Shakespeare – Hamlet – Olvasónapló

Harmadik felvonás 2. szín

Szereplők Helyszín
Hamlet
Horatio
A király
A királyné
Polonius
Ophelia
Rosencrantz
Guildenstern
Terem a kastélyban

 

A Hamlet olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A Hamlet szereplői betűrendben

A Hamlet szerelőinek viszonyrendszere – infógrafika, gondolattérkép

Hamarosan kezdődik az előadás, Hamlet éppen az utolsó instrukciókat adja a színészeknek.

Ezután Hamlet kettesben marad Horatioval, akinek elmondja, hogy csak benne bízik és hogy milyen tervet eszelt ki, hogy rájöjjön Claudius király bűnösségére.

Fontos megjegyezni, hogy a beszélgetésből kiderül, hogy Hamlet korábban elmondta Horationak, amit a szellem neki mondott, vagyis, hogy Claudius ölte meg Hamlet apját úgy, hogy mérget csepegtetett a fülébe. Ez azért érdekes, mert az első felvonás 4. színben, amikor Hamlet találkozott a szellemmel, utána Horationak és Marcellusnak nem mondta el, hogy mit hallott a szellemtől.

Szerintem ezért nehéz olvasmány a Hamlet, mert az egyenes jelenetek között olyan fontos dolgok történnek, amiről az Olvasó csak a szereplők későbbi párbeszédéből értesül, ha értesül egyáltalán…

Megérkeznek a nézők, köztük a király, a királyné, Polonius és Ophelia.

A darab egy némajátékkal kezdődik, ami nem volt szokatlan a korban. A némajátékban a színészek nagyon röviden, szavak nélkül eljátszák, bemutatják, hogy mi fog történi a darabban, miről szól.

Vagyis most gyakorlatilag elpantomimezik, ahogy egy király és egy királyné beszélgetnek, majd a királyné elvonul, a király pedig lepihen egy pamlagra és elalszik. Nem sokkal később odalép valaki hozzá és mérget önt a fülébe, mire a király meghal. A királyné pedig nem sokkal később feleségül megy a gyilkoshoz.

Ezután kezdődik el a Gonzago megöletése című darab, amiben a színészek eljátszák – immár szavakkal is – amit korábban a némajátékban bemutattak.

A történet rendben is halad, egészen addig, amíg a gyilkos mérget nem önt az áldozat fülébe, mert ekkor Claudius király sápadtan felpattan és közli, hogy félbe kell szakítani az előadást, majd felesége és Polonius oldalán távozik.

Jegyezzünk meg két dolgot:

Egyrészt a Gonzago megöletésének van történelmi alapja. Egyes olasz források szerint 1538-ban Luigi Gonzago ölte volna meg hasonló módon egy Gonzago lány férjét, Urbano herceget.

Másrészt pedig figyeljünk fel arra az érdekességben, hogy az előadás tulajdonképpen egy színházi darab egy színházi darabban!

Az előadás tehát botrányba fullad, de Hamlet elégedetten tárgyalja meg Horatioval, hogy mindketten észre vették a király sápadtságát. Hamlet szerint ez elegendő bizonyíték arra, hogy a szellem igazat mondott, valóban a mostani Claudius király ölte meg a korábbi Hamlet királyt.

Érkezik Rosencrantz és Guildenstern. Guildenstern közli Hamlettel, hogy az anyja, a királyné küldi, és arra kéri Hamletet, hogy még aznap este látogassa meg, mert beszélni akar vele.

Hamlet persze igent mond.

Érkezik Polonius, aki már azt a kérést tolmácsolja, hogy a királyné azonnal beszélni akar Hamlettel.

Hamlet közli, hogy máris megy, mire mindenki egyedül hagyja.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .