Shakespeare – Hamlet – Olvasónapló

Harmadik felvonás 4. szín

Szereplők Helyszín
A királyné
Polonius
Hamlet
A szellem
Szoba a kastélyban

A Hamlet olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A Hamlet szereplői betűrendben

A Hamlet szerelőinek viszonyrendszere – infógrafika, gondolattérkép

A királyé szobájában ezalatt Gertrud királyné és Polonius várják Hamletet, közben Polonius tanácsokat ad a királynénak, hogyan beszéljen a fiával, majd elbújik egy falikárpit mögé.

Érkezik Hamlet és tudakolja a királynétól, hogy miért hívatta. A királyné szerint Hamlet súlyosan megsértette a királyt.

Hamlet azonban visszavág, szerinte meg az anyja sértette meg az apját, a korábbi királyt, amikor hozzáment a gyilkosához.

Hamlet anyja értetlenkedik, majd Hamlet egy gyors mozdulatára azt hiszi, hogy a fia meg akarja ölni, ezért segítségért kiállt.

Ezt nem nézheti tétlenül Polonius sem a falikárpit mögül, ő is a testőrökért kiállt. Hamlet azonban megijed/meglepődik a kárpit mögül jövő hangra, kardot ránt és átszúr a kárpiton, megölve ezzel Poloniust.

Az események tehát egy pillanat alatt felgyorsultak.

Hamlet ezután szembesíti anyját a ténnyel, hogy a mostani férje, Claudius, megölte az előző férjét, Hamletet.

Gertrud királyné persze nem akar hinni Hamletnek, egyre jobban kiborul Hamlet szavaitól.

Ekkor megjelenik a király szelleme és figyelmezteti Hamletet, hogy óvatosan beszéljen anyjával, mert a királyné láthatóan a rosszullét határán áll.

Hamlet szempontjából pont nem jókor érkezett a szellem, mert azt csak Hamlet látja, a királyné nem. Gertrud már éppen lassan hinni kezdene Hamletnek, amikor azt látja, hogy fia egy bizonyos pontra függeszti a szemét és a levegőbe beszél.

Hamlet hiába mondja, hogy éppen apja szellemével beszél, a királyné nem hisz neki, mert ő nem látja a szellemet. Viszont Hamlet viselkedése megerősíti benne, hogy fia megőrült.

Hamlet azonban tovább bizonygatja, hogy nem őrült, és arra kéri a királynét, hogy ha már nem szabadulhat meg Claudiustól, legalább ne töltse vele az éjszakákat. Hamlet szerint az is jó lenne, ha anyja próbálná meggyőzni a királyt, hogy ő nem őrült.

Hamlet arra is utal, hogy tud arról, hogy Angliába kell utaznia Rosencrantz és Guildenstern társaságában, sőt arra is, hogy tisztában van vele, a két udvarfi a király embere, nem is bízik bennük.

Hamlet és Gertrud királyné beszélgetése felfokozott hangulatban ér véget, Hamlet Polonius hulláját vonszolva távozik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .