A regény címének értelmezése – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Elsőként Bella szerelmi viszonya Törökkel az, ami meglepi, ugyanakkor elfogadja, hogy Bellának joga van a szerelemhez. Mivel ismeri Törököt, átadja neki a később győztesnek bizonyuló reskontót, és nem veszi észre, hogy az már nem kerül hozzá vissza.

Török és Bella Misi ártatlanságát kihasználva tudnak megszökni, és itt kezd Misi a valósággal szembesülni. Először kihallgatják az iskolában, mintha ő lenne a bűnöző, mintha lopott vagy csalt volna, majd még Géza bácsikáját is behívatják, hogy számot kérjenek tőle.

Gyéres tanár úr így beszél a gyermekhez, akinek most kellett megtapasztalnia az az élet igazságtalanságát:

„Az is tolvaj, aki az emberek bizalmát meglopja”

Misi, aki semmit rosszat sem tett, a vádlottak padjára kerül.

Egyedül áll szemben a sok felnőttel, akik nem hisznek neki. Gyermeki mivolta megkívánná, hogy megvédjék őt, de nem ez történik. Ráadásul pont a felnőttek azok, a Török János, aki ellopta a reskontót és Bella, aki érdekházasságra kényszerül és közben részese lesz a lopásnak, akik hazudnak.

Ezeket a dolgokat Misi eleinte nem érti, számára ezek idegen és távoli dolgok. Misi jó ember akar lenni, egyetlen célja, hogy tanulhasson és taníthasson.

Nagyon érdekes kérdés, akár a mai napig, hogy meddig tartható fent az emberi jóság? A gonosz és zord világban helyt tud-e állni majd a kisgyermek, aki egy ilyen közegben nőtt fel?

Felnőtt szemmel Bella tettei érthetőek, hiszen nő létére más lehetősége nem adódott, ha nem házasodik jól, a szegénység maradna csak a számára, ahogy Török Jánosnak is. Viszont a becsületesek táborát gyarapítja Török bácsi, aki feltehetőleg lecsúszott dzsentri, ugyanúgy, mint Doroghy Sanyi apja, és Török bácsi visszafizeti a fia adósságát, ezzel mentve a család megmaradt becsületét.

Aztán még szót kell ejtenünk Nyilas Misi lelkéről. A történetből kiderül, hogy fizikailag nem túl edzett, ő költő és tanár akar lenni, a mű végső momentumában is ez fogalmazódig majd meg.

„[…] ő úgy érezte, hogy kétféle viszony két ember közt nem lehet – ő nemcsak hogy nem tett, de nem is gondolt rosszat senkiről és semmiről, „ilyen könnyű a hazugság, csak egy szó az egész. Érdemes volna annyi bajt magára zúdítani, mikor csak ennyibe került a szabadulás?”

Doroghy Sanyikát is tanítani akarja Misi, a benne lévő tudást akarja átadni, habár Sanyika nem egy okos elme, pedig míg lánytestvérének az érdekházasság, neki a tanulás lehetne a kitörés a szegénységből.

Az írásnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“A regény címének értelmezése – Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Zsiráf
    Lenne egy olyan kérdésem hogy;
    milyen megaláztatás éri Nyilas Misit
    Szűts Istok óráján?

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .