Felice hamar talál is megfelelő kódot, amivel ha nem is tudja Puccio testvért eltávolítani a házból, de legalább leköti őt.

Don Felice elmondja Puccio testvérnek, hogy látja, ahogy Puccio igyekszik szent életet élni, amivel elérheti az üdvözülést.

Don Felice szerint Puccio jó úton is halad, de a barát ismer egy rövidebb utat, amit a pápa és főpapjai is alkalmaznak, de ez titkos dolog. Ha viszont Puccio akarja, Don Felice elmondja neki ezt a lehetőséget, természetesen szigorú titoktartás mellett.

Puccio ostobasága nem ismer határt, kapva kap az alkalmon, hogy még az életben biztosíthassa üdvözülését. Don Felice szerint a következőket kell tennie:

  • Gyónás, majd böjt és negyven napig tartó tökéletes önmegtartóztatás, ami alatt még feleségéhez sem közeledhet.
  • A negyvennapi önmegtartóztatás alatt minden éjszaka keresnie kell a házában egy olyan szobát, ahonnan látja az égboltot és olyan testhelyzetet kell felvennie, mint keresztre lenne feszítve. Így álldogálva egész éjszaka az égbolt egy bizonyos pontját kell figyelni, miközben elmond 300 Miatyánkot és ugyanennyi Üdvözlégymáriát.
  • Reggel templomba kell mennie, ott három misét meghallgatnia + 50- 50 Miatyánk és Üdvözlégymária, és ugyanúgy kell tennie a délutáni misénél is.
  • Napnyugta után pedig előröl kezdeni az egészet.

Puccio testvér szerint ez igazán nem nagy ár az üdvözüléséért cserébe, elhatározza, hogy a következő vasárnap megkezdi a műveletet.

Puccio testvér felesége hamar kitalálja, hogy Don Felice miért ajánlotta férjének a hajnalig tartó ácsorgást. Hevesen egyetért férje üdvözülést célzó kísérletével, sőt még arra is hajlnadó, hogy együtt böjtöljön urával, bár más nehézséget nem vállal.

Puccio testvér tehát minden este kereszt alakba merevíti a testét, miközben Don Felice minden este meglátogatja Izabettát és remekül érzik magukat hajnalig.

Egy alkalommal majdnem le is buknak, mivel Puccio testvér az éjszakai vezekléshez a felesége szobája melletti szobát választja ki, ahol éppen a Don Felice szeretkezik Izabettával.

A hangok eredetét a férj nem tudja azonosítani, csak az ütemes dobogásra figyel fel. Át is kiabál feleségének, kérdezve, hogy mit csinál. Az eszes asszony azonban leszereli férjét azzal, hogy csak hánykolódik az ágyában magányosan, annak hangját hallja Puccio.

Ettől kezdve azonban óvatosabbak lesznek, és az asszony átteszi a hálószobáját a ház egy másik részébe.

„[…]úgy esett, hogy Puccio testvér, ki azt hitte, hogy a penitencia révén maga jut a Paradicsomba, a barátot juttatta abba – ki megmutatta néki az oda vezető legrövidebb utat – továbbá a maga feleségét, kit fölöttébb szűken tartott abban, mit barát uram könyörületes szívvel nagy bőségben juttatott neki.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .