Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló

 1. fejezet: Gyanús jelenségek

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Gregorics Pál
Wibra György
Kupeczky, a magántanár
Börcsök János, evezős legény
Néhány évvel az első fejezet után Besztercebánya
Szeged

Évek telnek el, Wibra Gyuri magas, erős, okos fiatalemberré fejlődik. Magántanár tanítja, Kupeczky Márton, aki szerint a fiú nagyon tehetséges, nagy jövőt jósol neki.

Az öreg Gregorics elgondolkozik azon, hogy feleségül veszi Wibra Annát és törvényesen is fiává fogadja Gyurit. Ekkor azonban majdnem tragédia történik. Gyuri megbetegszik, az orvos alig tudja meggyógyítani és később azt mondja Gregoricsnak, hogy a gyereken mérgezési tüneteket vett észre.

Wibra Gyuri végül felépül, de Gregoricsban szörnyű gyanú ébred: irigy testvérei akarták megmérgezni Gyurit, akik rájöttek, hogy az ő fia, tehát örököse. Gregorics ezért úgy dönt, hogy úgy próbálja megvédeni fiát, hogy nem törvényesíti, sőt, az ország másik végébe, Szegedre küldi tanulni, nehogy a testvérei tényleg megöljék.

Nyilvánvaló, hogy Gregorics aggodalma túlzott, de éppen ez a mindent eltúlzó tulajdonság az alaptermészete. Ha csinál valamit, azt mindig teljes erővel csinálja, legyen az jó vagy rossz dolog.

Wibra Gyuri tehát Szegedre megy tanulni, Kupeczky, korábbi magántanára kíséri el. Gegorics pedig elkezdi készpénzzé tenni vagyontárgyait, házat, birtokait. Hivatalosan, testvéreinek is azt terjeszti, hogy azért kell neki a készpénz, mert Csehországban akar nagy birtokot vásárolni.

Ezután időről időre eltűnik Besztercebányáról és mindenki azt hiszi, hogy csehországi birtokain van. A valóságban azonban Gyurit látogatja meg Szegeden, ez az egyetlen mulatsága.

Egyik szegedi látogatása alkalmával aztán furcsa eset történik. Fiával csónakáznak éppen, amikor az öreg esernyője (amit mind tudjuk, soha nem enged ki a kezéből) beleesik a vízbe és magával ragadja a sodrás.

Gregorics reakciója teljesen meglepi Gyurit és a csónakos legényeket is: az öreg 100 forintot kínál annak, aki visszahozza az ernyőt. Egy Börcsök János nevű fiatal evezős végül beugrik a vízbe és nagy nehezen visszaszerzi az ernyőt, meg is kapja a százast.

A jelenetet senki sem tudja megmagyarázni, hiszen az esernyő látszólag értéktelen, kopott, sok éves darab, ami nemhogy 100 forintot nem ér, de semennyit sem.

„- Szeszélyes ember, de jó ember – mentegette Gyuri. – Ki tudja, milyen emlékek kötik az esernyőjéhez?”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 74 hozzászólás

  • Nekem is sokat segítettél köszönöm! Egy kérdésem lenne még, hogy az kiderült hogy Bélyi Jánossal mi lett? Vagy hogy mi köze van Jánosnak Pálhoz? Mert hogy mindkettőjüknél volt az esernyő, de hogy miért/hogy azt nem értem… bocsánat ha hülyeséget kérdezek! Szép napot neked !

   Válasz
   • Kedves Egy lány aki nincs oda a könyvekért!

    Bélyi János Glogova falu papja és Veronka bátyja. Gregorics Pál pedig Wibra Gyuri apja. Bélyi Jánosnak és Gregorics Pálnak semmi köze egymáshoz, soha nem is találkoztak, az egyetlen kapocs közöttük az esernyő. Gregorics Pál esernyője a halála után a mindennel kereskedő Müncz Jónáshoz került, ő vitte magával Glogovára, ahol egy vihar alatt a kis Veronka fölé tette az ernyőt, hogy ne ázzon meg.

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 1. Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél. Az utolsó pillanatban írtam meg, de neked köszönhetően sikerült befejeznem! 🙂

  Válasz
 2. Tönemegy?* Utólsó szó hibás de nem ez a lényeg! ? Este 22:38-ra sikerült elolvasnom! Köszönöm hogy segítettél! ❤

  Válasz
  • Kedves Gróf Anna!

   Úgy látszik nem csak Te fáradtál el a végére 🙂 Hiba javítva, szívesen.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem a regebbi szín (az a naracssárgás) jobban tetszett, nem volt olyan megeröltető a szemnek (legalábbis az enyémnek) . Lehet, hogy te ezt máshogy gondolod, ha Te nem szeretnéd megváltoztatni, megértem, nem panaszkodom. 🙂
  Az olvasónapló nagyon jó, minden benne van.:)
  Üdv Peter

  Válasz
  • Kedves Peti!

   Azt hiszem, hogy ez ízlés kérdése, mert arra is kaptam több visszajelzést, hogy fehér háttér jobb lenne, mert a narancssárga megerőlteti a szemet! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Hello! Nagyon szeretem ezt az oldalt, pacsi neked! Találtam egy kis hibát. Szent Péter esernyője,A Gregoricsok, A kapzsi Gregoricsok, 8. és 9. bekezdesben fordítva van a Gáspár és a Boldizsár. Gáspár kezdi 15ezer Ft-tal, majd később jön Boldizsár 20ezer Ft-tal.

  Válasz
  • Kedves Zorka!

   Neked is jár a pacsi, hiba javítva! Arra azért kíváncsi vagyok, hogy szúrtad ki? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf.
  A második rész első fejezetében a „Gregorics Pál mindenki csak tapintatlan Gregoricsnak hívta,aminek több oka volt:” mondatban nem úgy kéne lenni-e hogy Gregorics Pált?

  Válasz
 6. Nagyon szépen köszönöm hogy létrehoztad az oldalt így sokkal egyszerűbb és legalább nem kell a könyvért feleslegesen pénzt kidobni mert csak porosodna!😊

  Válasz
  • Kedves Dujunódövéj!

   Szívesen! A könyv és a pénzkidobás kapcsolatával természetesen nem értek egyet! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Szia Zsiráf 3. osztály óta olvasom az olvasónaplóidat 4-es és 5-ös jegyeket kaptam, nagyon sok időt megspóroltam köszönök szépen mindent!:)

  Üdvözlet:
  Egy régi olvasód☺☺

  Válasz
  • Kedves Régi Olvasóm! 🙂

   Örülök, hogy ilyen régóta tartasz velem, gratula a jó jegyekért! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves anonymus!

   Az oldalon – és úgy általában az internetes fórumokon – elvárt formája a hozzászólásoknak a következő:

   1.Köszönsz.
   2. Még egyszer, esetleg kétszer átgondolod, hogy mit akarsz mondani, vagy kérdezni. Ha ez meg van, akkor menten rájössz, hogy az általad kritizáld mondatnak nem az az értelme, ami miatt írni akarsz, tehát felesleges is írnod.

   „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg.” Tehát Gregorics sem Annáról, sem Gyuriról nem emlékezik meg.

   3. Elköszönsz.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!
  Nagyon sokat segítettél vele, de egy kérdésem lenne! Lehetne-e minden résznek egy picinyke összefoglaló (persze egy csak kérés ) mert csak jó lenne!
  Még egyszer köszönöm!

  Üdv: Egy titokzatos 7.-es

  Válasz
 9. Szia Zsiráf!
  Lenne egy kérdésem:
  Gregorics Pál a fiú védelmében óvintézkedéseket tett. Melyeket?
  Válaszodat előre is köszönöm!😊

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Pici hiba, remélem nem baj, ha szólok érte, de a 3. fejezet végén (2. rész) az idézetnél, a v égén a felső idézőjel helyett alsót írtál. 🙂

  Üdv:Peti

  Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan került a tokaji bor a Gregoricsok birtokába?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Válasz
 12. 2. fejezet 3. részében Azt írtad, hogy „A testvérek elcsodálkoznak rajta, hiszen Georgics Annáról meg Gyuriról sem emlékezik sem.” Wibra Anna mikor házasodott meg Georgics Pállal?

  Válasz
  • Kedves Brekii 🙂

   Wibra Anna nem ment feleségül Gregorics Pálhoz, rosszul értelmezed a mondatot. Az Anna előtti Gregorics nem Annára vonatkozik, hanem az öreg Gregorics-ra, valahogy így: „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics (PÁL) Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg”.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy kinek kémkedett Gregorics?
  És melyik az a település,ami a valóságban nem létezik,csak Mikszáth találta ki?
  Köszönöm válaszod!

  Válasz
 14. Szia azt szeretném kérdezni, hogy: Hogyan állt bosszút Gregorics Pál végrendeletében
  a.) az őt kikosarazó hölgyeken
  b.) testvérein?

  Válasz
 15. Üdv, Zsiráf!
  Nagyon köszönöm a segítségedet! Ezt szerintem mindenki nevében mondhatom! Gondolok itt azokra, akik „csak” nézik az oldalt, vagy használják is, de nem köszönik meg a munkádat. Igazán remek, lényegre törő az általam olvasott naplók mindegyike!
  További jó munkát kívánok!
  Dani

  Válasz
 16. Szia, Zsiráf!
  Bár én még soha nem olvastam ezt az oldalt, és egyáltalán semelyik olvasónaplót, jó látni, hogy még vannak olyan emberek, kik próbálnak/vagy segítenek embertársaikon azért, hogy meg ne bukjanak, illetve hogy jobb jegyet kapjanak.
  Ezen dolgokért minden elismerédemmel adózom!
  Üdv, Zoli

  Válasz
 17. Szia én nem szeretek annyit olvasni de ez pont jól jött mert még dolgozat elött elolvastam és nagyon jó hogy pont a legfontosabb részeket írtad le
  Nagyon sokat segített
  Köszi ☺️

  Válasz
  • Kedves Liliom!

   Bár az oldal nem pont ezért készült, de azért örülök, hogy hasznosnak találtad! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 18. Szia!

  Nagyon tetszik az oldalod és nagyon de tényleg nagyon sokat segített! De mégis lenne egy kérdésem, hogy a kevésbé fontos Szereplők hol találhatóak (mármint azok akik egy két mondatot mondanak).

  Köszönök mindent!🙃

  Válasz
 19. kézpénzzé tenni? nem készpénz
  nem bunkóságból mondom kedves zsiráf.

  nagyon sokat segítettél!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .