Mikszáth Kálmán – Beszterce ostroma – Harmadik rész – Olvasónapló

Pongrácz azonban közli, hogy Apolka haditúsz, nem mehet sehova és embereivel lefogatja Tarnóczyt és a várbörtönbe záratja. Ezután újra elküldi Pamutkayt Zsolnára, hogy hozzon másik ügyvédet, aki megcsinálja az örökbefogadási kérvényt.

A fejezet további része egy kicsit ugrál az időben. Mikszáth azt írja le, hogyan és miért került Tarnóczy Emil Nedec várába.

Azalatt, míg Apolka nedec várába élt, meghalt Tarnóczy Gáspár, Emil apja. Vagyonát természetesen Emil örökölte, aki addigra elvégezte a jogi egyetemet és ügyvéd lett. Nem sokkal Gáspár halála után halálosan megbetegszik testvére, Péter is. Végrendelkezni készül és általános vélemény szerint örökösének – mivel gyereke nincs – éppen Apolkát fogja megtenni.

Ezzel komoly dilemma elé állítja Emilt. Emil ugyanis valóban szerelmes Apolkába és feleségül akarja venni a lányt, szándékai nemesek és tiszták. Azonban, ha a lány örökli Trnowszky Péter vagyonát – ami sokkal nagyobb, mint amit Emil örökölt az apjától –, akkor a lány vagyonban már Emil felett fog állni.

A fiatalember attól fél, hogy hátha akkor a lány már nem akar majd hozzámenni. Emil félelme természetes, habár az Olvasó tudja, hogy Apolkát nem érdekli a vagyon.

Ezért amikor Emil megtudja, hogy Pamutkay a városba érkezett, hogy ügyvédet vigyen a nedeci várba, gyorsan elmegy Kurkához, aki a leghíresebb ügyvéd Zsolnán. Emil biztos benne, hogy Pamutkay is először Kurkát fogja felkeresni. A két ügyvéd jóban van egymással, ezért Emil arra kéri Kurkát, hogy hadd mehessen ő a nedeci várba.

Ennek pedig az az oka, hogy Emil tudja, hogy nagyon nehéz a lány közelébe jutni, a gróf féltékenyen őrzi. Ez pedig egy jó lehetőség arra, hogy bejusson a várba.

Kurka beleegyezik a dologba, így kerül Emil a nedeci várba, aho,l mint tudjuk nem sikerül a lánykérés, a gróf nem adja Apolkát, sőt börtönbe záratja a fiatal ügyvédet.

Még aznap újra visszatér Pamutkay Kurkához, hogy elvigye az ügyvédet – sőt, biztos, ami biztos, egy másikat is – a grófhoz. Kurka és a másik ügyvéd is elmegy, noha érdekesnek találja, hogy Tarnóczy nem felelt meg a grófnak. Kérdezi is, hogy hol van Emil, de a gróf nem felel neki.

Amikor Kurka és a másik ügyvéd már kifelé kocsiznak a várból egy nyitott hintón, akkor a várfalról egy csillogó tárgy hullik Kurka ölébe:

„Kurka hirtelen a fényes tárgy után kapott, hát egy kis ezüst gyűszű volt, és a kis gyűszűbe belegyömöszölve egy keményre összehajtogatott papírdarab.

Kibontogatta óvatosan, föltette pápaszemét és a következőket olvasta a finom női írásból:

»Tarnóczy Miloszláv börtönbe van vetve, itt ül a várban. Jólelkű emberek kéretnek kiszaba­dítására.«”

Nyilvánvaló, hogy Apolka kért ezen a kétségbeesett módon segítséget.

Vége a harmadik rész olvasónaplójának
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .