Giovanni Boccaccio – Dekameron – Harmadik nap – Olvasónapló

Harmadik nap hatodik novella

Mesélő A novella
Fiammetta főbb szereplői helyszíne
Ricciardo Minutolo, a szerelmes ifjú
Catella, a nemes hölgy
Filippello Fighinolfi, Catella férje
Nápoly

Nápolyban élt egy Ricciardo Minutolo nevű roppant gazdag, fiatal ősnemes. Ricciardo, annak ellenére, hogy szép felesége volt, beleszeretett Nápoly legszebb asszonyába, Catellába.

Catella azonban egy Filippello Fighinolfi nevű ifjú nemes felesége volt, ráadásul hűségesen szerette is férjét.

Ricciardo azonban lassan eszét veszti Catella iránti vágyakozásába, sőt szerelme annyira nyilvánvaló, hogy már az egész város rajta mulat. Catella pedig még csak nem is foglalkozik vele.

Ricciardónak ravasz terv kell, ha meg akarja szerezni az asszonyt. A terv pedig a következő:

Ricciardo úgy tesz, mint már másik hölgybe lenne szerelmes, nem Catellába. Ez szép lassan elterjed a városban, mindenki – Catella – is tudomásul veszi, hogy az ifjú vágyakozása másfelé. Catella most már nem úgy kelezi az ifjút, mint egy érte vágyakozó szerelmest, hanem mint egyszerű ismerőst. Ricciardo pedig ezt is akarta.

Egy nap a nápolyi nemes fiatalok szórakozni mennek a tengerpartra, köztük Catella és Ricciardo is. Beszélgetnek, sétálgatnak, nevetgélnek. Ricciardo ekkor – mintegy véletlenül – elejt egy célzást Catella férjének szerelmi viszonyáról. Catellában rögtön felébred a féltékenység, részleteket akar tudni.

Ricciardo pedig elmondja neki, hogy Catella férje, Filippello Fighinolfi újabban az ő, azaz Ricardo felesége körül legyeskedik, szerelmes leveleket küldözget neki.

Ricciardo felesége természetesen hűséges férjéhez és mindent elmond neki. Többek között azt is, hogy legutóbb Filippello odáig merészkedett, hogy randevúra hívta a feleségét másnap délután három órára egy fürdőbe.

A történetből természetesen egy szó sem igaz, de hatásos, Catella őrjöng. Ricciardo pedig azt ajánlja Catellának, hogy menjen el ő a randevúra a felesége helyett, így leleplezheti csapodár férjét. Catellának tetszik az ötlet.

Ezután Ricciardo lefizeti a fürdőt üzemeltető öregasszonyt és ő vonul be abba a szobába, ahol a találka lesz. Catella meg is érkezik, de a teljesen sötét szobában nem jön rá arra, hogy nem a saját férje van benn, hanem Ricciardo.

Persze rettentő balhét csap, Ricciardo – a férj szerepében – pedig suttogva csitítja, addig-addig, amíg az asszony megenyhül és hajlandó szeretkezni a férjével – vagyis Ricciardóval.

Így aztán Ricciardo, bár csalással, de mégis megszerezte az asszony szerelmét.

Kisebb galiba még támad, amikor Ricciardo felfedi igazi kilétét, mire az egyébként erényes Catella teljesen kiborul, hiszen tulajdonképpen átverték, úgy kényszerítették hűtlenkedésre. Sikítozni akar és feljelenteni Ricciardót.

Az ifjú azonban erre is felkészült, nyugodt, higgadt szavakkal elmagyarázza a nőnek, hogyha most nyilvános balhét csinál, akkor az asszony hírnevén is folt esik. Gondoljon bele a következményekbe, eddig erkölcsös asszonynak ismerte mindenki, aki szereti és a hűséges a férjéhez, most pedig egy nyilvános fürdőben szeretkezett egy nős fiatalemberrel. Mindenkinek jobb, ha az asszony csöndben marad.

Ráadásul Ricciardo továbbra is halálosan szerelmes belé, és a jövőben is mindent megtenne érte.

Catella először csak zokog, de hamarosan rájön, hogy Ricciardónak igaza van, ráadásul az ifjú ágybéli képességei mesze felülmúlták a férjéét, így bár csalás vették rá a hűtlenkedésre, tulajdonképpen jól esett neki.

Ezek után Catella és Ricciardo románca még évekig titokban folytatódik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .