Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Első rész – Olvasónapló

 1. fejezet: Az esernyő és Szent Péter

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Bélyi János
Veronka
Adamecz Mátyásné
Kvapka Pál, a harangozó
Gongoly Mihályné, a nábob felesége
Srankó János
1873 Glogova falu

Hosszú, de fontos fejezet!

A pap sokáig imádkozik az oltár előtt.

„- Segíts meg engem, Uram Jézus – e gondolatokat terjeszté eléje János pap. – Anyám meghalt, kis húgomat elhozták, nekem kell őt fölnevelnem. Szegény vagyok, gyámoltalan vagyok, sohase tudtam, hogy egy gyermekkel mit kell csinálni. Ah, adj mentő gondolatot, Jézus! S hajítsd le kimeríthetlen bőségszarudból az eszközöket, hogy őt táplálhassam, gondozhassam. Tégy velem csudát, uram, Jézus.”

Közben azonban kint hatalmas vihar kerekedik, szakadni kezd az eső, de a pap annyira elmerül az imádkozásban, hogy csak későn veszi észre. Megijed, mert Veronkát kint hagyta az udvaron egy kosárban és most fél, hogy baja esett a nagy viharban.

Kiderül azonban, hogy a kislánynak semmi baja, ugyanis valaki egy nagy foltos, piros esernyőt borított a kosár fölé, megvédve ezzel a kislányt. Az nem derül ki, hogy ki tette oda az ernyőt.

„A fiatal pap hálás szemeket vetett az égre, s fölkapván a gyermeket a kosárból, összecsókolta és bevitte az esernyő alatt a szegényes szobákba.”

A pap körbekérdezi a falusiakat, hogy látták-e, ki rakta az ernyőt a gyerek fölé. Kétféle választ kap:

 • Adamecz Mátyásné azt mondja, hogy látta, ahogy az a „szerszám” az égből ereszkedett alá, biztos benne, hogy Szűz Mária engedte le a gyerek védelmére.
 • Kvapka Pál, a harangozó pedig azt mondja, hogy homályosan, messziről látott egy öreg zsidót, akinek kampós végű bot volt a kezében.

Az öreg zsidót mások is látták, sőt, Szlávik Péter szerint nem is egy zsidó volt, hanem maga Szent Péter, mert úgy nézett ki, mint ahogyan Szent Péter van lefestve a templomban.

A legenda ezzel szárnyra kap, a babonás falusiak szinte rögtön elhiszik és terjeszteni kezdik, hogy az esernyőt maga Szent Péter rakta a kis Veronka kosara fölé, hogy megmentse az esőtől. A gyerek „divatba” jön a falusiak között, mindenki látni, érinteni akarja, édességet, ennivalót hoznak neki.

Bélyi János, Veronka bátyja (aki semmit sem tud arról, hogy a falusiak szerint Szent Péter mentette meg a húgát) egészen elérzékenyül attól, hogy a falusaik mennyire szeretik őt és a húgát.

„- Mennyire félreismertem ezeket az embereket. A kerek világon nincsen jobb nép, mint a glogovai, s hogy szeretnek! Bámulatos, mennyire szeretnek!”

Végül Adameczné még azt is felajánlja a papnak, hogy odaköltözik hozzá és vezeti a háztartását és segít nevelni Veronkát, mindezt ingyen. A pap örömmel fogadja a segítséget.

Bélyi Jánossal rövid idő alatt nagyot fordult a világ. A falusiak elkezdték tisztelni, ellátják minden jóval, már házvezetője is van. A pap ezt az imának tulajdonítja, amit az oltárnál mondott el, amikor segítséget kért az Istentől.

Figyeljük meg a véletlenek és a félreértések szerepét, hogyan keveredik a babona és a hit:

 • A pap az imának tulajdonítja Veronka megmenekülését és azt, hogy hirtelen sok segítséget kap a falusiaktól. Az esernyőnek nem tulajdonít nagy jelentőséget, habár nem érti, hogyan került oda, de nem is izgatja különösebben.
 • A babonás falusiak pedig Szent Péternek tulajdonítják a kislány megmenekülését, de erről a pap semmit sem tud.
 • Az öreg Adameczné nem azért áll be a paphoz házvezetőnőnek, mert olyan jószívű lenne, hanem mert végre történik valami a faluban és így a kotnyeles vénasszony az események sűrűjében lehet.

Aznap este újabb szenzáció kavarja fel a falu állóvizét. Kiderül, hogy meghalt Gongoly Mihályné, a nábob felesége, aki a vihar miatt megáradt patakba fulladt. Mivel Gongoly Mihály a falu leggazdagabb embere, ezért a felesége temetése is ehhez méltóan ünnepélyes és díszes.

Amikor elindulna a halottas menet a temetőbe, hirtelen elkezd esni az eső, ezért a pap elszalaszt valakit az esernyőért és az alatt vonul a szertartásra.

A pap nem is gondolt arra, hogy mit indít el ezzel. A glogovaiak ugyanis még soha nem láttak korábban esernyőt. (Ők eddig  sem az esernyőnek tulajdonították Veronka megmenekülését, hanem Szent Péternek, emlékezzünk rá, hogy Adameczné szerszámnak, Kvapka Pál, a harangozó pedig kampós végű botnak nevezte az esernyőt!)

A falusiak most csodálattal nézik, ahogy a pap a szakadó esőben megy a feje fölött az esernyővel és nem lesz vizes. Hamar elterjed a hír közöttük, hogy ezt a valamit hozta Szent Péter.

Az esernyő legendája hamarosan tovább erősödik.

Nem sokkal Gongoly Mihályné halála után ugyanis meghal a falu második leggazdagabb embere, Srankó János is. Özvegye legalább olyan díszes temetést akar neki, mint amilyen Gongoly Mihálynéé volt. Megpróbálja rávenni a papot, hogy az ő férje temetésén is tartsa feje fölé az esernyőt.

A pap először nem is érti, hogy mit akar az özvegy, hiszen Srankó János temetésén nagy valószínűséggel nem fog esni az eső, nem lesz szükség az ernyőre. A pap még mindig nem érti, hogy a babonás falusiak mekkora jelentőséget tulajdonítanak az esernyőnek, Srankó özvegye presztízskérdést csinál abból, hogy az ő férje temetésén is ott legyen az a „valami”, amit Szent Pétertől kapott a falu.

Végül nehezen bár, de a pap belemegy, hogy a szikrázó napsütés ellenére a feje fölé tartsa az esernyőt és úgy végezze a gyászszertartást.

Ekkor azonban csoda történik, az egyik koporsóvivő megbotlik és elejtik a koporsót.

„Nagyot reccsent, meghasadott, összetört, megvillant egy percre a slingelt szemfödő, majd később látható lett a halott is, aki a nagy rázkódás következtében felocsúdván a tetszhalálból, mély lélegzetet véve, megmozdult és felsóhajtott:

– Istenem, hol vagyok?”

Innentől kezdve Szent Péter esernyőjének legendája megállíthatatlan. A falusiak természetesen nem érik fel ésszel, hogy Srankó csak tetszhalott volt, szerintük az esernyő támasztotta fel a halottat.

Az esernyő híressé válik és híre elterjed a környéken, mindenki Glogovára sereglik, hogy láthassa a csodatevő szerszámot. A papnak mindig használnia kell az esernyőt, esküvőkor, temetéskor, gyóntatáskor, súlyos betegek imádkoznak hozzá.

Mindez természetesen azzal is jár, hogy megnőnek a pap bevételei, az emberek pénzzel, ajándékokkal halmozzák el, csak hogy láthassák az ernyőt.

„Eleintén eleget szabódott, de lassankint aztán maga is hinni kezdte, hogy a veres esernyő, mely napról napra fakóbb, vedlettebb, isteni eredetű lehet. Nem egyenesen az ő imádságára lőn-e oda­teremtve a lányka védelmére, s nem ebből ered-e jólétének, vagyonának, melyért imádko­zott, minden forrása?”

Vége az első rész olvasónaplójának!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Első rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 102 hozzászólás

 1. Szia zsiráf
  Köszönöm hogy megcsináltad ezt az oldal nagyon sokat tudtál segiteni
  csak. Így tovább

   • Kedves Zsiráf !

    Tudnál nekem 10 ma már nem ismert vagy csak kevésbé használt szót írni a fejezetből.
    Mivel nekünk olvasó napló írás helyett kérdésekre kell válaszolni.
    Remélem tudsz segíteni nagyon hálás lennék érte

    • Kedves Lili!

     Mikorra kell a válasz, mert ma már nem fogok tudni foglalkozni a kérdéseddel…

     Üdv:

     Zsiráf

  • Nagyon sokat segített ez az olvasónapló mert régebbi regényeknel elveszítem a fonalat és nem tudok figyelni,de viszont így ahogy ,,lefordították,, nekem az nagyszerű. Sztem nem csak én vagyok ezzel. De nagyon hálás vagyok.Igy tovább Zsiráf

 2. SOS!!!
  Az első részben nem tudom h hogyan kell meg nézni a fejezeteket!!! Ha lapozok akkor a rögtön a második részre kapcsol. 🙁

 3. Pls töröld le az oldalt és majd töltsd vissza nyár végén légyszives a tanár észreveszi
  Előre is köszi

 4. Szia Zsiráf!
  Elolvastam a könyvet, de a számomra nem derült ki, hohy hogyan került Glogovára az ernyő. Tudnál segíteni? Holnap lesz a doga úgyhogy…
  Köszönöm szépen előre is.

  • Kedves egy Titkoshetedikes!

   “Azalatt egyre többen-többen gyülekeztek az udvarra, menyecskék, akik messziről nézték és azt mondták: »Istenem, milyen fiatal és már pap«. A férfiak egészen közel mentek hozzá, és kezet fogtak vele:
   – Az isten hozta! Itt jó dolga lesz.
   Egy öreg anyóka közbe kiáltott:
   – Holtig itt lehet nálunk!
   Az idősebb asszonyok egyike így szólt:
   – Csinos egy ember. Derék anya volt, aki szülte.
   Egyszóval tetszett az új pap mindenkinek, […]”

   Üdv:

   Zsiráf

 5. Köszönöm szépen a segítséget! 🙂 Más olvasónaplókat is csinálsz? Vagy csak Szent Péter esernyője van? 😀

  • Kedves Johanna!

   Szívesen! 🙂 Javaslom az olvasónaplók menüpont közelebbi vizsgálatát…

   Üdv:

   Zsiráf

 6. kedves zsiráf!
  a kőszívű ember fiainak nincs rövidebb,tömörebb változata?
  mert itt az év vége és még nem értem a végére most fejeztem be a szent péter esernyőjét,…
  kérlek segíts! 🙁

  • Kedves maya mc!

   Sajnos nincs, csak a szokásos, unalmas, de ettől még (vagy éppen ezért 🙂 igaz felnőttdumát tudom nyomni: kicsit hamarabb kellett volna hozzákezdeni…

   Üdv:

   Zsiráf

 7. Nagyon szépen köszönöm kedves zsíráf a segítséget! Így sokkal könnyebben megy a könyv tartalmának felfogása☺

 8. Kedves Zsiráf
  Nagyon sokat segítettél idén is de a tavalyi év során is neked köszönhettem az ötösömet remélem nem hagyod abba rengeteg hála egy lusta diák!

  • Kedves Lusta diák!

   Örülök, hogy segített Neked az oldal! 🙂 Nem tervezem abbahagyni 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 9. Szia Zsiráf tudnál nekem mondani egy szellemes párbeszédet a könyvből?
  Amúgy nagyon jó lett az olvasónapló

  • Kedves Valaki a múltból!

   “- Miért nem házasodol »öreg«?

   – Nincs pénzem.

   – De hiszen éppen azért; az asszony hozza a pénzt. (Ez a felfogás van a lateiner-világban.)

   Gyuri a fejét rázta, szép, férfias oválfeje volt, lelkes, borongós fekete szemekkel.

   – Nem igaz. A pénz hozza az asszonyt!”

   Üdv:

   Zsiráf

 10. Kedves Zsiráf !

  A kérdésem: Hol játszódik a regény? Az akkori Magyarországon? Városok: Besztercebánya, Szeged, Bábaszék. Faluk: Haláp falu, Glogova Azt tudom, hogy Glogova egy képzeletbeli falu. Haláp falu is képzeletbeli?

  Üdv Edit

  • Kedves Edit!

   Most akkor tulajdonképpen mi is a kérdés? 🙂 Besztercebánya és Bábaszék a Felvidéken találhatóak, a mai Szlovákia területén. Szegedet nyilván tudod. Glogova kitalált hely, Haláp falu pedig Nógrád megyében van, ma úgy hívják, hogy Cserháthaláp.

   Üdv:

   Zsiráf

 11. Kedves Zsiráf !

  Bocs, tényleg össze vissza fogalmaztam. A kérdés az, hogy hol játszódik a regény? Ország/ városok

  Üdv Edit

  • Kedves Edit!

   Áááááá, szerintem nagyon elbeszélünk egymás mellett 🙂 Hiszen gyakorlatilag felsoroltad a regény helyszíneit… Mi kell még? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves Edit!

   Na, akkor csak összerakom lassan: tehát az volt a kérdés, hogy hol játszódik a regény, és azt akartad tudni, hogy amiket leírtál, azok jók-e?
   A válasz: igen, jók. De ezen kívül megemlítik még Csehországot (Prága), ahol az öreg Gregoricsnak birtoka volt, illetve Bécset, ahol bérháza. Illetve még Pest is szóba kerül, mert Gyuri dolgozik itt egy darabig, mint ügyvéd.

   Üdv:

   Zsiráf

 12. Szia Zsiráf!
  Kérdésem lenne, mégpedig az, hogy kinek a visszaemlékezéséből ismejük meg a helyet és a körülményeket ahová a kislány kerül? Milyennek mutatja be? Honnan ismeri ilyen jól?
  Előre köszi a váladzodat így tovább az oldallal te vagy a legjobb!

  • Kedves Lustakislánybárszép!

   Nem ér olyan kérdéseket feltenni, amikre a válasz benne van az olvasónapló ELSŐ részének MÁSODIK fejezetében…

   Üdv:

   Zsiráf

 13. Szia
  Jó az oldal meg minden… De lehetne benne kevesebb reklám is, mert telefonon olvasathatatlan. Például gépen ügyesen ki lehet kerülni, de telefonon ott kell várnom egy csomó időt mire eltünnek.
  De azért jó az oldal.

  • Kedves Cső!

   Azért kedves Tőled, hogy jónak találod az oldalt. Meg minden. Mindig jól szórakozom az olyan felhasználókon, akik azt hiszik, hogy mivel nekik ingyenes az oldal, ezért annak fenntartása, karbantartása, a tárhely, vagy a domain név nem kerül pénzbe. Megsúgom: de pénzbe kerül. És ezt a reklámokból fedezem. Tehát két lehetőség van: nincs reklám, nincs honlap, Te pedig dolgozhatsz a könyvből. Van reklám, van honlap, Te pedig siránkozhatsz, amiért néha felugrik egy reklám. Melyik a jobb? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 14. Köszi szépen, életet mentettél! 😀
  Ja és nagyon tetszett a 3D intro tutorial ment is a feliratkozás!

 15. Köszi szépen az ezt az olvasó naplót, de egy hibát (vagy csak én vagyok hülye) véltem felfedezni! Tehát Veronkat ha jól emlékszem a bátyja neveli fel aki nem halt meg! Ha tévedtem bocsi

 16. Hali Zsiráf! Nagyon köszönöm hogy ezt az oldalt létrehoztad, megmaradt a szabadidőm amiben élni is van időm, ahelyett hogy olvasnék, tudom nem jó szokás, de engem untat az olvasás, egyszerűen nem tudok egy oldalnál többet elolvasni a régi könyvekből xd. A Kőszívűvel is az életem mentetted meg xd mert hála az Égnek nem kellett elolvasnom több mint 600 oldalt csak leírnom az olvasónaplót 😀 Nagyon kösziii

  • Kedves Lusta Anonim!

   Nagyon szívesen! 🙂 Szerintem nem az olvasással van gondod, csak a megfelelő könyvet kell megtalálnod! 🙂 Ajánlom pl. ezt! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 17. Szia! Nagyon sokat segítettél, de megkérdezhetem, hogy az esernyő leírását merre találom?
  Üdv: Bogi.

 18. szia zsiráf nagyon sokat segítettél kiment a fejemből , hogy év végére kell ezt a könyvet kiolvasni és te segítettél , hogy megtudjam írni <3

 19. Kedves Zsiráf!

  Lenne pár kérdésem.

  1. Temetések szent péter esernyőjével. Mi történt a temetésen.
  2. A felnem adott sürgöny. Kinek kellet volna megkapnia.
  3.Wibr Gyuri merre jar mikozben az örörségét.
  4.mi történik a fülbevalóval.
  5.ki mikor tanacsilja Gyurinak ogy veveronik Veronikát.
  6.a kocsi tengelye eltőröt. Az ügyved elmegy fát keresni.kinek a segelyhivasara lesz figyelmes.
  7. A bajba jutottat kisegitik. Segitti ki es mit fogad el cserébe.
  8.mi történt az esernyő régi nyelével.
  9.a lány eltűnt. Gyurz azonban megtalalha. Ki tunt el es mit mond neki haza fele menett.
  10. Wiber Gyuri,Gregorics Pál és Madame Krisztbay jellemzése.

  Előre is köszi a választ. Hétfőn határtalanulja megyunk 4 napra es másnap meg bekéne adni az olvaso . nagyon halas lenek ha segitene.

  • Kedves Cs. Anna!

   1. A kérdéseket aligha ennyi helyesírási hibával kaptam meg, néhol a kérdést sem lehet érteni.
   2. A kérdések 99%-ára benne van a válasz az olvasónaplóban, van olyan kérdés, amelyikről külön poszt szól, tessék venni a fáradtságot és szétnézni, mielőtt kérdezel.
   3. Összetévesztesz valakivel. Tényleg szoktam segíteni egy-egy kérdés megválaszolásában, vagy ha valaki elakad valamiben, de a teljes házidat nem csinálom meg helyetted, mert nem én kaptam, hanem Te…

   Üdv:

   Zsiráf

 20. Kedves ZSiráf!
  A rozsdás szögekkel kapcsolatban kell írnom e egy mondatot tudsz segíteni?

  • Kedves helloValaki!

   Hm…Rozsdás szögek??? Legutóbb, amikor komolyabban foglalkoztam a Szent Péter esernyőjével, akkor nem volt benne szó rozsdás szögekről… Ha csak azóta át nem írták…
   Nem a három üszögről van szó véletlenül?

   Üdv:

   Zsiráf

 21. Zsiráf már ötödik óta olvasom amiket írtál és. még az olvaaónaplómat is innen írom köszi
  !!!

 22. Kedves Zsiráf!
  Miért van az hogy minden fejezetnél csak 1 részt add ki és ha tovább lapozok akkor már a következő fejezetet adja ki? A segitséget előre is köszönnöm!!

 23. Szia Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem, hogy a Gongolyné nevet hogyan kell kiejteni? Az ‘ly’ részt “j”-nek kell ejteni, vagy ‘li’-nek? Illetve lenne még egy kérdésem, amit remélem nem probléma, ha itt teszek fel. A kérdésem még pedig az lenne, hogy a Leiner Laura által írt Szent Johanna Gimi-ből esetleg készítenél olvasónaplót, hiszen idén mi ezt kaptuk kötelező olvasmánynak a Szent Péter Esernyője mellett. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat illetve, hogy elkészítetted ezt az olvasónaplót, nagyon sokat segít nekem és az ismerőseimnek is akiknek ajánlottam. Így tovább!

  Üdv.: Momoko

  • Kedves Momoko!

   Gongolynét “ly”-vel kell ejteni. Szeptember elején frissítem a szavazást, és akkor lehet majd a Szent Johanna Gimire is szavazni 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 24. Szia Zsiráf!

  Köszi, hogy megcsináltad az oldalt és az olvasónaplót, de lenne egy kérdésem: Elolvastam (nagyjából :D) az Esernyő legendájá-t, de még mindig nem tudom, hogy került Gregorics Pál-hoz az esernyő? A válaszodat előre is köszi! 🙂

  • Kedves Peti!

   Mert ezt nem is tudjuk meg… Valószínűleg még kém korában volt az álcája része, aztán nála maradt 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..