Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hetedik nap – Olvasónapló

Hetedik nap hetedik novella

Mesélő A novella
Filoména főbb szereplői helyszíne
Lodovico, a nemes ifjú
Anhinio, Lodovico álneve
Egano de’Galluzzi, a bolognai neme úr
Beatrice, Egano de’Galluzzi úr felesége
Párizs
Bologna

Élt Párizsban egy firenzei neme úr, aki elszegényedett, ezért kereskedni kezdett, amiből viszont később meggazdagodott. A firenzei származású úrnak volt egy Lodovico nevű fia, aki nem akarta folytatni apja kereskedő mesterségét, jobban érdekelte a lovagság.

Ennek érdekében apja a francia király szolgálatába adja. Egy nap, Lodovico a Szentföldről visszatért lovagok beszélgetését hallgatja, akik természetesen a nőkről beszélgetnek. Az egyik lovag azt mondja, hogy még soha nem látott olyan szép asszonyt, mint a bolognai Egano de’Galluzzinak a feleségét, Beatricét, és társai egyetértenek vele.

Lodovico pedig látatlanba beleszeret a hölgybe és elhatározza, hogy elmegy Bolognába. Apjának persze azt mondja, hogy zarándokútra indul a Szentföldre.

Lodovico tehát nevet változtat, felveszi az Anichino nevet és Bolognába utazik, ahol hamarosan meg is látja Beatricét. Az asszony még szebb, mint azt Lodovico, illetve most már Anichino gondolta korábban. Elhatározza, hogy megpróbál az asszony közelébe kerülni. Ezt pedig úgy tudja csak elérni, hogy beáll csatlósnak az asszony férjének seregébe.

Anichino hamar megkedvelteti magát Egano úrral, aki hamarosan már nélkülözhetetlennek tartja az ifjút. A fiatal csatlósra felfigyel Beatrice asszony is, bár azt nem veszi észre, hogy Anichino szerelmes belé.

Egy nap Anichino éppen sakkozik Beatricével, amikor kis időre egyedül maradnak. Anichino pedig kihasználja a lehetőséget és gyakorlatilag szerelmet vall az asszonynak, elmeséli, hogy ki ő valójában, honnan jött, és milyen körülmények között szeretett bele Beatricébe.

Beatrice asszonynak sincs ellenére az ifjú vágyakozása, meghagyja neki, hogy éjfélkor menjen a szobájába és ha a hölgy aludna, akkor érintse meg. Anichino öröme persze határtalan.

Este hazaérkezik Egano úr is, megvacsorázik Beatricével, majd közösen nyugalomra térnek. Éjfélkor pedig érkezik Anchinio, aki a sötétben tapogatózva ébreszti fel az asszonyt. Ekkor érdekes dolog történik:

Beatrice asszony szorosan megfogja Anchino kezét, majd addig mozgolódik az ágyban, amíg felébreszti a férjét. Amikor Egano úr felébred, felesége megkérdezi tőle, hogy melyik katonáját tartja a legkedvesebb emberének. Egano úr természetesen azt feleli, hogy Anchiniót.

El lehet képzelni Anchino rémületét, amint ott áll a sötét szobába az ágy egyik oldalán, Beatrice szorosan fogja a kezét, miközben a férjével beszélget. Anchino persze azt gondolja, hogy az asszony becsapta és mindjárt elárulja a férjének, kezét azonban nem tudja kiszabadítani, mert az asszon szorosan fogja.

Az asszony azonban ravasz tervet eszelt ki. Azt mondja a férjének, hogy ő is Anchiniót gondolta eddig a leghűségesebb emberüknek, azonban aznap az ifjú szerelmet vallott neki és könyörgött, hogy szeretkezzen vele. Beatrice pedig azt mondta neki, hogy beleegyezik a dologba és éjfélkor lent az udvaron a nagy fenyőfa alatt fog várni rá. Beatrice ezt csak azért mondta, hogy még időben értesíteni tudja a férjét a dologról.

Egano felháborodik kedves embere árulásán, kipattan az ágyból és szalad le a körtefához, hogy találkozzon Anchinióval. Felesége azonban javasolja neki, hogy az ő, mármint Beatrice köpenyét és fátylát vegye fel, hogy a várokozó Anchino azt higgye, Beatrice közeledik. Egano úr így is tesz.

Egano urat tehát sikerült eltávolítani a hálószobából, így Beatrice és Anchino nyugodtak szeretkezhetnek.

A történetben azonban van még egy csavar. A pásztoróra végeztével Anchinióra még vár egy feladat. Beatrice asszony ugyanis nem csak ravasz, de okos is. Leküldi az ifjút egy jó nagy bottal a kertbe, ahol Egano úr felesége ruhájába öltözötten várja őt.

Anchino pedig úgy tesz, mintha valóban Beatrice lenne a fenyőfa alatt és ő csak azért beszélt volna meg vele randevút, hogy próbára tegye az asszony férje iránti hűségét. Mivel az asszony megjelent a fenyő alatt, Anchino jó leszidja és alaposan elveri a bottal.

Egano – a felesége ruhájában – gyorsan menekülőre fogja és a hálószobában elmeséli feleségének, hogy milyen hűséges Anchinio és mennyire vigyáz gazdája feleségének becsületére.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .