Magyar rabok a Héttoronyban

A híres rabok sorát Szilágyi Mihály kezdte meg, aki egész életében a török ellen harcolt.

Hunyadi Jánossal, – aki a sógora volt – együtt részt vett a várnai és a második rigómezei csatában, majd 1456-ban sikeresen védte Nándorfehérvárt a török ostrom idején Hunyadi János megérkezéséig.

1458-ben a Magyar Királyság kormányzói tisztjére emelkedett, ami annak volt köszönhető, hogy a fiatal, még nem nagykorú Mátyás királynak ő volt a nagybátyja, a Hunyadi „klán” vezetője.

A törökökkel való küzdelem során 1460-ban Szendrő mellett Ali bég ejtette fogságba, és küldte a Héttoronyba a veszélyes ellenfelet. Azonban vallatások árán sem sikerült kiszedni belőle Nándorfehérvár gyenge pontjait, nem árulta el a népét, így pedig az élete már nem sokat ért, ezért 60 éves korában, 1460-ban kivégezték a szultán parancsára.

Egy szűk századdal később Török Bálint személyében egy újabb magyar főúr lett a vendége a Héttoronynak.

Élete a Mohács utáni Magyarország minden szenvedését, tragédiáját jól tükrözi. Egyike volt az ország leggazdagabb, legbefolyásosabb nemeseinek, sikeres hadvezér, tapasztalt politikus volt, aki a két király között őrlődő országban próbálta a legmegfelelőbbnek gondolt királyt szolgálni.

Először Habsburg Ferdinánd oldalán harcolt, majd személyes okok, és a politikai helyzet miatt Szapolyai János „pártjára” sodorta a sors.

Annak halála után egyike lett a kis János Zsigmond gyámjainak, fontos szerepe volt Buda megvédésében a Habsburg hadaktól.

De pont mikorra elérte pályafutása csúcsát, le is zuhant onnan a mélybe. Szulejmán szultán megelégelte az egész helyzetet, és Budát a birodalmához csatolta. A török politikai elképzelésekbe már nem fért bele Török Bálint, akiben nem bíztak meg, így Budával együtt ő is elbukott.

Élete hátralévő részét a Héttorony foglyaként élte le. Lett volna esélye kiszabadulni, le is mondott minden hazai birtokáról a török javára, cserébe az életéért, de Habsburg Ferdinánd ebbe nem ment bele.

Egy ember élete sem ért annyit, hogy az ország egyik legnagyobb birtokállományát, egy csomó jelentős végvárat csak úgy átadjanak a törököknek.

Török Bálinttal egy időben került szinte oda Majlád István is. Ő egykor Török Bálint szövetségese volt, és Török bizonyára tudta is, hogy milyen sorsra jutott Majlád, aki hozzá hasonlóan részt vett a mohácsi csatában, és egyike volt azon keveseknek, akik megmenekültek a haláltól.

Ő is hol I. Ferdinánd, hol Szapolyai János pártjára állt az 1530-as években. 1534-ben ő fejeztette le Lodovico Grittit, a törökök bérencét, aki nagy hatalomra tett szert a magyarországi hódoltsági területeken.

Egy önálló erdélyi fejedelemség megteremtéséért fáradozott, és ezért a Habsburg-párttal is szoros kapcsolatokat ápolt, amit viszont a törökök nem néztek jó szemmel.

Majládot a moldvai vajda a fogarasi török táborba csalta azzal a hírrel, hogy a szultán kész átadni neki Erdélyt, ő pedig embereivel besétált a csapdába. 1550-ben hunyt el börtönében.

Emlékezzünk vissza Gárdonyi Géza Egri Csillagok egyik híres fejezetére, amikor Bornemissza Gergely a barátaival megpróbált kiszabadítani két magyar foglyot a Héttoronyból, ez a két személy volt Török Bálint és Majlád István. De ez csak az író képzeletében létezett, a valóságban semmi ilyen próbálkozás nem történt.

A posztnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .