Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hetedik nap – Olvasónapló

Hetedik nap tizedik novella

Mesélő A novella
Dioneo főbb szereplői helyszíne
Tingoccio Mini
Meuccio de Tura
Ambruogio Anslemini, a férj
Mita, a feleség
Sienna

Élt Siennában két közrendű ifjú, egymás legjobb barátai: Tingoccio Mini és Meuccio de Tura. A két ifjú mindent együtt csinált, többek között együtt jártak templomba is, ahol többször hallották a papot arról prédikálni, hogy a másvilágon ki-ki oda jut, ahova az életben elkövetett tettei következményeként való.

A két ifjút ez a gondolat nagyon érdekli, kíváncsiak rá, hogy ők vajon hova kerülnek haláluk után. Ezért megígérik egymásnak, hogyha valamelyikük hamarabb halna meg, akkor – hacsak teheti – vissza fog térni valamilyen formában, hogy a másikat tájékoztathassa a túlvilági helyzetről.

Nem sokkal ezután Tingoccio komaságba jutott egy Ambruogio Anslemini nevű férfivel, akinek Mita nevű feleségétől fia született. A komaság azt jelenti, hogy Tingoccio lett a gyerek keresztapja.

A probléma abból származott, hogy Mitába mind a két ifjú, tehát Tingoccio és Meuccio is beleszeretett, de mindketten titkolták a másik elől a dolgot. Tingoccio azért, mert komaasszonya iránti szerelmét tilosnak gondolta, Meuccio pedig azért, mert látta, hogy az asszonynak Tingoccio tetszik.

Tingoccio egy idő után azért elég bátorságot gyűjtött ahhoz, hogy szerelmét megvallja Mitának, aki persze ezt örömmel vette, így az ifjú szeretője lett. Meuccio pedig úgy tett, mintha ebből semmit sem vett volna észre.

Mita azonban akaratos és kívánós szeretőnek bizonyult. „midőn történt, hogy mivel Tingoccio a komaasszony kertecs­kéjében jó talajra bukkant, annyit ásott és dolgozott abban, hogy nyavalya lepte meg, mely kevés napok múltán oly súlyosra fordult, hogy nem tudott megbirkózni vele, s elköltözött ez árnyékvilágból.” Vagyis Tingoccio gyakorlatilag belehalt a szeretkezésbe.

A halálát követő harmadik éjjelen – ahogyan azt egymásnak megígérték – megjelenik Meucciónak éjszaka. Elmondja, hogy bár nem a pokol legszörnyűbb területén van, de azért így is éppen elég sok szenvedésben van része és megkéri barátját, hogy mondasson érte miséket, mert az jó pontnak számít odalent.

Tingoccio már éppen menni készülne, amikor Meuccio megkérdezi tőle, hogy milyen büntetést kapott azért, mert a komaasszonyával szeretkezett. Tingoccio pedig azt válaszolja, hogy eleinte ő is nagyon rettegett az ezért járó büntetéstől, de kiderült, hogy  pokolban nem tartják számon a komaságot, tehát ezért nem kapott büntetést.

Meucciónak pedig jól jön ez az infó, hiszen élete során számtalan hölgyet kihagyott, csak azért, mert komaságban voltak. Meuccio úgy dönt, hogy ezentúl ezt nem fogja figyelembe venni.

Végéhez közeledik a hetedik nap, mindenki elmondta a történetét, már csak a következő napi uralkodó kijelölése van hátra: Dioneo Laurettát választja.

Lauretta átveszi a koronát, majd intézkedik a cselédségnél a másnapi ebédről stb. Ezután meghatározza a következő napi novellák témáját:

„ki-ki törje fejét oly novellán, hogy miképpen jár túl minden áldott napon a nő a férfinak, vagy a férfi a nőnek, vagy egyik ember a másiknak eszén”

Ezután még annyit jegyez meg, hogy másnap péntek van, amin a múlt héten sem mondtak történeteket, sőt szombaton sem, tehát Lauretta is elrendel két nap szünetet, azzal, hogy a történetmesélést vasárnap fogják folytatni.

-Vége a Dekameron hetedik napjának olvasónaplójának-

A Dekameron nyolcadik napjának olvasónaplóját itt találod
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .