Gergely és Vicuska kapcsolatának alakulása a regényben

Amikor tizenhat évesen, Gábor pappal a szultán elleni merényletre készülve felkeresi szülőfaluját, elsőként Vicáját készül meglátogatni. Sajnos csalódnia kell, megtudja ugyanis, hogy a lány időközben Budára költözött családjával.

A meghiúsult merénylet következményeként Gergely török fogságba kerül. Amikor azonban kiszabadul, első útja Budára vezet, hogy Ceceyéket figyelmeztesse a várható török veszélyre.

Először jár ekkor Budán, kissé feszélyezi a fejedelmi közeg, de eltökélten keresi fel a Cecey-házat. A gyermekkori idillre, a békés otthonra számít ott, de más vár rá.

Kutató szemei rögtön Vicuskát keresik, de a lányt sehol nem találja. Az öreg édesapa eldicsekszik vele, hogy lánya a királyné udvarhölgyeinek sorába állt. Részletesen tálalja, miként fogadta azonnal kegyeibe a kis királyfi Évát, és hogy azóta a királyné már hálni sem engedi őt haza.

Gergely lelki szemei előtt megjelenik Éva, de képzeletében már nem látja magukat egy párnak. Úgy érzi, ők már sosem lesznek egymáséi. Már-már el is hagyja az udvart bánatában, amikor egy véletlen folytán összetalálkoznak. Nagy örömére kiderül, Vicának esze ágában sincs máshoz feleségül menni, mint gyermekkori szerelméhez, vagyis őhozzá.

Látszólag elhiszi a lány szavait, néhány nap múlva azonban, amikor újra találkoznak, megint kétségeiről beszél.

Amennyire Gergely komolyan, felelősségteljesen gondol a kapcsolatukra és jövőjükre, Éva épp annyira játékosan, pajkosan kezeli a kérdést. Azt gondolhatnánk, talán tényleg nem komolyak a szándékai a fiúval, és csak nyugtatni akarja, amikor azt mondja neki, hogy az ő felesége lesz egyszer.

Mint később kiderül, Éva nem tréfálkozott, szándékai pajkossága ellenére komolyak voltak már ekkor is.

A közelgő események azonban kissé hátráltatják kapcsolatuk kibontakozását.

A szultán, miután csellel elfoglalta a Budai várat, az ország szétosztásával Izabella királynét udvartartásával együtt Erdélybe küldi. Éva is követi úrnőjét a gyalui havasokba, így a két fiatalnak ismét búcsúznia kell egymástól.

Bár búcsúzásukkor biztosítják egymást arról, hogy sosem felejtik el szerelmüket, Gergely hite ebben megint meginogni látszik.

Két évvel később folytatódik a regény. Ekkor Gergely már Debrecenben él Török Bálint családjával. Régi ismerősei, Mekcsey István és Dobó István érkeznek hozzájuk látogatóba.

Dobó István szavai hallatán a két fiatal, Gergely és Mekcsey eltervezik, hogy elmennek a Héttoronyba kiszabadítani Török Bálintot. Csatlakozik tervükhöz a nagyúr fia, Jancsi is.

Együtt szövik a tervüket titokban, amikor azonban más is szóba kerül Mekcsey és Dobó úti kalandjaiból. Kiderül, találkoztak útközben az idős Cecey házaspárral, akik a gyalui várba iparkodtak, ahol lakodalomra készül az udvar. A királyné lányukat, Évát tervezi feleségül adni Fürjes Ádámhoz.

Gergely haragra gerjed, hogy pont ahhoz a férfihoz akarják feleségül adni a lányt, aki neki esküdt ellensége. Azonnal tudni akarja, Éva valóban szereti-e jövendőbelijét, így módosítanak a terven: Isztambul felé útba ejtik a gyalui várat is.

A várba érkezve Mekcsey kideríti, hogy Éva nem szeretne feleségül menni Fürjeshez.

Gergely megkönnyebbülve, de mégis mérgesen az öreg Ceceyhez siet, őt próbálja meggyőzni arról, akadályozza meg a nászt. Az öreg nem áll mellé. Gergely mélységesen felháborodik ezen, és dühében a pénzét követeli rajta, mely gyermekkora óta van nála letétben.

Végül a két fiatalnak sikerül találkoznia, és újra biztosíthatják egymást szerelmükről.

Az írásnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gergely és Vicuska kapcsolatának alakulása a regényben” bejegyzéshez 6 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .