Mikszáth Kálmán – Beszterce ostroma – Második rész – Olvasónapló

Egy nap véletlenül összefut az utcán Péter nagybátyjával, aki alig ismer rá a lányra. Megsajnálja Apolkát és beviszi a szemben lévő mézeskalács boltba, ahol a kislány azt választhat, mit akar.

A rengeteg mézeskalácsot otthon természetesen Klivényi eszi meg, de az esetnek váratlan következménye lesz. Eljut a dolog ugyanis Gáspár fülébe is, aki folyamatos haragban és versenyben van a testvérével. Gáspár akcióját kihívásnak tekinti és másnap ő viszi el a kislányt, ezúttal szabóhoz, ahol csinosan felöltözteti.

Ezzel ismét kirobban a harc a testvérek között: egymásra licitálva halmozzák el a gyereket ajándékokkal, amiket persze Klivényi zálogba ad és az árukat elissza a kocsmában.

„E fordulatok megjavították egy kicsit a leányka sorsát, de jobban a Klivényiét, mert az értéktárgyak többnyire folyékony anyagokká változtak át, de nem csodamódon, egyszerűen a zsidó közvetítésével, kihez a derék gyám rendre elhordozgatta zálogba.”

Apolka közben betölti a 14. életévét, látszik rajta, hogy világra szóló szépség lesz belőle. Ekkor váratlanul ismét változik a sorsa:

„A polgármester, látván egyrészről a nagybácsik jóindulatát, másrészről, hogy az írnok a Trnowszkyak ajándékait […] a saját céljaira fordítja, említést tett egy ízben a leány helyzetéről a főispánnak (kinek a megboldogult dr. Trnowszky háziorvosa volt); őméltósága élénken méltóztatott érdeklődni, és megígérte, hogy az árva ügyét szívére veszi s kiragadja a korhely írnok kezei közül.”

Ennek következményeként a következő főispáni ebéden az ispán ráveszi a két Trnowszkyt, hogy vegyék magukhoz a lányt, mégpedig úgy, hogy Apolka fél évet töltsön az egyiküknél, a másik fél évet pedig a másikuknál.

Ebből lesz aztán csak az igazi versengés a testvérek között. Apolka félévente másik nagybácsihoz kerül, aki mindig megpróbálja felülmúlni a másikat. Egyre drágább ruhákat, hintót, társalkodónőket, tanítókat fogadnak a lány mellé, csak azért, hogy egymást bosszantsák. A dolog már odáig fajul, hogy a két Trnowszky vagyona kerül veszélybe, annyit költenek Apolkára.

Apolka eltérő nevelést is kap a két testvérnél, az egyik tót (szlovák) szellemben neveli, a másik pedig magyar szellemben. Sőt, a dolog odáig megy, hogy Gáspár még a nevét is megváltoztatja Tarnóczyra, csak hogy különbözzön Pétertől.

A történet következő fordulópontja akkor jön el, amikor Apolka éppen Trnowszky Gáspárnál van, akinek fia, Miloszláv nyári szünidejét tölti otthon. Miloszláv gyakorlatilag azonnal beleszeret Apolkába, érzelemi pedig viszonzásra találnak.

A Gáspárnál töltött félév azonban lassan letelik, Apolkának át kell költöznie Péter nagybátyjához. Péter emberei meg is jelennek, köztük egy angol komornyik is.

„Amikoron is Péter emberei: egy társalkodóné, »szlecsinka Skultéty« (Skultéty kisasszony) egy vén talp, a már említett kis néger (azóta se láttak Zsolnán szerecsent) és egy angol komornyik nagy pofaszakállal, hosszú, vállig érő hajjal, megjelentek Gáspár házánál, hogy a kisasszonyt elvigyék a másik nagybácsihoz.”

A második rész olvasónaplójának még nincs vége, kattints a folytatáshoz!




“Mikszáth Kálmán – Beszterce ostroma – Második rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. A könyvemben az volt írva, hogy a lány 11 éves, amikor árva lett.
  Ennek a fejezetnek a végén pedig eltelik két év, a következőben pedig a lány betölti a 14. életévét.

  Válasz
  • Kedves Zsófi!

   Igaza van a könyvednek, Apolka 11 éves, amikor árva lesz. És valóban eltelik két év, amikor a történet újra felveszi a fonalat, és az idő pedig tovább telik, és Apolka betölti a 14-et is. Nincs ellentmondás.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .