Friedrich Dürrenmatt – A fizikusok – Olvasónapló

Első felvonás hatodik jelenet

Szereplők
Johann-Wilhelm Möbius, fizikus
Lina Rose, Möbius elvált felesége
Oscar Rose, Lina új férje, misszionárius
Adolf-Friedrich, Möbius fia
Wilfred-Kaspar, Möbius fia
Jörg-Lukas, Möbius fia
Mathilde von Zahnd doktorkisasszony
Martha Boll főnővér

Érkezik egy 1-es szobából Johann-Wilhelm Möbius, „negyvenéves, kissé gyámoltalan férfi. Bizonytalanul körülnéz a szobában. Szemügyre veszi Rose asszonyt, aztán a fiúkat, végül Rose misszionárius urat. Nem látszik rajta, hogy bármit is felfogna.”

Zahnd doktorkisasszony gördíti tovább az eseményeket, amikor közli Möbiusszal, hogy a felesége, Lina érkezett látogatóba. Ekkor Möbius mintha valóban ráismerne a feleségére.

Zahnd ekkor közli, hogy nem akarja zavarni a családi kört, és távozik.

Kissé kínos szituáció következik: Roséné bemutatja Möbiusnak a saját fiait, de a férfi nem mutat különösebb érdeklődést, bár engedelmesen megkérdezi mindegyiktől a nevét, és a klasszikus „mi leszel, ha nagy leszel”-t. A három fiú:

  • A 16 éves Adolf-Friedrich, aki lelkész akar lenni.
  • A 15 éves Wilfred-Kaspar, aki filozófus akar lenni.
  • A 14 éves Jörg-Lukas, aki fizikus akar lenni.

Az utolsó infó végre kibillenti Möbiust a rezignáltságából: „Azt nem szabad, Jörg-Lukas. Semmi esetre sem. Verd ki a fejedből. Én… én megtiltom neked. […] Nekem se lett volna szabad. Soha. Nem is volnék a bolondokházában.”

Rose asszony próbálja oldani a helyzetet, mondván, hogy Möbius nem bolondokházában van, csak egy közönséges szanatóriumban, némi ideggyengeséggel.

De Möbius hajthatatlan, közli, hogy itt mindenki bolondnak tartja őt, pusztán azért, mert neki megjelenik Salamon király.

Újabb kínos pillanat, de Roséné úgy van vele, hogy minden mindegy, és bemutatja Möbiusnak Oscar Rosét, mint a férjét.

Ezen Möbius meghökken, hiszen ő az asszony férje. Lina hiába mondja neki, először tagadja, hogy tudna a válásról, aztán beletörődően bólint, és gratulál Rosénak a házassághoz, és hogy ő lesz a fiai új apja.

A feszültség oldódni látszik, a családnak hamarosan indulnia kell. Előtte azonban még a fiúk búcsúzóul játszani akarnak valamit az apjuknak a magukkal hozott hangszereken.

Möbius eleinte szótlanul hallgatja a gyerekek zenéjét, majd hirtelen felugrik és ordítani kezd, hogy hagyják abba. Úgy tűnik, mintha kiütközne rajta az őrület, felfordítja az asztalt, beleül, majd elkezd szavalni egy zsoltárt, amit szerinte Salamon király diktált neki és az a címe, hogy „Az űrutasok éneke”

A család döbbenten hallgatja a zavarosnak tűnő hangos szavalást, a zajra érkezik Boll főnővér egy Monika nevű nővérrel.

Möbius már tombol, gyalázza a családját, azt kívánja nekik, hogy süllyedjenek a Csendes-óceán mélyére.

A főnővér szerint Möbiusnak enyhe rohama van, mire a család döbbenten és szomorúan távozik, „Möbius gátlástalanul kiáltozik utánuk.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .