Shakespeare – Hamlet – Olvasónapló

Első felvonás 3. szín

Szereplők Helyszín
Laertes, a királyi főkamarás, Polonius fia
Ophelia, Laertes húga
Helsingőr
Szoba Polonius házában

A Hamlet olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A Hamlet szereplői betűrendben

A Hamlet szerelőinek viszonyrendszere – infógrafika, gondolattérkép

Polonius, a főkamarás házában vagyunk. Laertes, Polonius fia már elküldte csomagjait a hajóra, amivel Franciaországba utazik vissza. Most már csak a búcsúzkodás maradt.

Laertes először húgától, Opheliától búcsúzik. Érdekes beszélgetés ez, mert Laertes azzal nyit, hogy elmondja Opheliának, tudomása van arról, hogy a lánynak Hamlet udvarol.

Laertes szerint Hamlet szándékai nem tiszták, nem szerelmes őszintén a húgába. Figyelmezteti Opheliát, hogy vigyázzon a királyfival, aki a királyi család tagja, és mint ilyen jóval többet engedhet meg magának, mint a többi halandó. Könnyen lehet, hogy csak el akarja csábítani Opheliát.

Ophelia szerint azonban Hamlet szándékai tiszták, legalábbis annak tűnnek. De megígéri, hogy megfogadja testvére tanácsait és óvatos lesz.

Érdekes, hogy sem most, sem a történet során később sem derül ki, hogy Laertes miből gondolja azt, hogy Hamlet szándékai nem tiszták a húgát illetően…

Érkezik Polonius, az apjuk, aki még egyszer megáldja Laertes az út előtt és ellátja néhány tanáccsal, többek között:

  • Válogassa meg a barátait
  • Kerülje a bajt, de ha már belekeveredett, akkor álljon ki magáért
  • Többet hallgasson, mint amennyit beszél.
  • Ne ítélkezzen
  • Öltözzön tisztességesen
  • Kölcsönt ne kérjen és ne adjon

Jegyezzük meg, hogy később majd kiderül, hogy Polonius egy negatív figura, fiának adott tanácsainak többsége mégis teljesen vállalható, látszik, hogy szereti a fiát.

Laertes elmegy, Polonius pedig Opheliához fordul. Hamar kiderül, hogy ő is Hamlet ügyében akar vele beszélni.

Míg azonban Laertes csak megpróbálta lebeszélni húgát a Hamlettel való kapcsolatról, addig apjának tulajdonképpen nem is magával a kapcsolattal van baja, hanem, hogy szerinte Ophelia túl keveset hoz ki belőle.

Azaz Polonius szerint lányának kérnie kéne valamit azért, hogy odaadja magát Hamletnek.

A bájos, fiatal és naiv Ophelia először nem is érti, hogy mit akar Polonius. Azzal védekezik, hogy Hamlet úgy vallott neki szerelmet, ahogy az szokás, semmi illetlen dolog nem történt még közöttük és a lány szerint Hamlet eddigi tettei teljesen megfelelnek az illemnek.

Egyértelmű, hogy Ophelia valóban szerelmes Hamletbe és úgy gondolja, hogy a királyfi is viszonozza az érzelmeit. Eszébe sem jut, hogy ezt neki fel kéne, vagy fel lehetne használnia azért, hogy ő, vagy a családja előrébb jusson.

Ezt viszonylag gyorsan felismeri Polonius is, egyre keményebben beszél lányával, végül pedig nyíltan kimondja, hogy nem akarja, hogy Ophelia többet találkozzon Hamlettel.

Kissé érthetetlen Polonius viselkedése, úgy tűnik, hogy miután rájött arra, hogy lányán keresztül nem fogja tudni manipulálni a dán királyfit, ezért inkább eltiltja tőle.

Ophelia pedig nem tehet mást, ígéretet tesz, hogy betartja apja parancsát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .