Giovanni Boccaccio – Dekameron – Harmadik nap – Olvasónapló

Harmadik nap ötödik novella

Mesélő A novella
Elise főbb szereplői helyszíne
Francesco lovag
Ricciardo (Zima)
Francesco lovag felesége
Pistoia

Élt Pistoiában egy Francesco nevű gazdag lovag, akinek legfontosabb jellemvonása a mérhetetlen fukarság volt.

Egy alkalommal hivatalos ügyben Milánóba kellett utaznia. Utazását már megszervezte, mindent előkészített, de nem talált megfelelő lovat magának.

Élt ugyanott egy Ricciardo nevű fiatalember is, aki legalább olyan gazdag volt, mint a lovag, csak éppen nem nemesi származású. Az ő legfontosabb jellemzője a pompa iránit vonzódása, ami miatt az emberek egyszerűen csak Zimának (Cicomának) nevezték.

A két férfi története akkor ér össze, amikor Zima beleszeret Francesco szépséges feleségébe. Zima pedig a környék legszebb paripáját birtokolja.

Mivel Zima vágyakozásáról a lovag is tud, ezért úgy gondolja, hogy elkéri a fiatalember lovát, aki biztos neki is adja, hiszen annyira szereti a feleségét.

Zima hajlandó is az üzletre, de csak abban az esetben, ha a lovag megengedi, hogy egyszer beszélhessen a feleségével. Zima Természetesen azt is vállalja, hogy megfelelő távolságot tartva fog a hölggyel beszélni.

A lovag pedig fukarságában, hogy ilyen olcsón szerezhet egy szép paripát, belemegy a dologban. Annyi óvintézkedést tesz csak, hogy megtiltja a feleségének, hogy válaszoljon Zimának, bármit is monda az.

A feleséget persze senki sem kérdezte meg a dologról, őt egyrészt nem érdekli Zima, másrészt nem örül neki, hogy meg kell hallgatnia, de a férje parancsának engedelmeskednie kell.

Létrejön a találka és Zima lelkesen kivág egy hatalmas szerelmet valló szónoklatot az asszonynak, szép körmondatokban, hasonlatokkal, metaforákkal, ahogy azt kell, majd várja a választ.

A hölgy azonban semmit sem mond, mivel a férje megtiltotta neki. Erre Zima is hamarosan rájön, gondol egyet és saját maga megválaszolja a saját szerelmi vallomását, mintha az asszony beszélne.

Zima pedig ravaszul elmondja az asszony nevében, hogy az asszony mennyire szereti őt és minden vágya, hogy együtt legyen a fiúval. És mivel, mint ahogy Zima is tudja, a férje nemsokára Milánóba utazik, ezért lehetőségük van a személyes találkozó, Zimának csak azt kell figyelnie, hogy az asszony mikor terít két törülközőt az ablakába, akkor meglátogathatja.

Ezután Zima válaszol is saját magának, megköszöni a hölgynek, hogy viszonozza szerelmét és megígéri, hogy mindenképpen ott lesz a jelzett napon.

Zima ezután távozik a szobából és még morog is egy kicsit a lovagnak, amiért az tulajdonképpen átverte, hiszen az asszony nem mondhatott semmit. A lovag csak vigyorog, hiszen a paripa már az övé.

Zima azonban jól számított, szerelmes szavai nem maradnak hatás nélkül. Amikor a lovag felesége egyedül marad, egyre többet gondol a lelkes ifjúra, aki olyan szép szavakkal ecsetelte szépségét és még egy lovat is adott a férjének, csak hogy beszélhessen vele.

Az asszony elgondolkozik: férje hat hónapra Milánóba utazik, ő itt marad egyedül. Fiatal, magányos és Zima halálosan szerelmes belé, miért ne találkozhatna az ifjúval.

Így aztán kiteszi a két törölközőt az ablakba, Zima legnagyobb örömére és mindkettejük elégedettségére.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .