Odüsszeusz 10 kalandja

Az alvilág

Egy év után azonban megint mehetnékük támad. Kirké pedig betartja korábban tett ígéretét, miszerint segít nekik.

Más kérdés, hogy Kirké tanácsa nem tűnik veszélytelennek, ugyanis Odüsszeuszéknak le kell szállniuk az alvilágba, ahol majd Teiresziász, a vak jós fogja neki elmondani, hogy hogyan térhet végre haza.

Odüsszeusz nincs elragadtatva a lehetőségtől, hogy Hádész birodalmába kiránduljon, de nincs jobb ötletük, így a következő kaland az alvilágba viszi őket.

Ott bemutatják a Kirké által előírt szertartást, majd megjelenik Teiresziász szelleme is, aki azért túl sok jóval nem biztatja őket.

Odüsszeusz előtt még hosszú és gyötrelmes utazás vár, aminek végén egyáltalán nem biztos, hogy haza is ér. Viszont biztos, hogy nem ér haza, ha Heliosz, a napisten szigetén, amire majd elvetődnek, esznek az isten marháiból.

Na, akkor tuti, hogy nem látják többet Ithaka partjait, vagy esetleg talán csak Odüsszeusz, de ő is csak további hosszas bolyongás után.

Ráadásul Teireszász azt is elárulja, hogy hazaérkezése után sem pihenhet Odüsszeusz, mert a házában kérők ostromolják feleségét, Pénelopét, hogy válasszon közülük új férjet.

Odüsszeusznak – csellel vagy erőszakkal – meg kell ölnie a kérőket, ami persze újabb bonyodalomhoz fog vezetni, hiszen a kérők az Ithaka körüli szigetek királyai és fejedelmei, vagy azok fiai, tehát komoly diplomáciai bonyodalom várható, ha Odüsszeusz leöli őket.

Ezt úgy védheti ki, hogy a mészárlás után vándorútra kell indulnia, hogy az isteneknek áldozatot mutasson be. Egy evezővel a vállán addig kell vándorolnia, amíg olyan helyre nem ér, ahol nem ismerik fel, hogy az evező mire való. Ezt onnan fogja tudni, ha az evezőt péklapátnak nézik.

Nos, azon a helyen kell áldozatot bemutatnia Poszeidónnak.

Teiresziász jóslatai nem festik túl rózsásra a jövőt, de Odüsszeusz nem tehet semmit, hiszen Teiresziász már életében is arról volt híres, hogy minden jóslata beválik.

Visszatérnek Kirkéhez, aki tanácsokkal látja el őket a következő kalandokkal (a szirének szigete, Szkülla és Kharübdisz) kapcsolatban, majd útnak engedi őket.

A szirének szigete

A két szirén szigeténél tett látogatás az egyik legismertebb Odüsszeusz kalandjai között. Mivel Kirké előre elmondja, hogy mi fog történni, így Odüsszeusz fel tud készülni a szirének énekére.

Minden társa fülét betömi viasszal, hogy ne hallják az éneket. Mivel azonban Odüsszeusz egyik fő tulajdonsága a kíváncsiság – gyakran emiatt kerül bajba – ezért ő szeretné meghallgatni az éneket.

A szirének dala viszont veszélyes, a szigetre csábítja a gyanútlan hajósokat, ahol aztán a két szirén megeszi az énektől elbűvölt szerencsétleneket.

Odüsszeusz ezt úgy védi ki, hogy az árbochoz kötözteti magát az embereivel, így meg tudja hallgatni a sziréndalt, de túl is élik a dolgot.

Odüsszeusz 10 kalandja leírásnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Odüsszeusz 10 kalandja” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .