Odüsszeusz 10 kalandja

A kikónok földjén:

A kikónok Iszmarosz szigetén laknak és ez a sziget a Trójából hazafelé tartó Odüsszeusz és társai első megállója.

Úgy látszik, hogy a görögöket itt még viszi a trójai háború lendülete, mert gyorsan a sziget kifosztása, a férfiak leölése és az asszonyok rabul ejtése mellett döntenek.

A zsákmányolás nincs ellenére Odüsszeusznak sem, azonban ő az egyetlen, aki felfigyel arra a tényre, hogy nem csak magán a szigeten, hanem a közeli szárazföldön is élnek kikónok, akik aligha fogják tétlenül nézni társaik lemészárlását, tehát ellentámadás várható.

Odüsszeusz szerint erre vagy fel kéne készülni, vagy megelőzni a dolgot és minél hamarabb eltűnni a szigetről. A társait azonban nem tudja meggyőzni, ők ünnepelni akarnak, mulatni, levezetni a feszültséget.

És Odüsszeusznak igaza lesz, a phaiákok komoly sereget vonnak össze és megtámadják a görögöket. Az akháj harcosok eleinte jól tartják magukat, de a nap végére a szárazföldi phaiák sereg kerül fölénybe, Odüsszeuszéknak menekülniük kell, ha nem akarnak döntő vereséget szenvedni.

A csatának azonban megvan az ára is, Odüsszeusz hajónként hat embert veszít, bár az az eposzból nem derül ki, hogy pontosan hány hajója és hány embere is volt kezdetben.

A lótuszevők szigete

Az Iszmaroszról való pánikszerű és meglehetősen szégyenteljes menekülés után három napig vesztegelnek a hajókkal a szélcsend miatt, majd következik egy 9 napig tartó hajóút, aminek során egy vihar (Poszeidón) a lótuszevők szigetére sodorja a társaságot.

Persze elsőre nem tudják, hogy a szigeten lótuszevők laknak, ezért Odüsszeusz kiküld három embert, hogy derítsék fel a környéket, élnek-e egyáltalán emberek a szigeten.

Élnek, a lótuszevők, akikről kiderül, hogy kedves, barátságos, vendégszerető népek, a három felderítőt meg is kínálják lótusszal.

Persze, azt nem árulják el, hogy a lótusz evésének vagy egy sajátos mellékhatása: aki fogyaszt belőle, az furcsa kábulatba esik, amiben mindent elfelejt, ami addig fontos volt neki: a céljait, a szeretteit, az otthonát, csak a lótuszra tud koncentrálni.

Így jár a három felderítő is, akiket a keresésükre induló társaik képtelenek rábeszélni a hajókra való visszatérésre, így – Odüsszeusz parancsára – végül megkötözve hurcolják vissza őket.

A küklopszok szigete

A lótuszevők szigetén tett látogatás azon kevés kalandok közé tartozik, amit Odüsszeusz megúszott emberveszteség nélkül.

Nem volt ilyen szerencsés a küklopszok szigetén Polüphémosszal, a küklopsszal. Mivel ez a kaland részletesen ki van fejtve a Odüsszeia kilencedik énekében és az olvasónaplóban is, ezért most nem vesszük át újra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kaland, és a vele járó emberveszteség tulajdonképpen Odüsszeusz kíváncsiságának és elbizakodottságának köszönhető. Ő az ugyanis, aki mindenáron be akar menni a Polüphémosz barlangjába és megvárni az egyszeműt, társai hiába próbálják lebeszélni róla.

Meg is lesz a következménye, Odüsszeusznak minden ravaszságára szüksége van, hogy ki tudjanak keveredni a csapdából.

Odüsszeusz 10 kalandja leírásnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Odüsszeusz 10 kalandja” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .