Hogyan írjunk olvasónaplót?

Vonj le következtetéseket!

Az én olvasónaplóimban sokszor találkozhatsz olyan mondatkezdéssel, hogy „Figyeljük meg, hogy…!”, vagy „Az Olvasó persze tudja, hogy….”, „Emlékezzünk rá, hogy…”. Ilyenkor valami olyat írok, ami közvetlenül nem derül ki a fejezetből, de az adott esemény, amiről éppen szó van a fejezetben elindítója lesz későbbi történéseknek, vagy éppen az az esemény a következménye egy korábbi fejezetben történt dolognak.

Ezzel a módszerrel hívhatod fel a figyelmet például olyan dolgokra is, amik már sokadszorra történnek meg a mű során, vagy különös, különleges hatással vannak a szereplőkre vagy a cselekményre.

Nézzünk példákat erre is!

 • Az arany emberből:
  • Tímár Mihályt a regényben többször, többféle élethelyzetben és okból nevezik „arany embernek” Mivel ez a regény címe is, így nyilvánvalóan fontos dologról van szó. Amikor a regényben mondjuk másodszor, vagy harmadszor érsz el egy olyan fejezethez, ahol Tímár így hívják, akkor nyugodtan tehetsz egy kis kitérőt az olvasónaplódban. Például így: „Figyeljük meg, hogy Tímár Mihályt már másodszor (harmadszor, negyedszer stb.) nevezik arany embernek. Ez azért van, (ez azért fontos, ez azért lényeges, ennek azért van jelentősege stb.) mert….”
 • Az Egri csillagokból:
  • A II. rész 11. fejezetében Gergely a török szultán fogságából menekül lovon, amikor az országúton meglátja, hogy vele szemben egy török katona közeledik. Először megijed, majd Dobó szavaira gondol „Az a fő, hogy ne féljen a legény!” Ebből a mondatból merít erőt és kivonva kardját vágtat a török felé. (akiről persze kiderül, hogy Tulipán az)
  • Itt nyugodtan megjegyezheted, hogy „Emlékezzünk, hogy Dobó ezt mondta Gergelynek az X. rész Y. fejezetében, amit láthatólag megfogadott Gergely.”, vagy hogy „Gergelynek ezt Dobó István mondta még gyermekkorában”.

Miért jó ez? Nos, azért, mert ezzel tuti piros pontokat szerezhetsz a magyar tanárnál. Jelzed ugyanis, hogy nem csak elolvastad a művet, hanem meg is értetted. Felfogtad az összefüggéseket, a regény fordulatait, a fontos történéseket és azok egymáshoz való viszonyát. Hidd el, megéri tökölni vele!

Az időtényező

Figyelj az időre!

A kőszívű ember fiaiból, vagy Az Egri csillagokból nem fogsz tudni 3 nap alatt olvasónaplót írni. A bűn és bűnhődésből meg pláne nem. A Pál utcai fiúkból esetleg, de akkor az vagy olyan is lesz, vagy nagyon pöpec vagy. Azt akarom ezzel mondani, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a dolgot, mert a körmödre fog égni és nem végzel vele időben

DE! túl sok idő sem kell egy jó napló megírásához. Az sem jó, ha mondjuk nyár elején első nekibuzdulásodban elkezded írni az olvasmánynaplót, majd persze, hogy elcsábít a nyár, meg a haverok és csak augusztus közepén térsz vissza hozzá. Ekkora ugyanis már bőven kevesebbre emlékszel a műből, mint rögtön az olvasás után. Szenvedni fogsz az írással, legrosszabb esetben újra kell olvasnod a könyvet…
Motiváció, gyakorlat

Nyugi. Senki sem születik profi olvasónapló írónak, mint ahogy kosárfonónak, magyar tanárnak és rakéta fizikusnak sem. Ha az első olvasónaplód nem is sikerül szuperül, ne keseredj el, ez is tanulható és gyakorlással fejleszthető. És lássuk be, azért egy jó könyvből könnyebb jó naplót is írni.

Ne keseredj el! Sokszor fogsz találkozni azzal, hogy tök gyorsan megírtad akár 6-8 fejezet naplóját is, majd a 9. fejezetnél elakadsz, nem megy az írás. Ennek két oka lehet:

 • Elfáradtál… Tarts szünetet! Nem lehet profi szinten tömöríteni, fogalmazni a végtelenségig. Nagy valószínűséggel, amivel ma csak kínlódsz, azt holnap, kipihenten pillanatok alatt kijegyzeteled.
 • Nem Te fáradtál el, egész egyszerűen a regényben értél el egy olyan fejezethez, ami túlságosan bonyolult. Például azért, mert sok minden történik benne, sok szereplő szerepel benne, stb. Az előző fejezetek nem voltak bonyolultak, azért haladtál velük gyorsan. Semmi gond, ugyanaz a feladat most is, mint mindig, csak kicsit tovább fog tartani, de ha végzel a bonyolult fejezettel, valószínűleg megint felgyorsulsz.

Még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Hogyan írjunk olvasónaplót?” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!

  Véletlenül bukkantam a honlapodra, rövid tartalomismertetőt kerestem A kőszívű ember fiai-ról (milyen meglepő, igaz?), mert nyomtatott könyv hiányában monitorról olvastam, és az számomra mindig nehézkes.
  A XXI. század gyermekeinek ezért javaslom az epub vagy mobi formátumot, amely szépen összeboronálja a hagyományos könyvformátumot a modern technikával.
  Nagyon örültem, hogy részletes, mégis követhető tartalomismertetőt írtál, fejezetenként lebontva, kiemelve a szereplőket, az időpontot és a helyszíneket. Ráadásul nem is csak egy műről, hanem nagyon sokról, amelyeket rettenetes régen olvastam már, többeket örömmel, míg másokat csak ímmel-ámmal.
  Minden elismerésem a tied, hogy a szabadidődet nem kímélve segítesz másoknak.
  További munkáidhoz sok sikert és hálás olvasótábort kívánok.

  Nosztalgia

  Válasz
  • Kedves Nosztalgia!

   Örülök, hogy tetszik az oldal és hasznos találtad! 🙂 Köszönöm a megerősítést is, mindig jól esik, ha elismerik a munkám!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Szia, Zsiráf! 🙂
  Nem tudom, hogy szabad-e tegezni, úgyhogy elnézést kérek ezért.

  Nagyon hasznosnak találtam az itt leírtakat, viszont egy két dolog nem igazán érthető nekem.

  Az egyik, hogy miután elolvastam egyszer-kétszer a könyvet. Utána ahogy elkezdem írni fel kell írni, hogy hanyadik fejezetről írok?

  És, ha fel kell írni a fejezet számát akkor honnan tudom, hogy éppen hanyadik fejezetet írom?
  Vagy magam mellett nyitva lehet a könyv? Ezt én nem annyira értem. Kicsit zavaros.

  Válaszodat előre is köszönöm szépen.

  Válasz
  • Kedves Végi Gyopárka!

   Azért ajánlott először végigolvasni a könyvet, hogy képben legyél az egész cselekményről, és tudd, hogy mi az ami tényleg fontos a cselekmény szempontjából és mi az, ami nem. Utána meg érdemes fejezetenként haladni, tehát elolvasol egy fejezetet, és megírod az olvasónaplóját. Nem kell fejből írnod a naplót! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Már 2 éve elmentettem a honlapot, mert gondoltam egyszer még szükség lehet rá. És most eljött a pillanat. A fiam 7. osztályos, most írja az első olvasónaplóját. Köszi az összefoglalót, nekem sosem kellett írnom. 🙂 Nagyon parázott, de egy kicsit megnyugodott a szavaidtól. Jó, hogy mástól is hallja, hogy nem úgy születik az ember, hogy tökéletes olvasónaplót tud írni. A beszélő köntöst kell felfolgoznia, és ki van kötve, hogy szülő nem segíthet, ezért mutattam meg neki az oldaladat. Mert te nem vagy a szülője, ezért nem csalás. 🙂

  Köszi a segítséget, Anna

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Valóban, nem tudok róla, hogy lenne egy 7. osztályos fiam 😀 😀 Örülök, hogy segített Nektek a bejegyzés! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves Zsiráf!

  Nekem most kell írnom olvasónaplót.
  És ez az oldal amit írtál. Nekem nagyon sokat
  segített.

  Köszönöm szépen, Hanna
  Ui. Így tovább.

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Közel 55 évesen „ültem be újra az iskolapadba”. Olvasónaplót kell írnunk.Régen, nagyon régen írtam olvasónaplót, ezért rákerestem, hogy hogy is kell. Köszönöm a feladat összefoglalását, sokat segített, hogy hogy kezdjek hozzá és majd hogy írjam meg.
  Köszönettel: Ildikó

  Válasz
  • Kedves Ildikó!

   Egészen váratlan korosztályhoz is elér az oldal! 🙂 Örülök, hogy hasznosnak találtad, és sok sikert újra a suliban, felnézek Rád!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  5. osztályos vagyok, és két hét múlva be kell adni az olvasónaplómat, amit még el se kezdtem. Viccesnek találom hogy szerinted pont a Pál utcai fiúkból lehet gyorsan naplót írni.
  Persze ez nem jelenti azt hogy el is kapkodom. Nagyon nagy segítség volt a bejegyzésed, köszönöm!

  Kab51 Kabulo, a youtuber

  Válasz
  • Kedves Kab51!

   Szerintem nem azt írtam, hogy A Pál utcai fiúkból lehet gyorsan írni… De két hét bőven elég rá, feltéve, hogy tényleg foglalkozol is vele két hétig! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .