Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hetedik nap – Olvasónapló

Hetedik nap negyedik novella

Mesélő A novella
Lauretta főbb szereplői helyszíne
Tefano, a gazdag ember
Ghita, Tefano férje
A szerető
Ghita testvérei
Arezzo

Élt Arezzóban egy Tefano nevű gazdag ember, akinek volt egy Ghita nevű gyönyörű felesége.

Tefanót érthetetlen és teljesen alaptalan féltékenység gyötörte, amire Ghita asszony nem szolgált rá, hiszen hűséges volt a férjhez.

Ghita azonban végül elunja, hogy férje mindig féltékenységével gyötri és úgy dönt, hogy akkor okot ad a férjnek és szeretőt fog tartani.

Ki is választja az ideális jelöltet egy jóképű fiatalember személyében, most már csak az alkalmat és lehetőséget kell megteremteni a találkozásra.

Tefoanónak pedig a féltékenység mellett a másik rossz szokása, hogy igen szereti a bort. Ghita tehát azokon a napokon, amikor a szeretőjével akar találkozni, leitatja férjét, aki részegen ágyba zuhan.

A rendszer annyira jól működik, hogy idővel Ghita asszony már nem csak a saját házában fogadja szeretőjét – mialatt férje a szomszéd szobában részegen horkol –, hanem fél éjszakákra kimarad és a szeretője házában tölti az időt.

Hamarosan azonban Tefanónak is feltűnik, hogy felesége igen lelkesen itatja őt borral, holott korábban mindig veszekedett vele az ivás miatt. Gyanakodni kezd, féltékenysége újra elhatalmasodik rajta. Egy este csak úgy tesz, mintha részegen aludni vonulna, de egy kortyot sem ivott.

Megvárja, míg felesége elhagyja a házat – ami megerősíti őt abban, hogy megcsalja őt – majd lemegy és bezárja utána az ajtót.

Ghita asszony pedig hajnalban hazaérve zárva találja az ajtót, ami persze kétségbe ejti. Még nagyobb lesz a baj, amikor meghallja férje hangját is bentről, amint éppen mindenfélének lehordja őt és azzal fenyegetőzik, hogy nem ereszti be őt, hiszen biztos benne, hogy megcsalt. Ghita maradjon csak kint éjszakára, vagy menjen vissza a szeretőjéhez.

Ennek már a fele sem tréfa, hiszen, ha Ghitát a reggel a ház előtt találja, az komoly foltot fog ejteni a becsületén. Az asszonynak ki kell találnia valamit.

Ghita elkezd azzal fenyegetőzni, hogy ha Tefano nem engedi be, akkor beugrik a közelben lévő kútba. Egyébként sem a szeretőjénél volt, hanem egy barátnőjével virrasztott.

Tefano azonban nem enged, mire Ghita fog egy nagy követ és beledobja a kútba, mintha ő ugrott volna bele. Tefano a sötétben semmit sem lát, csak a csobbanást hallja, megijed, kiszalad a házból a kúthoz.

Ezalatt pedig Ghita oson be a házba és most ő zárja be az ajtót. A férj hamarosan észre veszi, hogy átverték és be akar menni. De most Ghita kezd el vele kiabálni olyan hangerővel, hogy a szomszédok is összeszaladnak.

Ghita hangosan szidja urát, amiért az mindig részegeskedik, ok nélkül féltékeny rá, és kimarad éjszakára, majd hajnalban részegen tántorog haza.

Tefano pedig elkeseredetten püföli az ajtót, már az egész utca rajta nevet. A hír gyorsan eljut Ghita asszony bátyjaihoz is, aki hamar a háznál teremnek. Nyílván ők jobban hisznek a testvérüknek, mint Tefanónak, alaposan megverik a férjet, majd Ghitát a saját házukba viszik.

Tefanónak csak hosszas tárgyalások és rengeteg bocsánatkérés után sikerül visszakönyörögnie Ghitát a saját házába és meg kell ígérnie, hogy soha többet nem lesz féltékeny és az asszony azt csinál, amit akar.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .