Giovanni Boccaccio – Dekameron – Negyedik nap – Olvasónapló

Negyedik nap ötödik novella

Mesélő A novella
Filoména főbb szereplői helyszíne
A három messiani kereskedő testvér
Lisabetta, a testvérek húga
Lorenzo, Lisabetta szeretője
Messina
Nápoly

Élt Messinában három fiútestvér, akik kereskedelemmel foglalkoztak. Volt egy csinos, fiatal húguk, akit Lisabettának hívtak.

A három testvér egyik boltjában dolgozott egy pisai származású Lorenzo nevű ifjú, aki a testvérek üzleteivel kapcsolatos ügyes-bajos dolgokat intézte.

Lisabetta és Lorenzo hamar egymásba szeretnek és szeretők lesznek, persze anélkül, hogy a lány bátyjai erről tudnának és összeházasodtak volna.

Persze a kapcsolat nem sokáig maradhat titokban, egy éjszakai randevún Lisabetta legidősebb bátyja felfedezi őket, de nem szól semmit.

Másnap azonban elmeséli a másik két testvérnek a dolgot, és együtt végzetes lépésre szánják el magukat. Hamarosan sétára indulnak Messina környékére, amire Lorenzót is elhívják, majd egy alkalmas helyen egyszerűen megölik és elássák a fiút.

Visszatérve a városba pedig azt híresztelik, hogy a pisai ifjút üzleti ügyekben küldték el valahová. Telnek a napok, hetek, de Lorenzo nem tér vissza, Lisabetta egyre jobban aggódik, de nem kérdezhet semmit a bátyjaitól, hiszen nem tudja, hogy azok már felfedezték titkos románcukat.

Lisabetta egyre kétségbeesett, míg egy éjszakai álmában megjelenik Lorenzo és elmondja neki, hogy a saját testvérei gyilkolták meg, sőt sírjának helyét is megjelöli.

Lisabetta másnap egyik szolgájával elmegy az álmában látott helyre, ahol meg is találja szerelme sírját. Kiássa a tetemet, majd egy késsel levágja (!) a fejét és hazaviszi.

Otthon egy nagy cserépbe teszi a fejet, földet szór rá és bazsalikommal ülteti be, anélkül, hogy felfedezéséről, vagy arról, hogy mi van a cserépben, szólna a bátyjainak.

Lisabetta ezután minden idejét a virágcserép közelében tölti, ápolja, öntözeti, becézgeti a bazsalikomot. Érthetetlen ragaszkodása a virágcseréphez hamarosan bátyjainak is feltűnik, akik végül elveszik tőle a cserepet, kiborítják, és megtalálják benne Lorenzo fejét.

A testvérek persze kétségbe esnek, hogy a dolog, vagyis a gyilkosságuk kitudódik, ezért elássák a fejet, majd Nápolyba menekülnek, magára hagyva Lisabettát, aki egyre csak könyörög, hogy adják neki vissza a cserepet.

Lisabetta végül gyakorlatilag beleőrül abba, hogy nem kapja vissza a virágcserepet, állandóan sír, a szomorúság ágynak dönti, és végül belehal a bánatba.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .