Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló

III. rész 4. fejezet: A pók a rózsák között

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Noémi
Teréza mama
Krisztyán Tódor
1829 nyara A Senki szigete

Tímár másnap segít a két nőnek rózsaolajat sajtolni. Továbbra is sokkal nyugodtabban érzi magát a mindentől elzárt kis szigeten, mint minden gazdasággal ellátott „másik” életében.

A nap folyamán megjelenik Krisztyán Tódor is, mint kiderül megint nem a jó szándék hozta. Elmondja, hogy ő most egy trieszti hajókészítő gyárnál dolgozik, ahol az a dolga, hogy a hajók építéséhez szükséges fát beszerezze.

Azért jött, hogy Teréza mama adja el neki a dió- és gyümölcsfáit, amiket aztán Tódor kivágatna és elszállítatna. Teréza mama természetesen nem hajlandó megválni szeretett fáitól.

Erre Tódor megfenyegeti, hogy feljelenti őket, amiért csak bitorolják a szigetet. Ekkor lép közbe Tímár és előhúzza azt a két levelet, aminek úgy megörült, amikor Baján járt.

Tímár ugyanis hiába nem járt már három éve a szigeten, az itt lakókról nem felejtkezett el. Pénze és kapcsolatai segítségével Bécsben és Isztambulban is kijárta, hogy adják neki 90 évre bérbe a szigetet. Ezt el is érte, és a bérletet átíratta a két nő nevére. Ez van abban a két levélben.

Krisztyán Tódor tehát elvesztette az ütőkártyáját, már nem tudja mivel zsarolni Noémiéket. Kénytelen hát elkotródni a szigetről, de tekintetén látszik, hogy bosszút forral Tímár ellen.

Teréza mama és Noémi természetesen nagyon hálás Tímárnak, sőt, az olvasó azt is megtudja, amit már régóta sejtett:

„- Az, hogy én őt szeretem! – kiálta föl Noémi egész kitörő szenvedéllyel, s odaveté magát Mihály keblére, és átfonta nyakát karjaival.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatásoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Szia Zsiráf! Lenne egy olyan kérdésem, hogy mikor Tímár A Senki szigetén volt és elment a csónakja akkor hogy tudott vissza menni Komáromba?

  • Kedves Csabi!

   A szigetre gyümölcskufárok, azaz kereskedők érkeznek, akik a szokásos éves csereüzletet akarják lebonyolítani a szigetlakókkal. Tímár velük kel át a Dunán. A túlparton megkér egy halász, aki jó pénzért elviszi őt a révig. A révcsárdában felfogad egy fuvarost, aki elviszi Levetincére, ahol birtoka van. Itt találkozik össze váratlanul Tímeával, aki a távollétében állhatatosan intézte az ügyeit.

   Üdv:

   Zsiráf

 2. Nagyon sokat segített sőt a tanárom azt mondta h az olvasónaplóval semmire se megyek és jó lett minden és ötös lett a dogám.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..