Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló

Hatodik ének: Odüsszeusz megérkezik a phaiákokhoz.

Az Odüsszeia olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

 

Odüsszeusz tehát immár a phaiákok földjén van, akik korábban a küklopszok közelébe éltek.

A küklopszok azonban folyamatosan gyilkolták őket, ezért Nauszithoosz vezetésével felkerekedtek és arrébb vándoroltak, majd megalapították Szkheria városát. Jelenleg a phaiákok királya Alkinoosz.

Pallasz Athéné most sem hagyja magára Odüsszeuszt és igyekszik úgy alakítani a dolgot, hogy valaki megtalálja Odüsszeuszt.

Ennek érdekében megjelenik a phaiák király, Alkinoosz lányának, Nauszikaának az álmában, mint a lány kedves barátnője, Dümász lánya.

Arra biztatja Nauszikaát, hogy ha férjhez akar menni, akkor itt az ideje, hogy sok, értékes ruháját kimossa, tehát másnap reggel kérjen az apjától egy szekeret és szolgáló lányaival menjen le a folyópartra mosni.

Nauszikaá pedig hallgat az isteni álomra, másnap reggel engedélyt kér és kap az apjától, hogy egy szekérrel levigye a családi szennyest a partra és ott szolgáló lányai segítségével kimossa.

A mosott ruhát a parti kacsira terítik száradni, megebédelnek, majd megfürdenek és olajjal kenik be egymást. Majd meztelenül labdázni kezdenek a parton.

Pallasz Athéné terve tehát sikerül, Odüsszeusz hamarosan vezetőt kap, nem is akármilyet, a phaiák király lányát.

A lányok játék közben véletlenül bedobják a labdát a folyóba, ahol egy örvény magával ragadja. Nagy sikítozás tör ki a lányok között, ami fölébreszti a közelben alvó Odüsszeuszt is.

Odüsszeuszt persze érdekli, hogy honnan jöhetett a sikítás, ezért előmászik a bokrok közül, egy lombos faággal takargatva meztelenségét.

Nauszikaa és szolgálólányai megijednek a feléjük közeledő, meztelen, piszkos és viharvert férfi láttán, de csak a szolgák szaladnak el, Nauszikaa ennél kíváncsibb természet.

Odüsszeusz tudja, hogy óvatosnak kell lennie, a parton álló lány akárki lehet, ezért előbb hízeleg neki egy kicsit, Artemisz istennőhöz hasonlítja, majd panaszkodik egy sort, mondván, hogy 20 nap után sikerült neki végre partot érni a viharban.

Ezután pedig ruhát és segítséget kér Nauszikaától, hogy vezesse őt a legközelebbi városba.

Nauszikaa különösebben nem hatódik meg Odüsszeusz hányattatásaitól, kijelenti, hogy az emberek sorsát Zeusz méri ki, Odüsszeusznak úgy látszik nehéz sorsot szánt, így járt.

Odüsszeusz azonban most már nyugodjon meg, békés földre, a phaiákokhoz került, ahol segítséget fog kapni, ő pedig nem más, mint a phaiák király, Alkinoosz lánya, Nauszikaa.

Nauszikaa ráparancsol a szolgálóira, hogy lássák el ruhával, élelemmel Odüsszeuszt, de előtte fürdessék meg a folyóban.

Odüsszeusz azonban szégyenlős, köszöni szépen, de a tisztálkodást majd egyedül intézi. Fürdés után bekeni magát az odakészített olajjal és felveszi a pompás ruhákat.

Biztos ami biztos, Pallasz még egy kis isteni szépséget is fúj rá, hogy Nauszikaa biztosan elvezesse a városba.

Odüsszeusz újonnan nyert szépsége nem is marad hatástalan Nauszikaára, kijelenti, hogy szolgáival el fogják vezetni Odüsszeuszt az apja palotájába.

Nauszikaa csak annyit kér, hogy bár a város határáig együtt fognak menni, de ott Odüsszeusz maradjon le egy kicsit Pallasz Athéné szent ligetében és csak később kövesse Nauszikaát.

A lány ugyanis nem akarja, hogy a phaiákok egy ismeretlen férfival lássák együtt, meg akarja előzni a pletykálkodást.

Odüsszeusz tehát később menjen Nauszikaa után, ha beért a városba, ott már akárki megmondja neki, hogy merre van Alkinoosz király palotája.

Nauszikaa további használati utasítást is ad: ha Odüsszeusz belép a palotába, akkor a trónteremben fogja találni Alkinooszt, a királyt, a tűzhelynél pedig a feleségét, aki ott szokott szőni.

Odüsszeusz ne a királlyal foglalkozzon, hanem menjen egyenesen a királynőhöz, kulcsolja át a térdét és könyörögjön hozzá.

Vagyis, ha Odüsszeusz segítséget akar, akkor a királynőt kell meghódítania, nem a királyt.

Így is lesz, Odüsszeusz lemarad Pallasz ligetében, míg Nauszikaa előre megy. A liget kapóra jön Odüsszeusznak, gyorsan imádkozik egy kicsit Pallasz Athénéhoz, hogy a phaiákok szívesen fogadják és segítsenek neki hazatérni.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Odüsszeia – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf
  Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt az oldalt és ennyi számomra olvashatatlan könyvet feldolgoztál, eddig bármit olvastam nálad mindig megértettem a történetet és még meg is tetszett maga a sztori és a könyv hangulata is jobban átjött mint előtte. Nagyon hálás vagyok, ahogy sok más diák is rajtam kívül.
  Ha bármivel tudnánk a munkásságodat segíteni, kérlek írd le.
  Mégegyszer köszi mindent, neked köszönhetően még nem utáltam meg teljesen az irodalmat.
  Sok sikert a továbbiakban!

  Válasz
  • Kedves Réka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! :)Elég segítség, ha terjesztitek az oldalról, hogy létezik! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .