Idegen, régi és régies szavak és jelentésük – Egri csillagok

Násfa Nyakláncon viselt, gazdag díszítésű, zománcos, drágakővel kirakott női arany ékszer.

„- Aranykelyhek, aranykupák, gyémántos-gyöngyös karperecek, nyakláncok, násfák.” (I. rész 5. fejezet)

Nisandzsi bég Török hivatalos rang: kancellár, főpecsétőr

„- Már a nisandzsi bég jön – szólalt meg negyedóra múlva. – Ez szokta felrajzolni a padisah nevét a pöcsétes papirosokra.

Gergely alánézett. Egy csukafejű, hosszú bajuszú, méltóságos törököt látott, amint a kurta paripán begyesen ülve haladt a katonák között.”(II. rész 4. fejezet)

Noszít Ösztönöz, biztat

„Bizonyosan jót írt pedig – mondotta. – Mert nem noszított, hogy siessek.” (I. rész 2. fejezet)

Nyeregkápa A nyereg vázának elöl és hátul kimagasló, a lovas biztonságos üését és a málha felcsatolását elősegítő része.

Látta, hogy a török hogyan húz ki hátul egy fapecket, és hogyan rakosgatja bele egy kis nyíláson át a pénzét a nyeregkápába.” (I. rész 4. fejezet)

Oráció Beszéd, szónoklat.

„A szultán vén birkaszeme is gyakrabban fordult Török Bálintra, mint az előtte hajlongó barátra, aki körmönfont latin orációban jelentette, hogy a német veszedelem el van hárítva, és hogy a magyar nemzet boldog, mikor ilyen hatalmas pártfogó szárnyát érzi maga fölött.” (II. rész 12. fejezet)

Öl Régi hosszmérték, kerekítve nagyjából két méter.

„Egy óra nem telt belé, s az András kocsis olyan pofont kapott, hogy két ölet repült a kalapja.” (I. rész 4. fejezet)

Padisah A török szultán másik megnevezése.

„- Melyik az a rab, aki ma a paradicsomba akarta röpíteni a padisah felséges személyét? – kérdezte az egyik őrtől.” (II. rész 10. fejezet)

Pallos Egyenes, hosszú kard, széles, egy- vagy kétélű pengével, eredetileg a lovas katonák fegyvere, de később megjelent a gyalogságnál is.

„Látja azt a széles, barna pallost az oldalán? Ötvenfontos! A belgrádi csatában olyant vágott avval egy magyarra, hogy nemcsak a magyar fejét szelte le, hanem a lováét is. Pedig vasban volt mind a kettő.” (II. rész 4. fejezet)

 

A szószedetnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..