Giovanni Boccaccio – Dekameron – Negyedik nap – Olvasónapló

Negyedik nap harmadik novella

Mesélő A novella
Lauretta főbb szereplői helyszíne
Narnald Cluada, a gazdag kereskedő
Ninetta, Maddalena és Bertella, Clauda lányai
Folco, Ughetto és Restagnone, a lányok szeretői
Kréta hercege
Marseille
Kréta
Rhodos

Marseille-ben élt egy Narnald Cluada nevű, alacsony származású, de dúsgazdag kereskedő, akinek – többek között – volt három lánya: egy Ninetta és Maddalena nevű, 15 éves ikerpár, és egy Bertella nevű 14 éves lány.

A három gyönyörű és kikapós leányzó hamarosan szeretőket is talál magának: Ninetta szeretője Restagnone, Maddalenáé Folco, Bertelláé pedig Ughetto.

Folco és Ughetto jó barátok, akikkel hamarosan Restagnone is összebarátkozik. Restagnone hamar kitalál egy tervet is, hogyan szöktethetnék meg a lányokat: két barátja dúsgazdag, Restagnone pedig szegény, de a három nővérre ő van a legnagyobb befolyással. Ha tehát Folco és Ughetto összeteszi a vagyonát és abból egy harmadrészt Restagnone-nak juttatnak, akkor ő ráveszi a nővéreket, hogy szökjenek el a fiúkkal egy olyan helyre, ahol boldogan élhetnének.

Folco és Ughetto beleegyezik a dologba és a három szerelmes ifjú egy éjszaka megszökteti a nővéreket, majd hajóval krétára utaznak, ahol hatalmas birtokot vásárolnak és boldogan élnek. Egy darabig.

Ugyanis Restagnone, bár valóban szerelmes Ninettába, most, hogy minden idejét vele töltheti, már nem annyira lelkes, hamar elkezd egy krétai lány után járni. ezt persze Ninetta is észreveszi, és sokat veszekszik szerelmesével, ami persze csak növeli Restagnone vágyát a krétai lány után.

Ninetta szerelme pedig szép lassan gyűlöletbe fordul és elhatározza, hogy megöli Restagnone-t. Egy görög asszonytól mérget vásárol és megitatja Restagnone-al, aki bele is hal.

Ughetto és Folco, valamint a másik két nővér persze semmit sem tud erről és meggyászolják Restagnone-t.

Probléma akkor lett, amikor a görög asszony valamilyen más bűncselekmény miatt elfogták és a kínpadon bevallotta azt is, hogy mérget adott Ninettának. Kréta hercege azonnal elfogatta a lányt. A nővérek és azok szeretői pedig igyekeztek mindent megtenni, hogy legalább a máglyahaláltól megmentség Ninettát.

Maddalena nem lát más megoldást, minthogy elcsábítja Kréta hercegét, aki persze hajlik is a szépséges lány csábítására. Maddalena csak két dolgot köt ki, az egyik, hogy engedje szabadon a herceg Ninettát, a másik, hogy a légyott titokban maradjon.

A herceg beleegyezik a dologba, lefogatja Ughettót és Folcot azzal az ürüggyel, hogy ki akarja hallgatni őket, majd Ninetta kíséretében elmegy Maddalenához, aki készségesen le is fekszik vele. A hercegnek csak egy kérése van: elengedi Ninettát, de annak távoznia kell a szigetről.

Másnap Ughettót és Folcot szabadon engedik. Folco persze elcsodálkozik, amikor meglátta Ninettát, akiről már azt hitték, hogy kivégezték és meg akarja tudni, hogy menekült meg. Maddalena először hazudik, de végül elmondja az igazságot: lefeküdt Kréta hercegével, hogy megmentse a húgát. Folco féltékenysége ezt már nem bírja el, kardot ránt és leszúrja Maddalenát.

Ezután Ninettával elmenekülnek Krétáról. Másnap, amikor a hercegnek megjelentik Maddalena halálát, az – jobb híján – elfogatja Ughettót és Bertellát és kínvallatással olyan vallomást csikarnak ki belőlük, hogy nekik is közül volt Maddalena meggyilkolásához. Ezért bebörtönzik őket.

Ughetto és Bertella pedig rettegnek a halálos ítélettől, ezért megvesztegetik az őröket az összes vagyonukkal, akik végül elengedik őket és Rhodos szigetére menekülhetnek, ahol szegényes és nyomorban halnak meg.

Ide vezetett Ninetta féltékenysége.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .