Shakespeare – Hamlet – Olvasónapló

Negyedik felvonás 5. szín

Szereplők Helyszín
Horatio
A kirélyné
A király
Ophelia
Egy nemes
Laertes
szoba a palotában

A Hamlet olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A Hamlet szereplői betűrendben

A Hamlet szerelőinek viszonyrendszere – infógrafika, gondolattérkép

Eközben a palotában Horatio jelenti a királynénak, hogy Polonius lánya, Ophelia akar beszélni vele. A királyné először nem akarja fogadni, de Horatio rábeszélésére mégis beengedik.

Horatio szerint beszélni kell a lánnyal, mert az nagyon maga alatt van Polonius halála miatt.

Ophelia azonban tulajdonképpen nem beszél a királynéval, csak énekel neki.

Közben érkezik a király is, aki szintén csodálkozva nézi az őrültnek tűnő, éneklő lányt.

Végül Ophelia anélkül távozik, hogy bármi értelmeset mondott volna. A király parancsára Horatio intézkedik, hogy a lányt őrök kísérjék haza.

A király és a királyné egyedül maradnak. Claudius azon gondolkozik, hogy a baj soha nem egyedül jön, hanem mindig csapatostul:

  • Meghalt Polonius
  • Polonius megölése miatt Hamlet elbujdosott (figyelemre méltó, hogy a király még a királynénak is hazudok, hiszen Hamlet nem önszántából távozott, hanem a király parancsára)
  • A nép lázong, a király szerint azért, mert Poloniust titokban és gyorsan, tájékoztatás nélkül temették el
  • Úgy tűnik, hogy Ophelia is megőrült
  • Ráadásként, amiről még Ophelia nem tud, hogy bátyja, Laertes titokban visszatért Dániába, és a király értesülései szerint őt, Claudiust okolja apja halála miatt.

A király gondolatait egy nemes érkezése szakítja félbe, aki közli, hogy a királynak menekülnie kell, mert Laertes embereivel megtámadta a palotát. A csőcselék pedig ordítva követeli a király fejét.

Menekülésre azonban már nincs idő, mert Laertes és emberei betörik az ajtót.

Az ifjú Laertes tombolva érkezik, a királyt okolja apja halála miatt.

Claudius azonban nyugodt marad és higgadtan magyarázza Laertesnek, hogy neki semmi köze Polonius halálához – dehogynem, hiszen az ő beleegyezésével hallgatta ki Hamlet és az anyja beszélgetését – és ugyanúgy gyászolja a főkamarása halálát, mint Laertes.

Laertes elbizonytalanodik, ráadásként visszajön Ophelia, aki most ugyan nem énekel, de nincs is értelme annak, amit mond, csak összevissza beszél, ami teljesen összezavarja és meghatja Laertest.

Claudius ezt ki is használja és ráveszi Laertest, hogy hallgassa őt meg. Laertes annak ellenére beleegyezik, hogy nehezményezi, amiért apját királyi parancsra titokban temették el, de Claudius a trónjára esküszik, hogy mindent megmagyaráz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .