Szophoklész – Antigoné – Elemzés

Az Antigoné elemzéséhez kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Kreón és Teiresziász

Kreón Antigonén kívül más szereplőkkel is szembe kerül a drámai harc során, az egyikük Teiresziász, a jós.

Kettejük kapcsolata különleges, mert bár Teiresziász alattvaló, Kreón neki köszönheti a trónját, és sok jó tanácsot is kapott tőle – tehát lenne oka megbízni Teiresziászban, mégis lázadással, összeesküvéssel gyanúsítja. Ebből is látszik, hogy Kreónnak nincsenek barátai, senkit se kezel egyenrangúként, mindenkin uralkodni akar és senkiben se bízik.

A vak jós sokkal tisztábban átlátja a helyzetet, mint az elvakult király, de szelíd szavaira indulatos, pökhendi választ kap. A drámai feszültség kettejük vitájában csúcsosodik ki, és végül mégiscsak Teiresziász indulatos szavának lesz elég ereje ahhoz, hogy Kreónt jobb belátásra bírja.

Persze, látszólag a jóslat – az istenek döntése – hatására omlik össze a király, de ez csak a látszat.

Szophoklésznál nem az isteni közbeavatkozás állítja helyre a világrendet, hanem mindig a jellemekből következnek a tettek, és az előzményekből a következmények.

Kreón és Haimón

Talán a legtragikusabb ellentét az, amely Kreón és fia, Haimón közt bontakozik ki.

Haimón nem lázad apja ellen, hanem engedelmes fiúként áll elé, és ennek megfelelően sokkal finomabb eszközökkel küzd. Nem olyan erőszakos, harcias karakter, mint Kreón, sőt, Antigoné acélos keménysége is hiányzik belőle, viszont fűti a szenvedély, amelyért bármire képes.

Az ő problémája nem az isteni törvény megsértése, bár elvben egyetért Antigonéval, hanem azért vállalja fel Kreónnal a konfliktust, mert meg akarja menteni menyasszonyát. Ugyanakkor láthatóan nemcsak Antigonét védi, hanem saját apját is óvni akarja egy rossz döntés következményeitől.

Érveit azonban Kreón elereszti a füle mellett, és csak a saját önző érdekeit nézi, sőt, megsértődik a kioktatás miatt. Haimón kétségbeesik attól, hogy nem tudja megmenteni a szerelmesét, ezért fenyegetőzik öngyilkossággal – de ezt is olyan finom célzás formájában teszi, hogy apja, aki mindenben lázadást szimatol, félreérti. Ez a félreértés a dráma legtragikusabb félreértése.

Az elemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .