Giovanni Boccaccio – Dekameron – Ötödik nap – Olvasónapló

Ötödik nap hatodik novella

Mesélő A novella
Pampinea főbb szereplői helyszíne
Restibuta
Gianni
A szicíliai ifjak
Frigyes király
Ruggieri dell’Oria, Frigyes tengernagya
Ischia szigete
Palermo

Ischia szigetén élt egy Marino Bolgaro nevű nemesúr, akinek volt egy Restibuta nevű szépséges lánya.

Restibuta pedig szerelmes volt a szomszédos Procida nevű szigetről származó Gianniba.

Egy nap Restibuta éppen a tengerparton sétálgatott, amikor egy rejtett tengeröbölben egy hajót vesz észre. A hajón utazó szicíliai ifjaknak pedig megtetszik Restibuta és elrabolják.

Mivel azonban nem tudnak megegyezni abban, hogy kié legyen a lány, végül úgy döntenek, hogy egyiküké sem lesz, hanem felajánlják Frigyes szicíliai királynak és ezért Palermóba hajóznak vele.

Frigyesnek tetszik a lány, Restibuta azonban beteges teremtés, ezért azt parancsolja, hogy amíg nem gyógyul meg, addig vigyék az egyik kastélyába és ápolják ott.

Ischiában persze nagy felháborodást váltott ki Restibuta elrablása/eltűnése, annál is inkább, mert senki sem tudta, hogy ki rabolta el a lányt.

Gianni is csak az irányt tudja, amerre az ismeretlenek hajója távozott, de ennyi elég is neki, azonnal hajót bérel és utánuk ered. Végül Scaleában megtudja, hogy Restibutát Palermóba vitték.

Palermóban aztán az is kiderül számára, hogy a lányt Frigyes királynak ajándékozták, és hogy melyik kastélyban őrzik.

Gianni napokig kóvályog a kastély körül, míg végre megpillantja a kerítésen keresztül a lányt és tudnak néhány szót váltani. Ennek eredménye, hogy éjjel Gianni visszamegy a kastélyhoz, átmászik a kerítésen és felmászik a lány ablakához.

A fiatalok szerelme beteljesül, de vigyázatlanok, mert szeretkezés után elalszanak.

Frigyes királynak pedig természetesen éppen azon a hajnalon jut eszébe, hogy meglátogassa Restibutát és döbbenten fedezi fel az alvó szerelmeseket.

Első indulatában le akarja szúrni őket, de azért mégsem méltó egy királyhoz, hogy meztelenül alvó embereket öljön meg. Ezért utasításba adja embereinek, hogy fogják el a fiatalokat és másnap a nép előtt máglyán égessék meg őket.

A szerelmeseket tehát elfogják és a palermói piacon egy oszlophoz kötik őket, majd elkezdik rakni a máglyát.

Restibuta szépségének híre azonban eljut Frigyes király tengernagyának, Ruggieri dell’Oria fülébe is, aki elhatározza, hogy megnézi a párocskát. A lány valóban szép, és a férfiban felismeri Giannit, kiderül, hogy korábbról ismerik egymást.

Gianni elmeséli, hogy mi juttatta őket máglyára, majd egy kegyet kér a tengernagytól.

„- Látom, hogy immár hamarosan meg kell halnom; kívánom tehát ama kegyelmet, hogy valamint mostan háttal vagyunk fordítva egymásnak én meg ím ez leány, kit életemnél is jobban szeretek, ő pedig hasonlatosképpen engemet, fordítsanak bennünket arccal egymásnak, hogy halálomban is az ő arcát szemlélvén, boldogan távozhassam az árnyékvilágból.”

Gianni tehát nem kegyelemért könyörög, csak azt akarja, hogy még halálakor is láthassa szerelmét. Ennél azonban többet kap.

A tengernagy ugyanis elmegy Frigyes királyhoz és felvilágosítja, hogy ki is valójában az a két fiatal, akiket meg akar égetni.

„Az ifjú fia ama Landolfo di Procidának, ki édestestvére Gian di Procida úrnak, kinek műve, hogy te királya és ura vagy e szigetnek. A leányzó leánya Marino Bolgarónak, kinek hatalmán múlik, hogy ma sem szűnt meg uralmad Ischiában. Azonfelül pedig ezek fiatalok, kik hosszú időn által szerették egymást, és a szerelem vitte rá őket ím ez bűn elkövetésére (ha ugyan bűnnek lehet nevezni azt, mit a fiatalok szerelemből cselekszenek), nem pedig ama szándok, hogy Felségedet megbántsák. Hát miért akarod halálra adni, holott gyönyörűségekkel és pompás ajándékokkal kellene elhalmoznod őket?”

A király számára világossá válik, hogy mekkora hibát készül elkövetni, elengedi a fiatalokat és gazdagon megjutalmazza őket.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .