Szophoklész – Antigoné – Elemzés

Az Antigoné elemzéséhez kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Végkifejlet

Az exodosz (befejezés) katasztrófák sorával zárja le a tragédiát.

Hiába Kreón megbánása, kiderül, hogy már késő. Hírnökök hozzák meg Eurüdikének (Kreón feleségének) a hírt, hogy Antigoné meghalt (felakasztotta magát a sírboltban, ahová azért zárták be, hogy éhen vesszen), Haimón pedig apja szeme láttára szíven szúrta magát menyasszonya holtteste mellett.

A drámát Kreón panaszdala zárja le, aki teljesen magába roskad, összeroppan. Egy szolga jelenti neki, hogy Eurüdiké is megölte magát, de előtte még megátkozta őt, mint Haimón gyilkosát. A hírnök mondja ki, milyen sors vár rá: „… Az ember addig él, / amíg a sorsa meg-megújuló öröm; / ha ennek vége: nem más, mint élő-halott.”

Kreón erkölcsileg teljesen megsemmisül, mindent elveszít. Annyira gyötri az önvád, hogy már semmi másra nem vágyik, csak a halált kívánja, és a lelke máris halott („Holtiglan társam a kín.”).

Az ő számára az a legnagyobb büntetés, hogy élnie kell: eltemetni fiát és feleségét, akik miatta haltak meg, és együtt élni a magánnyal, lelkifurdalással és tette egyéb következményeivel. Megszánjuk, mivel felismeri hibáit és őszintén megbánja őket, de megbocsátani nemigen tudunk neki, hiszen ő maga okozta mindezt: bukása tehát jogos büntetés.

Bár hárman is meghalnak a drámában, azt lehet mondani, hogy végül mégiscsak „győz a jó”, mert az az erkölcsi elv kerekedik felül, amellyel a néző azonosulni tud. Igazságérzetünk megnyugszik a mű végére, hiszen a bűnös, aki ártatlanok halálát okozta, nem menekül meg a büntetéstől.

Kreón sorsát nem érezzük tragikusnak, mint Antigoné végzetét, mivel Kreón nem viselkedett mintaszerűen, így bukása nem jelenti fontos értékek pusztulását. Nem az ő oldalán van az erkölcsi fölény és jellemével se vívta ki tiszteletünket.

A dráma végén az exodikon (az utolsó kardal, melyet a kar elvonulás közben énekel) a józanság, a megfontoltság dicséretével és a gőg elítélésével zárja a művet.

Az elemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .