Friedrich Dürrenmatt – A fizikusok – Olvasónapló

Első felvonás hetedik jelenet

Szereplők
Möbius
Monika Stettler nővér
Einstein
Newton

Möbius viselkedése a család és a főnővér távozása után sem csillapodik, tovább kiabál.

Monika nővér azonban közli vele, hogy most már megnyugodhat, mindenki elment. Ráadásul Monika nővér azt is elmondja Möbiusnak, hogy egy kicsit túljátszotta a szerepet, ő, Monika nővér tisztában van vele, hogy Möbiusnak semmilyen rohama nem volt, csak tettette magát.

Möbius pedig bevallja a nővérnek, hogy tényleg csak játszotta az őrületet, de ennek konkrét célja volt: így tudta a legjobban megkönnyíteni a családjának a távozást és azt, hogy új életet kezdjenek.

Mivel a felesége most azt hiszi, hogy ő tényleg megőrült, ezért nem fogja magát azzal vádolni, hogy cserben hagyta Möbiust.

Furcsa, de kétségtelenül gyakorlatias megoldás.

Monika nővér azonban másról (is) akar beszélni. Közli Möbiusszal, hogy Zahnd doktorkisasszony utasítására másnaptól áthelyezik őt a villából. Az államügyész követelésére férfi ápolók fognak vigyázni a fizikusokra a két gyilkosság (baleset) miatt.

Möbiust láthatóan rosszul érinti a dolog, hiszen az elmúlt két évben Monika nővér ápolta őt.

A dolog azonban még érdekesebb lesz, amikor Monika nővér kijelenti, hogy ő nem tartja őrültnek Möbiust.

Möbius pedig elneveti magát: „Én sem magamat. De ez nem változtat a helyzeten. Az a balszerencse ért, hogy Salamon király megjelenik nekem. A tudomány birodalmában nincs megbotránkoztatóbb a csodánál”

Ráadásul nem elég, hogy Salamon minden éjjel megjelenik Möbiusnak, de lediktálja neki a természet titkait, „minden dolgok összefüggéseit”, „minden lehetséges felfedezés rendszerét.”

Monika kijelenti, hogy őt az sem érdekelné, ha Möbiusnak Dávid király jelenne meg egész udvarával, ő akkor sem hiszi, hogy a férfi őrült.

És Monika azt is elmondja, hogy miért nem hiszi: ugyanis szerelmes Möbiusba.

Möbiust nem lepi meg a vallomás, sőt, ő is bevallja, hogy szereti Monika nővért. De éppen ezért kell elmennie a nővérnek, nem szerethet egy őrültet.

Monika azonban hajthatatlan, aggódik Möbiusért, hiszen két gyilkossal (Einstein és Newton) van egy helyen.

Ekkor lép ki Einstein a 2-es szobából, éppen végszóra, hallja, ahogy Möbius és Monika szerelmet vallanak egymásnak.

Einstein elmondja, hogy ő is szerelmes volt Irene Straub nővérbe, sőt a nővér is szerette őt. Irene nővérnek még azt is sikerült elintéznie, hogy Zahnd kisasszony jóváhagyja a házasságukat, sőt, úgy nézett ki, hogy Einsteint kiengedik a szanatóriumból és Irene-vel vidékre költözik.

Einstein szerint ő figyelmeztette Straub nővért, hogy egy őrültet nem szabad szeretni, de az nem hallgatott rá, és Einsteint végül megfojtotta a nővért.

Einstein ezután távozik, Möbius pedig tovább érvel Monikának, hogy az miért menjen el:

„Figyeljen ide. Súlyos hibát követtem el. Elárul­tam a titkomat. Nem hallgattam el Salamon jelenéseit. Ezért vezekelnem kell. Életfogytiglan. Ez még csak hagyján. De nem szabad, hogy ezért maga is bűnhődjön! A világ szemében maga egy elmebeteget szeret. Csak szerencsétlenséget zúdít magá­ra. Hagyja el az intézetet, felejtsen el. Ez a legjobb mind­kettőnknek.”

Monika nővért azonban nem lehet megállítani, közli, hogy gyereket akar Möbiustól, és egyébként is, már mindent elintézett: beszélt Zahnd doktorkisasszonnyal, aki szerint bár Möbius beteg, de ártalmatlan, nyugodtan szabadon lehet engedni, és összeházasodhat Monika nővérrel. Monika pedig elfogadott egy védőnői állást Blumensteinben, oda fognak költözni.

Ráadásul Monika még tovább ment: beszélt egy Scherbert nevű híres fizikussal, aki megígérte, hogy átnézi Möbius feljegyzéseit, annak ellenére, hogy azokat Salamon király diktálta le neki.

Möbius csak kapkodja a fejét, túl gyorsan történnek a dolgok, Monika pedig még sürgeti is, mondván, hogy pakolniuk kell, mert nyolc húszkor indul a vonatuk Blumensteinbe.

És ekkor megtörténik a tragédia: Möbius letépi a függönyt, ráborítja Monika nővérre és megfojtja.

Bár a jelenet zavarosnak tűnhet, de mindenki nyugodjon meg, a második felvonásban majd minden a helyére kerül, kiderül, hogy ki őrült (senki, illetve az, akire nem számítunk), és a fizikusok miért ölték meg a nővéreket.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .