Idegen, régi és régies szavak és jelentésük – Egri csillagok

Pápista Katolikus

„Pápista vagy, vagy újhitű? – kérdezte a pap.” (I. rész 2. fejezet)

Pattantyús Tüzér.

„A topcsik már mind a három ágyúba belenyomták a golyót. A három pattantyúsuk lángoló kanócot tartott a kezében. Egy topcsi mögötte megköpködte a tenyerét, s a tarkóját fölfelé simogatva nézett a vár felé.”

Pej Lószín. A hosszúszőrök, mint a sörény és a farok fekete színű, a rövidszőrök barnás árnyalatúak, a bőr palaszínű. A pej lószínen belül is számos további árnyalat van: pl. gesztenyepej, meggypej, stb.

„A maga sötét pej kis lovát kantáron vezeti.” (I. rész 1. fejezet)

„Valóban, a feszült képű, félszemű arab janicsár léptetett velük szemben egy alacsony, erős szügyű pej paripán. Az öltözete ékesebb, mint a többié. Hosszú, fehér süvegén óriás strucctoll lengedez.” (II. rész 4. fejezet)

Pemet Seprű.

„Mögötte a dervis mint valami szőrös ördög ült a lovon. Szorította és verte a lovát. A haja kibomlott a csomóból, és olyanná vált a feje, mint valami nagy, kócos pemet.” (III. rész 5. fejezet)

Piad Gyalogos török katona.

„- Mi vagy?

– Piad.

– Eszerint gyalogos?

– Az, uram.” (IV. rész 12. fejezet)

Piaszter Csekély értékű török váltópénzt.

„-Mi az az Édesvíz?

– A törökök mulatóhelye, az Aranyszarv-öböl végén. Pénteken odacsónakázik minden török család. Olyankor cseppen a cigánynak is egynéhány piaszter. A lányok táncolnak. A vénasszonyok jövendölnek.” (III. rész 7. fejezet)

Picsog Sír, sírdogál, szipog

„Gergő csöndesen picsogva ül a pej hátán.” (I. rész 1. fejezet)

Piláf Török egytálétel, ami általában rizsből és párolt birkahúsból készül.

„- De ha maga részeg, akkor hogy főz minekünk ebédet?

– Főz a feleségem – felelte Tulipán, a hüvelykujjával az asszony felé bökve. – Főz túrós csuszát is. Az ám a jó!

– De mink piláfot szeretnénk.

– Főz azt is. Tud.” ((II. rész 2. fejezet)

Pizáng Banánfa.

„A tavaszi nap langyos melegséggel öntötte el a kertet. A cédrusok, tuják és babérfák között virágzott már a tulipán meg a pünkösdirózsa. Fejük fölött egy vén pizáng öles levelei itták a napsugarat.” (III. rész 2. fejezet)

Porcfű Más néven porcsinfű, gyom- és gyógynövény.

„Mint a fergeteg ugratnak át a patakon, s mikorra ők kardot kapnak, csihi-puhi! – csapkodják, vagdalják őket. Keresztül-át rajtuk ott teremnek a nagy porcfüves téren, amelyre a püspöki templom vet délutánonkint árnyékot.” (IV. rész 12. fejezet)

Puliszka Kukoricakása.

„Gergely jó étvággyal evett. Oláhéknál bizony nem kapott délre egyebet, csak puliszkát.” (III. rész 4. fejezet)

Rézkása Rizs.

„- Az már Rácország – sóhajtott az ember, s a térdét átfonta. – Ott kezdik vetni a rézkását.” (I. rész 4. fejezet)

Rőf Régi hosszmérték. Pontos mérete helyenként és koronként változott, kb 60-80 centi.

„- Fogd ezt az ásót. Áss árkot a gödörtől addig a vadkörtefáig. Az árok itt az úton egy rőf mély legyen.” (II. rész 1. fejezet)

„Jutalmad a királyén kívül most még csak két rőf stamet-posztó és egy forint.” (V. rész 3. fejezet)

Rudas A lófogatok összeállításánál minden ló helyének megvolt a maga neve. Így pl rudas lónak a kocsirúd jobb oldalán általában a második helyen álló lovat hívták, feltéve, hogy négylovas kocsiról volt szó.

„Egy pillantással végigmustrálta a két lovat. A harmadik, a Gergelyé, az árnyékban legelt. Kicsi ló volt: hitványnak látszott. Móré feleletet se várt, csak eloldotta a rudast a kocsitól.” (I. rész 14. fejezet)

 

A szószedetnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..