Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló

Harmadik ének: Püloszban.

Az Odüsszeia olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

 

A gálya hamarosan Püloszba ér, Télemakhoszék épp jókor érkeztek, a parton ugyanis a pülosziak gyűlést tartanak és áldozatot mutatnak be az isteneknek.

Pallasz Athéné bíztatja Télemakhoszt, hogy menjen egyenesen Nesztórhoz, tőle érdeklődjön Odüsszeuszról. És bár Télemakhosznak kétségei vannak, úgy gondolja, hogy túl kicsi és jelentéktelen ő ahhoz, hogy a nagy öreg, Nesztór szeme elé kerüljön, de teszi, amit az istennő mondott neki.

Mire Télemakhoszék partra lépnek, a pülosziak már végeztek az áldozattal, éppen lakomához készülnek. Télemakhosz kétségei nem valósulnak meg, Nesztór és két fia, Peisztratosz és Thraszümédész szívesen fogadják és megvendégelik őket.

Nesztór csak ezután érdeklődik, hogy a két idegen mi járatban van Püloszban.

Télemakhosz pedig elmondja, hogy ő Odüsszeusz fia, aki az apjáról szeretne híreket hallani. A trójai háború már régen véget ért és a hadjáratban részvevő minden katona vagy hazatért már, vagy tudni lehet róla, hogy hol esett el, csak Odüsszeszról nem tud senki semmit.

Télemakhosz azért jött Nesztórhoz, mert tudja, hogy apja az öreg harcossal együtt küzdött Trója alatt, hátha van valami híre is róla.

Nesztór nem szívesen emlékszik vissza Trója ostromára, keserű számára az emlékezés, sok nagy hős veszett oda a háborúban: Akhilleusz, Patroklosz, Nagy Aiász és többek között Nesztór egyik fia, Antilokhosz is.

Ennek ellenére azért persze mesélni kezd és kiderül, hogy a görögök miért jutottak haza – már, aki hazajutott egyáltalán – olyan keservesen Trója alól.

Amikor ugyanis végre bevették és földúlták Tróját, akkor hatalmas ünnepséget rendeztek és este Meneláosz, a sereg egyik vezére gyűlést hívott össze, amin arra akarta rávenni a görögöket, hogy induljanak végre haza.

Ebben a kérdésben ugyan egyetértés volt a görögök között, de a sereg fővezére, Agamemnón szerint még be kell mutatniuk egy hekatombát, azaz százökör-áldozatot Pallasz Athéné tiszteletére.

Az áldozat kérdésében már megoszlott a görögök véleménye, és másnap a sereg fele Meneláosz vezetésével – köztük Nesztór – elindult hajóikon haza, anélkül, hogy áldoztak volna Pallasznak.

Nesztórékkal tartott Odüsszeusz is, de ő az utolsó pillanatban mégis meggondolta magát és embereivel visszafordult, hogy Agamemnónhoz csatlakozzon.

Vagyis Nesztór elveszítette szem elől Odüsszeusz hajóit. Nesztór később elszakadt Meneláosz hajóitól is, de neki csak négy nap kellett, amíg minden baj nélkül hazaértek, de Nesztór nem tudja, hogy mi történt az Agamemnónhoz csatlakozó Odüsszeusszal.

Nesztór persze azóta azért tájékozódott, hallott pletykákat is, tehát nagyjából össze tudja rakni, hogy mi történt az Agamemnón vezette másik fél sereggel.

Ők is hazaindultak végül, és Nesztór tudja, hogy Akhilleusz egykori emberei, a mürmidonok hazaértek. Hazatért Krétára Ídomeneusz is az embereivel, és hazatért Mükénébe a sereg fővezére, Agamemnón is, az egy másik kérdés, hogy otthon aztán a felesége, Klütaimnesztra meggyilkoltatta hazatérő férjét a szeretőjével, Aigiszthosszal (Erről később még lesz szó)

Tehát Nesztór mindenkiről tudja, hogy megmenekült, vagy nem, hazatért, vagy nem, kivéve persze Odüsszeuszt, akiről nincs infója.

Nesztór csak annyi biztatót tud mondani, hogy Télemakhosz várjon türelmesen, hátha Pallasz Athéné megsegíti őt. Apját, Odüsszeuszt is nagyon kegyelte az istennő a háború alatt.

Télemakhosz hiszi is, nem is Nesztór biztatásának (inkább nem), és hogy elterelje a beszélgetést apjáról, inkább arról érdeklődik Nesztórtól, hogyan is halt meg Agamemnón, az akháj seregek fővezére.

Nesztór pedig elmeséli, hogy később megtudta, Meneláósznak (aki egyébként Agamemnón testvére és Szép Heléna férje, vagyis az egyik leginkább érdekelt fél volt a trójai hadjáratban) nem volt olyan szerencséje a hazatéréssel, az istenek nem kedveztek neki.

A szél egészen Egyiptomig sodorta és 7 évig tartott, amíg hazavergődött.

Közben azonban a később indult Agamemnón hamarabb hazaért Mükénébe, mint öccse, Meneláosz.

A baj csak az volt, hogy amíg Agamemnón Trója alatt harcolt, addig a felesége, Klütaimnesztra hűtlen lett hozza, megcsalta férjét Aigisztosszal.

Érdekes módon Nesztór arra nem tér ki, hogy oka volt annak, hogy Klütaimnesztra meggyűlölte távol lévő férjét. Ugyanis Agamemnón levadászta Artemisz istennő egyik szarvasát, mire az istennő bosszúból szélcsendet bocsátott a Trója ellen induló görög hajókra. Az isteni jóslat szerint addig nem is lesz megfelelő szél, amíg Agamemnón véráldozatot nem mutat be. Agamemnón pedig a görög sereg érdekében feláldozza a lányát, Iphigeniát. A görög hajók megkapják ugyan a szelet, de Agamemnónt a lánya feláldozása miatt meggyűlöli a felesége.

Aigisztosz tehát Klütaimnesztra szeretője lett és a nő sugalmazására megölte a hazatérő Agamemnónt. Agamemnón halála után Aigisztosz 7 évig úgy uralkodik, mintha ő lenne Mükéné királya, mikor végül visszatér Agamemnón fia is, Oresztész, Trója alól és megöli apja gyilkosát és anyját, Klütaimnesztrát.

Oresztésszel egyidőben keveredik végre haza Egyiptomból Meneláósz is, Spárta királya és Nesztór azt javasolja Télemakhosznak, hogy keresse fel Meneláószt, hiszen a görögök közül ő tért haza legkésőbb Trója alól, sok felé bolyongott, hátha hallott valamit Odüsszeuszról is.

Télemakhosz megköszöni a vendéglátást és Pallasz Athénével – aki még mindig Mentór alakját viseli – vissza akarnak indulni a hajójukra.

Nesztór azonban nem engedi őket, mondván, hogy szégyen lenne rá nézve, ha hagyná, hogy vendégei a hajón éjszakázzanak. Maradjanak nála, van elég hely a palotájában.

Athéné erre azt feleli, hogy Télemakhosz maradjon csak ott, ő visszamegy a hajóhoz, hogy az emberek ne aggódjanak és másnap pedig elhajózik a kaukónok földjére, hogy néhány adósságot behajtson.

Meneláoszhoz úgyis szárazföldön kell utazni, tehát másnap Nesztór adjon szekeret és kísérőt Télemakhosznak, aki elvezeti Menelaoszhoz,

Miután Pallasz Athéné – Mentór alakjában – kiadta az utasításait, sassá változik és kirepül az ablakon. Ebből jön rá Nesztór – amit Télemakhosz már régen sejtett – hogy Télemakhoszt egy istennő segíti, mint egykor apját, Odüsszeuszt.

Nesztór annyira el van ragadtatva attól, hogy házát egy isten személyesen megtisztelte, hogy azonnal ököráldozatot mutat be, sőt, előtte még az ökör szarvát is bearanyoztatja.

Az áldozat után mindenki nyugovóra tér, másnap pedig Nesztór remek szekeret bocsát Télemakhosz rendelkezésére és saját fiát, Peiszisztratoszt rendeli mellé kocsisnak.

Télemakhoszék útnak indulnak, aznap este Phériában, Dioklész házában alszanak, majd másnap érnek Lakedaimónba, Meneláoszhoz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf
  Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és ennyi számomra olvashatatlan könyvet feldolgoztál, eddig bármit olvastam nálad mindig megértettem a történetet és még meg is tetszett maga a sztori és a könyv hangulata is jobban átjött mint előtte. Nagyon hálás vagyok, ahogy sok más diák is rajtam kívül.
  Ha bármivel tudnánk a munkásságodat segíteni, kérlek írd le.
  Mégegyszer köszi mindent, neked köszönhetően még nem utáltam meg teljesen az irodalmat.
  Sok sikert a továbbiakban!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! :)Elég segítség, ha terjesztitek az oldalról, hogy létezik! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .