Friedrich Dürrenmatt – A fizikusok – Olvasónapló

Második felvonás második jelenet

Szereplők
Möbius
Voss felügyelő

Voss felügyelő úgy dönt, hogy ideje rágyújtani, majd megjegyzi Möbiusnak, hogy Newton korábban a kandallórács mögé dugta a konyakot. Möbius előveszi, mindkettejüknek tölt, majd isznak, majd újratölt.

Möbius ezután azt kéri Vosstól, hogy tartóztassa le. Vossnak azonban ez esze ágában sincs. Möbius értetlenkedik, hiszen mégiscsak megölte Monika nővért.

Voss azonban kijelenti, hogy Möbius saját bevallása szerint Salamon király parancsára cselekedett, és amíg a felügyelő nem tudja letartóztatni Salamon királyt, addig Möbiust sem fogja.

Voss felügyelő ezután összefoglalja Möbiusnak, hogy miért változott meg a viselkedése, és miért nem akarja már annyira letartóztatni a fizikusokat:

„Nézze, én a városban és környékén évente letartóztatok néhány gyilkost. Nem sokat. Alig egy fél tucatot. Egyeseket örömmel tar­tóztatok le, másokat sajnálok. Persze ezeket is le kell tartóz­tat­nom. A törvényesség az törvényesség. És erre jön maga meg a két kollégája. Először persze dühöngtem, hogy nem léphetek közbe. Most meg? Egyenesen élvezem. Ujjongani tudnék. Három gyilkost találtam, akiket nyugodt lélekkel kiengedhetek a markomból. A törvény, először az életemben, nyári vakációra megy. Fejedelmi érzés. A törvényesség, kedves barátom, nagyon megerőltető, az ember agyontöri magát a szolgálatában, egész­ségileg, erkölcsileg, most már egyszerűen szükségem van egy kis pihenésre. Ezt az élvezetet, kedves uram, önnek köszönhe­tem. Isten áldja. Adja át baráti üdvözletemet Einsteinnek és Newtonnak, és tiszteltetem Salamont.”

Voss távozik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .