Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hetedik nap – Olvasónapló

Hetedik nap harmadik novella

Mesélő A novella
Elisa főbb szereplői helyszíne
Rinaldo, a koma és testvér
Agnese
A férj
Agnese fia
Siena

Élt Sienában egy Rinaldo nevű jóképű ifjú, aki beleszeretett a szomszédasszonyába, Agnesébe. A szerelem egyenlőre viszonzatlan marad, mert az asszony éppen terhes volt.

Rinaldo azonban elhatározza, hogy valahogyan az asszony közelébe férkőzik és valamilyen okból úgy gondolja, hogy a komaság intézménye erre éppen megfelelő.

A komaság pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Agnese gyerekének keresztapja lesz. Rinaldo össze is ismerkedik a férjjel, összebarátkoznak, így Ronaldónak sikerül a terve.

Nem számolt azonban az asszonnyal, aki nem viszonozza az érzelmeit, hiába lett neki a komája Rinaldo.

Rinaldo bánatában beáll szerzetesnek, felhagyott régi kicsapongó életével és megpróbálja elfelejteni a komaasszonya iránti szerelmét. Ez sikerül is neki egy darabig, de természetét nem tudja meghazudtolni, lassan visszatér korábbi léha életéhez, anélkül, hogy a szerzetesi csuhát levenné.

Újra szerelemre lobban komaasszonya iránt is, aki most viszont hajlana is arra, hogy Rinaldo szeretője lenne. Azonban a butuska Agnese szerint halálos bűn lenne, hogy egy koma és egy komaasszony szeretkezne. Rinaldo azonban megnyugtatja az asszonyt:

„Nem mondom, hogy nem bűn, de nagyobbat is megbocsát az Isten annak, ki megbánja. De mondd csak, ki a közelebbi rokona fiadnak: vajon én-e, ki a keresztvízre tartottam, avagy a férjed, ki nemzette őt?
Felelte az asszony:
– Közelebbi rokona a férjem.
– Igazad van – mondta a barát -, és hát a férjed vajon nem szerelmeskedik veled?
– Dehogynem – felelte az asszony.
– Akkor hát – mondotta a barát – én, ki távolabbi rokona vagyok fiadnak, mint férjed, legalábbis éppen úgy szerelmeskedhetem veled, mint a férjed.”

Az érvelés nem logikus, de annak látszik, ami viszont pont elég a butuska feleségnek, Rinaldo szeretője lesz.

Viszonylag sokáig titokban tudják tartani a kapcsolatukat, amikor egy alkalommal a férj váratlanul hazaér és kopogtat felesége szobájának ajtaján. A szobába Rinaldo és Agnese szeretkeznek, miközben Agnese kisfia mélyen alszik.

Gyorsan ki kell találni valamit, ha nem akarnak lebukni. Agnese kimegy a folyosóra, hogy időt adjon Rinaldónak az öltözésre és kint elmondja a férjének, hogy a gyerekük rosszul lett. Szerencsére éppen látogatóba érkezett a komájuk, Rinaldo testvér, aki néhány imával és ráolvasással sikeresen meggyógyította a gyereket.

Rinaldo ezalatt felöltözött a szobába, felkapja a gyereket, és úgy tesz,mint éppen nagyon imádkozna.

A férj persze teljesen meghatódik a történeten, eszébe sem jut, hogy Rinaldo, aki a komája és gyakorló szerzetes éppen a feleségével szeretkezett volna.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .