Szophoklész – Antigoné – Elemzés

Az Antigoné elemzéséhez kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Befejezés

A dráma olyan, ma is aktuális kérdéseket vet fel, mint a jó és a rossz ellentéte, a hatalom és az egyén viszonya, a zsarnokság és a szabad akarat szembenállása.

A tragédia végkövetkeztetése: a földi, emberi parancs nem állhat szemben az isteni törvénnyel, mert abból katasztrófa lesz.

Antigoné példáján keresztül Szophoklész arra tanít, hogy embertelenséget még parancsra sem szabad elkövetni. Még akkor sem, ha saját életünk kerül veszélybe, ha ellentmondunk (az élet értéke, féltése áll gondolkodásunkban az első helyen, ez Szophoklész idején se volt másként – Antigoné emberi nagysága épp abban áll, hogy felül tudott emelkedni egyéni sorsa miatti aggodalmán).

Hogy helyesen tette, amit tett, azt a mai ember sem kérdőjelezi meg, az 5. századi athéni polgárság pedig különösen ki volt élezve a zsarnokság témájára, mivel féltették a demokráciát. Az elveiért kiálló igaz ember a kor eszményképét testesítette meg.

A dráma szereplői – jellemüknek megfelelően – egy-egy magatartásformára mutatnak példát, és a nézőnek választania kell ezek közül a magatartásformák közül. Az író persze sugalmazza a helyes döntést azáltal, hogy egyik szereplőt rokonszenvesnek ábrázolja, a másikat ellenszenvesnek, de ettől még a választás a néző felelőssége.

A mai néző feltehetőleg nem kockáztatta volna a halált, tehát úgy viselkedtünk volna, mint Iszméné vagy az őr. Antigoné éppen azért drámai jellem, mert ebben a szituációban egy erkölcsi elvet az életénél is fontosabbnak tartva feláldozta magát. Az ilyen fajta hősiesség mai szemmel szokatlan, már-már őrült dolog, de éppen ez adja a dráma erejét.

És még miért számít nagy műnek? Azért, mert nehéz lenne az Antigonénál összetettebb drámát találni az ókori irodalomban: Szophoklész kitűnően alakította a jellemeket, biztos kézzel bonyolítja a cselekményt, szerkezetileg jól építi fel a művet, és még a kardalok is líraian szépek.

Nem véletlen, hogy az Antigoné a legtöbbet elemzett tragédiák közé tartozik és a világirodalom egyik kiemelkedő darabjaként tartjuk számon.

 

-Vége-

 
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .