Mikszáth Kálmán – A két koldusdiák – Olvasónapló

Tizenegyedik fejezet: Az eltűnt szerencse

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Veres Laci
Nesselroth Tamás, Pest polgármestere
Dráva kutya
Boncz Márton
Nagy Gergely, az Arany medve kocsmárosa
Örmény kereskedő
Petki Gábor
Nincs pontos
idő
Pest
Gyulafehérvár
Arany medve fogadó

Az olvasónaplóhoz kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

Laci sorsa tehát úgy tűnik, hogy a lehető legjobban alakul: nemes lett, gazdag, és a szépséges Nesselroth Ágnes is viszonozza a szerelmét.

Azonban, mint ahogy az a fejezet címéből is látszik, hamarosan megindul a lejtőn, és elég mélyre fog csúszni.

A folyamat azzal kezdődik, hogy kitör a Rákóczi-szabadságharc. Ez mondjuk pont nem érdekli Lacit, sokkal fontosabb dologgal van elfoglalva: heves udvarol Ágnesnek, leginkább ezzel telnek a napjai.

A másik ok, ami miatt nem áll sem a kurucok, sem a labancok oldalára, az, hogy ahhoz, hogy feleségül vehesse Ágnest, meg kell nyernie az apját, Nesselroth Tamás polgármester is. Márpedig a polgármester kínosan ügyel rá, hogy egyik oldalra se kötelezze el magát, ennek érdekében még azt is kitalálja, hogy süket, és egy szenátorra bízza, hogy helyettesítse őt a polgármesteri teendőkben.

Laci végül egy alkalommal nyíltan sarokba szorítja a polgármestert, és neki szegezi a kérdést, hogy hozzáadja-e a lányát, vagy sem? A polgármester adja, de csak egy feltétellel: vagy megfelelő rangja, vagy megfelelő vagyona legyen Lacinak.

Laci ugyan nemes, de csak egyszerű köznemes, ami láthatóan nem elég Nesselroth úrnak, az ifjú tehát a vagyonára hivatkozik. A polgármester azonban tudni akarja, hogy mennyi is pontosan Laci vagyona.

Nemes Fáradi Veres László erre annyi mérges lesz, hogy elhatározza, visszamegy Gyulafehérvárra, és elhozza a kincs üstben hagyott felét, azzal majd lenyűgözi a polgármester. Pedig egyébként lehet, hogy Nesselroth úrnak az a vagyon is elég lett volna, ami most van Lacinál.

Laci tehát visszamegy Gyulafehérvárra Dráva kutyával és egy Pesten felfogadott legénnyel, Boncz Mártonnal.

„Marci víg fickó volt, mindenféle zsírral megkenekezett, roppant svádával és furfanggal megáldva, a amellett olyan ostoba arca volt, mint egy birkának.”

Gyulafehérváron ismét az Arany medvében szállnak meg, majd Laci rögtön visszamegy a leégett városrész Drávával, és elkezdi keresni az üstöt.

És ahogy arra számítani lehet, nem találja sem letűzött karót, sem a szilvafát. Illetve túl sok szilvafa van, de egyik sem az, amelyiket keresi. Ráadásul most Dráva sem segít neki, pedig legutóbb ő találta meg az üstöt.

Laci végül aznap estére feladja a keresést, majd reggel folytatja. Visszatér az Arany medvébe, ahol persze Nagy Gergely a kocsmáros rögtön megismeri, és rangjához méltóan üdvözli.

Ne felejtsük el, hogy amikor Laci távozott Gyulafehérvárról, akkor az a pletyka kapott szárnyra róla, hogy ő egy álruhás királyfi, aki Teleki Mihály lányát akarja feleségül venni. Laci persze erről semmit sem tud, ezért értetlenül hallgatja Nagy Gergelyt, amikor az „fenséges uram”-nak szólítja.

Másnap reggel Laci újult erővel vág neki a keresésnek. Az utcán azonban váratlanul Petki jön szembe vele. Ő az egyik nemes úr, akikkel Laci legutóbb az Arany medvében mulatott, és akinél később az éjszakát töltötte.

Megörülnek egymásnak, Petki azt kérdezi, hogy Laci megtalálta-e a bátyját. Laci szomorúan válaszolja, hogy nem, és leginkább azért szomorú, mert csak most jut eszébe, hogy nem is nagyon kereste.

Petki erre közli, hogy ő viszont találkozott Pistával, bár nem a legjobb helyen. Pista ugyanis a sárospataki börtönben ül.

Laci első gondolata, hogy azonnal indul megmenteni a bátyját. Ez tetszik Dráva kutyának is, aki lelkesen kezd rohanni a kocsma felé. Lacinak azonban hirtelen eszébe jut, hogy talán pénzzel többet elérhetne Pista ügyében, vagyis mégiscsak jobb lenne megtalálni azt az üstöt.

Figyeljük meg, hogy Laci itt a kapzsiság csapdájába esik. Bőven van még nála pénz, amivel mind Ágnes kezét elnyerhetné, mind arra elég lenne, hogy akár vesztegetéssel kiszabadítsa Pistát. Ő viszont bemeséli magának, hogy még több pénzre van szüksége.

Laci tehát visszafordul, hogy tovább keresse a telken az üstöt, ez viszont nem tetszik Drávának, aki nem akar visszamenni. Laci addig rángatja a kutya nyakörvét, amíg az végül belekap a csizmájába. Erre Laci megrúgja Drávát, mire a kutya elszalad.

Laci úgy van vele, hogy a kutya biztos visszamegy a fogadóba, ezért egyedül keresi tovább az üstöt. De persze nem találja.

Jön a következő ötlet: meg kell venni az összes leégett házat és telket az utcában, és felásatni a földet, előbb-utóbb csak meg lesz az üst.

Kiderül, hogy a házak örmény kereskedők tulajdonában vannak, ezért Laci Nagy Gergelyt, a kocsmárost bízza meg, hogy vegye meg tőlük mindet.

Közben Laci arra is rájön, hogy Dráva nincs a fogadóban, kétségbe esetten keresi mindenhol, de sehol sem találja. Végső elkeseredésében elmegy a bíróhoz, és közli, hogy 100 aranyat ad annak, aki megtalálja Drávát.

Erre persze egész Gyulafehérvár elkezdi keresni a kutyát, sőt a város össze fehér kutyáját Laci elé hurcolják, de egyik sem Dráva.

Közben a telkek is Laci tulajdonába kerülnek, aki munkásokat fogad és ásatni kezd velük. Ez újabb pletykákat indít el, most már tényleg mindenki tudni véli, hogy Laci egy királyfi, aki Teleki Mihály lányát akarja feleségül venni, és azért vette meg a leégett földeket, hogy ott új kastélyt építtessen magának.

A munkások egy hétig ásnak, és bár sok mindent találnak – rozsdás vasat és cserépdarabokat –, de arannyal teli üstöt nem.

És bizony Laci feje fölött sokasodnak a viharfelhők: rengetek pénzt költött a telkek vételére, a munkások is nagyon drágák, és úgy általában a gyulafehérvári élet sem olcsó.

Végül eljön az a nap, amikor teljesen kifogy a pénzből, és az üst még mindig nincs meg. Ekkor kénytelen eladni az örményeknek a tőlük vett telkeket. Persze az örmények sem bolondok, a töredékéért veszik vissza a földeket ahhoz képest, mint amennyit Laci fizetett értük.

Laci tehát teljesen leégett, alig van valamennyi pénze. Az viszont biztos nem elég se Pista kiszabadítására, se Nesselroth polgármester meggyőzésére. Ráadásul Dráva kutya se került elő.

Egy szerencséje azért van, mert amikor a szolgájával, Boncz Marcival közli, hogy nem tudja tovább fizetni, ezért elbocsátja a szolgálatból, akkor a derék ember ingyen is Laci mellett marad.

Kettesben indulnak Sárospatakra, hátha mégis tudnak tenni valamit Pista érdekében.

„Így indult nehéz szívvel Veres László, szegényesen. A nagy kincsből nem volt már semmi, csak az eladott fundusok csekély ára és a címeres gyűrű az ujján, meg egy fényes álom emléke. Nem tudta, kit sajnáljon jobban, a pénzét-e, Ágnest-e, vagy a Drávát?”

A fejezetben előforduló régi, régies és idegen szavak: tárogató, sváda, fundus, fundamentum, nadály, elsinkófál

Jelentésüket itt találod.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .