Shakespeare – Hamlet – Olvasónapló

Negyedik felvonás 3. szín

Szereplők Helyszín
A király
Hamlet
Rosencrantz
Gulidenstern
Szoba a palotában

A Hamlet olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A Hamlet szereplői betűrendben

A Hamlet szerelőinek viszonyrendszere – infógrafika, gondolattérkép

A kastély egy másik termében a király éppen a kíséretének meséli Hamlet gyilkosságát. Claudius azon kesereg, hogy nyíltan nem léphet föl Hamlet ellen – még a gyilkosság ellenére sem – mert a nép szereti Hamletet, Poloniust viszont nem szerette.

Tehát az egyetlen megoldás továbbra is az, ha elküldi Hamletet Angliába.

Érkezik Rosencrantz és jelenti, hogy Hamlet nem hajlandó elárulni, hogy hova rejtette Polonius testét.

Majd érkezik Hamlet is Guildenstern őrizete alatt. A király nyíltan neki szegezi a kérdést, hogy hol a hulla, de Hamlet elsőre neki sem mondja meg, csak a király második, nyomatékos kérdésére árulja el, hogy a kastély nagy csarnokában, a lépcső környékén rejtette el.

A király elküld a kíséretéből néhány embert, hogy keressék meg.

Ezután közli Hamlettel elhatározását, miszerint még aznap Angliába száműzi őt. Hamlet egykedvűen veszi tudomásul a dolgot, hiszen már tudott róla, majd távozik

A király megparancsolja Rosencrantznak és Guildensternnek, hogy az ő felelősségük az, hogy Hamlet rajta legyen az este induló hajón, majd elküldi őket.

Claudius következő monológjából kiderül, hogy milyen ármányt készített elő Hamletnek Angliában.

Mivel Anglia dán adófizető, ezért a dán király tulajdonképpen bármilyen parancsot adhat az angol királynak. Ezért Claudius levelet küldött az angol királynak, hogy Hamletet öljék meg.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .