Giovanni Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap – Olvasónapló

Ötödik nap tizedik novella

Mesélő A novella
Dioneo főbb szereplői helyszíne
Pietro di Vinciolo, a férj
Pietro felesége
A vényasszony
Ercolnao, Pietro barátja
A szerető
Perugia

Élt Perugiában egy Pietro di Vinciolo nevezetű gazdag férfi, aki inkább a társadalmi szokásoknak és kényszernek engedve megnősült. Pietro azért érezte kényszernek a nősülést, mert hm… a fiúkat szerette.

Balszerencséjére azonban egy kikapós, tűzről pattant lányt vett feleségül, akinek két férj is kevés lett volna, nemhogy egy meleg. A házaspár persze sokat veszekedett emiatt, míg végül az asszony megunta, hogy a férje nem hajlnadó foglalkozni vele és elhatározza, hogy szeretőt kerít magának.

Összeismerkedik egy vénasszonnyal és feltárja előtte szándékát. A vénasszonyról pedig csak a perugiai polgárok hiszik azt, hogy szentéletű, aki csak az imádkozással é a templomba járással foglalkozik, valójában nem műs, mint egy ravasz kerítőnő.

Megegyeznek Pietro feleségével, hogy ifjakat fog küldeni hozzá, amikor a férje nincs otthon, cserébe a feleség busásan megfizeti a vénasszonyt.

Egyik este Pietro egy Ercolnao nevű barátjához megy vacsorázni, a vénasszony pedig felküldi a feleséghez a soros ifjút. Azonban alig úlnek asztalhoz, Pietro hazatér, a feleség alig tudja elbújtatni szeretőjét.

„- Ugyan kutyafuttában lenyeltétek a vacsorát.
Felelte Pietro:
– Bele se kóstoltunk.
– Hát ez hogy történt? – kérdezte az asszony.”

Pietro elmeséli, hogy alig ültek vacsorához Ercolnao barátjával és annak feleségével, amikor tüsszögést hallottak a szomszéd szobából. Ercolnao bőszen berontott és persze a felesége szeretőjét találta ott, aki le is akart szúrni, alig lehetett megakadályozni benne.

Ezért lett korábban vége a vacsorának és jött haza a férj, ráadásul nem is evett.

A feleség a történetből rájön, hogy bizony más asszonyok is ugyanazt csinálják, mint ő, de ennél nagyobb probléma, hogy a saját szeretője is a házban van, tehát a férjét gyorsan el akarja küldeni aludni. A férj nem nagyon akar menni, inkább éhesebb, mint álmos, megkérdezi, hogy van-e valami vacsorára?

„- Még hogy van-e vacsora! Hát szoktunk vacsorát főzni, ha nem vagy itthon! Hát talán Ercolano felesége vagyok én? Ugyan miért nem mégy már? Feküdj le csak, ennél okosabbat nem tehetsz.”

Közben azonban megtörténik a lebukás is, mert a feleség a szeretőt az udvaron egy tyúk kas alá rejtette el. A jobbágyok azonban nem adtak a szamaraknak inni, mire az egyik szamár elszakította a kötőfékét és megindult az udvaron vizet keresni.

A szamár pedig rálépett a szerető ujjára, ami kiállt a tyúk kas alól, aki akkorát ordított, hogy Pietro is meghallotta. Persze nem sok idő kell, mire megtalálja a férfit az udvaron.

„- Mit keresel te itten?
Az pedig nem is felelt erre, hanem Istennek szerelmére kérte, ne bántsa. Mondotta néki Pietro:
– Kelj fel, ne félj, nem bántalak, de mondd meg, hogyan kerültél ide és miért?”

Ekkor vesz érdekes fordulatot a történet. A szerető és a feleség is retteg, hogy mit fog tenni most Pietro, akit azonban sokkal jobban érdekel a csinos ifjú…

Így aztán vacsorát csináltat a feleségével, és jóízűen megvacsoráznak mindhárman: a meleg férj, a csapodár feleség és a szerető. Ezután pedig mindenkinek jó dolog következett…

„Hogy aztán Pietro vacsora után hogyan elégítette meg mindhármukat, azt bizony elfelejtettem. Csak annyit tudok, hogy mikor másnap reggel a fiú lent járt már a piarcon, éppenséggel nem tudta volna bizonyosan megmondani, melyik mulatta vele magát többet az éjszaka, a feleség-e vagy a férj.”

Ezzel lassan véget ér az ötödik nap, mindenki elmondta a novelláját. Fiammetta ekkor Elisa fejére teszi a koronát, vagyis a másnapi királynő Elisa lesz, aki meghatározza a következő nap történeteinek témáját is.

„…olyanokról legyen szó, kik valamely csípést szellemes mondással vissza­vertek, vagy talpraesett válasszal, vagy gyors elhatározással megszabadultak valamely veszte­ségtől, veszedelemtől, vagy szégyenkezéstől.”

Ezután következik a szokásos tánc, vacsora, éneklés, majd mindenki nyugovóra tér.

-Vége a Dekameron ötödik napjának olvasónaplójának-

A Dekameron hatodik napjának olvasónaplóját itt találod
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .