Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hetedik nap – Olvasónapló

Hetedik nap második novella

Mesélő A novella
Filostrato főbb szereplői helyszíne
A kőműves férj
Peronella, a feleség
Giannello Strignano, a szerető
Nápoly

Élt Nápolyban egy kőműves mester, aki feleségül vett egy csinos, Peronella nevű fonólányt.

Mivel a kőműves nem sok időt tölt a munkája miatt otthon, Peronella gondoskodik magának szórakozásról és beleszeret Giannello Strignano nevű ifjúba.

A szeretők úgy állapodnak meg, hogy Giannello minden nap kifigyeli, hogy a kőműves mikor indul el dolgozni és akkor besurran a házba.

A rendszer jól működik, egészen addig, amíg egy napon a kőműves váratlanul túl korán jön haza, amikor Gionello még Peronellánál van. Szerencsére az asszony kulcsra zárta a bejárati ajtót, így a férj kénytelen kopogni és várakozni.

Peronelláék persze kétségbe esnek és az asszony egy hordóba bújtatja szeretőjét. Belép a férj, akit Peronella csúnyán lehord, amiért ilyen korán jött haza, ahelyett, hogy dolgozott volna, hogy el tudj tartani a családját.

A férj azonban nem egyedül érkezik, hanem egy ismeretlen férfi is van vele. A kőműves elmeséli, hogy elfelejtette, hogy aznap ünnepnap van, tehát nincs munka, ellenben az ismeretlen férfinak eladta éppen azt a hordót, amiben Peronella szeretője bújt el, öt tallérért. Az ismeretlen ugyanis kereskedő és éppen egy hordóra van szüksége.

Peronella asszony azonban kivágja magát: elmondja férjének, hogy ő is éppen azon gondolkodott, hogy eladja a hordót, amit semmire sem tudnak használni és hívott egy kereskedőt, aki viszont hét tallért ad érte. A kereskedő éppen itt is van és a hordót vizsgálja belülről.

A férj megörül ennek, elküldi a saját kereskedőjét, és szólítja a felesége által hívott férfit, bújjon elő a hordóból. Peronella szeretője persze mindent halott, így el is tudja játszani a kereskedő szerepét, aki a hordó iránt érdeklődik.

„- Úgy látom, a hordónak nincs semmi baja, de azt hiszem, seprőt tartottál benne, mivelhogy belülről valami száraz kéreg van rajta, melyet sehogy sem tudok a körmeimmel lekaparni; tehát csak akkor veszem meg, ha előbb kitisztogatod.”

A férj megijed, hogy füstbe megy a vásár és bemászik a hordóba, hogy lekapargassa a száraz kérget. Peronella pedig behajol a hordóba, úgy utasítgatja a férjét, hogy hogyan végezze a munkát.

Giannello pedig belevaló szerető, mert ahogy Peronella derékig behajol a hordóba, úgy találja, hogy ez éppen megfelelő pozíció arra, hogy hm… kedvét töltse rajta.

Tehát, amíg a férj a hordó belsejében ülve a kérget kapargatja, Peronella pedig a hordóba hajolva instruálja, addig Giannello hátulról magévá teszi az asszonyt.

Mire végeznek, addigra a férj is kitisztítja a hordót, Giannello kifizeti a hét tallért, elviszi a hordót és mindenki elégedett.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .