Shakespeare – Hamlet – Olvasónapló

Második felvonás 1. szín

Szereplők Helyszín
Polonius
Rajnáld, Polonius embere
Szoba Polonius házában

A Hamlet olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A Hamlet szereplői betűrendben

A Hamlet szerelőinek viszonyrendszere – infógrafika, gondolattérkép

Az 1. szín Polonius házában játszódik, ahol Polonius éppen az egyik emberével, Rejnálddal beszél.

A beszélgetésből kiderül, hogy Polonius a fia, Laertes után akarja küldeni Rejnáldot, hogy pénz és leveleket vigyen a fiának.

A beszélgetés ezután kezd érdekes lenni és rámutat Polonius igazi jellemére.

Azt akarja ugyanis, hogy Rajnáld Párizsban keressen egy olyan dánt, aki ismeri Laertest. Férkőzzön a bizalmába és kezdjen el vele beszélgetni.

Csevegés közben ejtsen el néhány kitalált pletykát Laertesről, mint pl., hogy hajlamos a szerencsejátékra, vagy hogy szereti a prostituáltakat.

Polonius célja ezzel az, hogy Laertes ismerőse majd rábólint ezekre a pletykákra, ha tényleg igazak.

Vagyis Polonius tulajdonképpen kémkedni akar a fia után, meg akarja tudni, hogy milyen életet él Párizsban, de ezt furcsa, kicsavart módon teszi.

Polonius nyilvánvalóan a királyi udvar intrikákkal és cselszövésekkel teli világához van szokva, azért eszel ki ilyen bonyolult tervet a fia utáni kémkedésre. Hiszen teljesen elég lenne nyíltan megkérdezni a fia néhány párizsi ismerősét, hogy milyen életet él Laertes, azok valószínűleg válaszolnának is.

Semmi értelme így túlbonyolítani a dolgot, és ez sokat elárul Poloniusról. Arról se feledkezzünk el, hogy Poloniusnak egyáltalán eszébe jutott, hogy Laertes esetleg nem tisztességet életet él Párizsban.

Rajnáld nagy nehezen felfogja, hogy mit akar tőle Polonius és megígéri, hogy megteszi, majd távozik.

Érkezik Ophélia és kétségbeesetten mondja el apjának, hogy az előbb nála volt Hamlet, aki úgy viselkedett, mint egy őrült.

Hamlet berontott Ophelia szobájába, koszos ruhában, csapzottan, tényleg úgy nézett ki, mint egy őrült. Sokáig csak meredt Ophéliára, majd szó nélkül távozott.

Polonius rögtön arra gondol, hogy az Ophélia iránti szerelem vette el Hamlet eszét, pláne, amikor kiderül, hogy Ophélia úgy tett, ahogy apja korábban parancsolta: nem találkozott többet Hamlettel és a leveleire sem válaszolt.

Nem derül ki ugyan pontosan, de az olvasó sejtheti, hogy nem ez borította ki Hamletet, hanem sokkal inkább az zaklatta fel, amit apja szellemétől megtudott. Azért ment Opheliához, hogy vigaszt keressen, de nem tudott megnyílni a lány előtt.

Polonius viszont most már biztos benne, hogy Hamlet halálosan szerelmes a lányába, és azért viselkedett őrültként, mert Ophelia nem válaszolt a leveleire. Úgy dönt, hogy ezt el kell mondaniuk Claudiusnak, a királynak.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .