Friedrich Dürrenmatt – A fizikusok – Olvasónapló

Első felvonás negyedik jelenet

Szereplők
Mathilde von Zahnd doktorkisasszony
Martha Boll főnővér

Zahnd doktorkisasszony egyedül marad a szalonban. Elgondolkozva dohányzik, amikor érkezik Boll főnővér és természetesen rászól a dohányzás miatt.

Zahnd szabadkozik, majd néhány betegről érdeklődik a főnővértől:

„DOKTORKISASSZONY:           Hogy van Senta néném?

FŐNŐVÉR:                              Nyugtalan.

DOKTORKISASSZONY:            Duplázzák meg a dózist. Ulrich öcsém?

FŐNŐVÉR:                              Változatlanul.”

Ebből kiderül, hogy Zahnd nem mond igazat, amikor azt terjeszti, hogy a családja kihalt, nagyon is élnek még rokonai, csak éppen ápoltak a saját szanatóriumában. Az nem derül ki, hogy tényleg betegek-e, vagy esetleg Zahnd alakította úgy a családi vagyon megszerzése érdekében, hogy a rokonai a bolondokházába kerüljenek…

Zahnd doktorkisasszony ezután hivatalos hangnemre vált, és közli Martha Boll főnővérrel, hogy a szanatóriumban történt sajnálatos balesetek miatt szakítania kell az addigi hagyományokkal, és a nővérek helyett férfi ápolókat fog alkalmazni.

Boll főnővér tiltakozik, bár nem emberbaráti érzések vezetik, hanem a fizikusok „a legérdekesebb eseteim”, vagyis szakmai érdeklődésből.

Zahnd azonban hajthatatlan, közli, hogy elhatározása végleges. Ami mondjuk érhető is, hiszen egy drága magánszanatóriumot vezet, és a jó hírének nem használ, ha elterjed, hogy a betegei gyilkolják a nővéreket.

Boll nővér mereven tudomásul veszi a döntést, majd közli, hogy Möbiusné megérkezett és a zöld szalonban várja a doktorkisasszonyt, majd átnyújtja Möbius kórtörténetét. (Ő ugye a harmadik fizikus, aki az egyes szobában lakik, és még nem találkoztunk vele.)

Boll főnővér kimegy, hogy bevezesse Möbiusnét.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .